«Με τη δική μας ψήφο πέρασε το νομοσχέδιο» λέει η Χαριλάου Τρικούπη, μετρώντας 11 «πράσινες» αποχές από τη χθεσινή κρίσιμη ονομαστική ψηφοφορία στη βουλή για τη θεσμοθέτηση της ισότητας στο γάμο.
Η επισήμανση έρχεται ως απάντηση στο «συμπέρασμα» της κυβέρνησης ότι παρότι το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη διεκδικεί τα πρωτεία στο μεταρρυθμιστικό Κέντρο κατέγραψε τελικώς μικρότερο ποσοστό (66%)όσον αφορά στη θετική ψήφο σε σχέση με τη ΝΔ (68%). “Όποια επιχείρηση εκ μέρους της ΝΔ για αριθμητικές συγκρίσεις είναι ανεδαφική και τουλάχιστον πολιτικά άστοχη, όταν το 1/3 της κοινοβουλευτικής της ομάδας δεν υπερψήφισε το νομοσχέδιο που εισηγήθηκε η κυβέρνηση της», έλεγαν χθες το βράδυ κύκλοι του ΠΑΣΟΚ εξηγώντας ότι «αυτή η θεσμική αλλαγή δεν θα ήταν δυνατή, χωρίς τη θετική ψήφο του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς από τη συμπολίτευση, τη ΝΔ δηλαδή, στήριξαν το νομοσχέδιο μόλις 107 βουλευτές”. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι δεν βρέθηκε ούτε ένας βουλευτής τους που να ψήφισε «όχι» στη ρύθμιση για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, προβάλλουν δε τρεις «εικόνες» από το γεγονός: «20 βουλευτές της ΝΔ καταψήφισαν με πρώτο τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος μάλιστα παρουσίασε διακριτή πλατφόρμα, 31 βουλευτές της ΝΔ απείχαν και ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης χαρακτήρισε το κυβερνητικό νομοσχέδιο αντισυνταγματικό».
Νωρίτερα ο ίδιος ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας είχε συστήσει στη Νέα Δημοκρατία «να μην κάνει μαθήματα στο ΠΑΣΟΚ, γιατί είναι ανέκδοτα» αφού κατάφερε το εξής παράδοξο: «ο Υπουργός Επικρατείας όχι μόνο να μη στηρίζει ένα νομοσχέδιο της κυβέρνησης, της οποίας είναι μέλος, αλλά να το θεωρεί και να το χαρακτηρίζει αντισυνταγματικό». Ο κ. Ανδρουλάκης απέδωσε τη στάση Βορίδη στην αποδοχή της λογικής ότι «η καρέκλα είναι γλυκιά» τονίζοντας ότι έτσι παρέμενε μέλος της κυβέρνησης, η οποία, κατά τον ίδιο, νομοθετεί παραβιάζοντας το Σύνταγμα.
Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είχε εξαρχής τονίσει ότι δεν πρόκειται να προσφύγει στην «κομματική πειθαρχία», όπως επέλεξε η Κουμουνδούρου, προκειμένου να περιορίσει τις «διαρροές» απ’ όσους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν επίσης εκφράσει επιφυλάξεις όσον αφορά στη ρύθμιση που έγινε νόμος του κράτους με τη στήριξη βουλευτών και από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης- όπως από τη Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας. Από το ΠΑΣΟΚ δεν καταψήφισε κανείς, υπερψήφισαν το νομοσχέδιο 21 από τους 32 βουλευτές και κατευθύνθηκαν στην αποχή οι εξής 11: Ευαγγελία Λιακούλη (βουλευτής Λάρισας, Γραμματέας ΚΟ ΠΑΣΟΚ), Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (αντιπρόεδρος της βουλής και βουλευτής Αρκαδίας) , Ανδρέας Πουλάς (Αργολίδας), Μανώλης Χνάρης (Ρεθύμνου), Κατερίνα Καζάνη (Εύβοιας), Σταύρος Μιχαηλίδης (Χίου), Παναγιώτης Παρασκευαΐδης (Λέσβου), Χριστίνα Σταρακά (Αιτωλοακαρνανίας), Μπουρχάν Μπαράν (Ξάνθης), Απόστολος Πάνας (Χαλκιδικής), Τάσος Νικολαΐδης (Δράμας).
Σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη πάντως τα ζητήματα που αφορούν στην πατρίδα μας ή στα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με κοντόφθαλμη οπτική, με τη λογική του πολιτικού κόστους. «Κάθε μικρό βήμα στη συμπερίληψη ανθρώπων, για την καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος και της περιθωριοποίησης είναι ένα άλμα προς την ισότητα, την κοινωνική απελευθέρωση και τελικά την εμπέδωση της ισότιμης συμμετοχής στον κοινωνικό βίο. Με αυτό τον τρόπο εμείς αντιλαμβανόμαστε την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών, της δημοκρατίας», είχε υποστηρίξει πριν καταγράψει τις 11 αποχές από βουλευτές του, που παρά την αναλυτική ενημέρωση και από ειδικούς επιστήμονες τις προηγούμενες μέρες δεν άλλαξαν γνώμη ώστε να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο. Εντούτοις κάποιοι φαίνεται ότι πείστηκαν ότι πρώτον, έπρεπε να απορρίψουν την εκδοχή του «όχι» και δεύτερον να επανεξετάσουν τη θετική ψήφο- όπως συνέβη με το βουλευτή Ροδόπης Αχμέτ Ιλχάν, η ψήφος του οποίου συμπεριλαμβάνεται πλέον στα 21 «ναι» του ΠΑΣΟΚ.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναχωρεί σήμερα το πρωί για το Ηράκλειο Κρήτης, όπου θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους αγροτών το μεσημέρι και το βράδυ θα παραστεί σε εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στους «Κουρήτες». Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ανδρουλάκης δεν πρόκειται να «βάλει κάτω από το χαλί» το γεγονός ότι το 1/3 της κοινοβουλευτικής του ομάδας επέλεξε την αποχή για μια ρύθμιση που αποτελούσε προγραμματική θέση του ΠΑΣΟΚ. Βουλευτές που έδωσαν θετική ψήφο υπενθυμίζουν για παράδειγμα ότι ανάμεσα στις αποχές βρέθηκε και η ψήφος της Ευαγγελίας Λιακούλη που ως Γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας έχει βασικό ρόλο στο επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη στη βουλή και την ευθύνη του συντονισμού του κοινοβουλευτικού έργου.
Είναι προφανές ότι ο κ. Ανδρουλάκης επιδιώκει τη συντεταγμένη δράση της κοινοβουλευτικής του ομάδας, ειδικά όταν ακολουθούν άλλα κρίσιμα νομοσχέδια, όπως αυτό για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και εκείνο για τις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες. Η Νάντια Γιαννακοπούλου για παράδειγμα που υπερψήφισε την ισότητα στο γάμο έχει ήδη διαμηνύσει ότι λέει ανεπιφύλακτα «ναι» στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ίδρυση μη κρατικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας, ενώ το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι προσανατολίζεται στο «όχι» προτείνοντας την υιοθέτηση του «σκανδιναβικού μοντέλου», που έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Θα προχωρήσει ο κ. Ανδρουλάκης σε «συστάσεις» προς την κοινοβουλευτική ομάδα ή θα αποφασίσει ακόμη και «ανασχηματισμό» του επιτελείου του στη βουλή;
Το σίγουρο είναι ότι είναι ανοιχτά και τα δύο ενδεχόμενα, όχι όμως και ο χρόνος της αντίδρασης. Βασικός στόχος του κ. Ανδρουλάκη είναι εφεξής η κοινοβουλευτική του ομάδα να εμφανίζεται ως συμπαγής και ως μια ομάδα που μάχεται μεθοδικά για την ανάδειξη των πολιτικών της. Συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη υπογράμμιζαν χθες, με αφορμή τη ρύθμιση για την ισότητα στο γάμο, τη μαχητικότητα του Παύλου Χρηστίδη, ο οποίος ως αρμόδιος Τομεάρχης προσπάθησε, εντός και εκτός βουλής, να πείσει για την ανάγκη υπερψήφισης του νομοσχεδίου παραθέτοντας συγκεκριμένα πολιτικά και νομικά επιχειρήματα.
πηγή: newmoney.gr