Πάτρα: Στην εκπομπή «Αλήθειες με την Ζήνα» στο STAR παρουσιάστηκε όλη η έκθεση των ιατροδικαστών Καρακούκη – Καλόγρηα για τους θανάτους της Μαλένας και της Ιριδας.
Η έρευνα των ιατροδικαστών Καρακούκη και Καλόγρηα κατέληξε στο πόρισμα του ασφυκτικού θανάτου για τη Μαλένα και την Ίριδα. Στο τρεισήμισι μηνών κοριτσάκι έγινε φραγμός με το χέρι στη μύτη και το στόμα, ενώ στο 6 μηνών βρέφος βρέθηκαν κακώσεις στην περιοχή του στόματος ενώ βρισκόταν ακόμη εν ζωή με ένα πανάκι γεμάτο αίμα που βρέθηκε στην κούνια.
«Συμπερασματικά για τον θάνατο της Μαρίας – Ελένης τόσο κατά τον νεκροψιακό νεκροτομικό έλεγχο όσο και από τις δύο παθολογοανατομικές εξετάσεις απο δύο διαφορετικούς παθολογοανατόμους αποκλείστηκε η παθολογική αιτία θανάτου”. [….]. “Στη συγκεκριμένη περίπτωση η δια αποκλεισμού διάγνωση η οποία από μόνη της είναι επαρκής, ώστε να τεθεί ο ασφυκτικός μηχανισμός ως αιτία θανάτου, επιβεβαιώνεται από τα περαιτέρω ευρήματα, τον νεκροψιακό φωτογραφικό έλεγχο και οδηγεί τη διαγνωστική σκέψη σε ασφυξία δι αποφράξεως των έξω στομίων των αεροφόρων οδών», αναφέρεται χαρακτηριστικά για τη Μαλένα.
Για την Ιριδα τονίζεται: «Από το φωτογραφικό υλικό προκύπτουν κακώσεις κατά τον στοματικό βλεννογόνο – άνω χείλος του στόματος, αριστερά της μεσότητας, ενώ δίνεται η εντύπωση δύο εκδορών στη βάση του αριστερού ρώθωνα. Οι ως άνω κακώσεις παρέχουν χαρακτήρες αιμορραγικής διήθησης – δηλαδή είναι εν ζωή γενόμενες κακώσεις. […..]. Το πανάκι που μας απεστάλη και το οποίο έχει βρεθεί στην κούνια του βρέφους αφορά υφασμάτινο τύπου πετσετέ – λευκού χρώματος διαστάσεων 23χ20 εκατοστών. Το πανάκι αυτό έφερε ευμεγέθεις κηλίδες βιολογικού υλικού , απεστάλη για ανάλυση DNA έφερε κηλίδες αίματος ενώ διαπιστώθηκε και η παρουσία σίελου. Τα ως άνω βιολογικά υλικά ανήκουν στην Ίριδα. Η παρουσία, ικανής ποσότητας συνδέεται ευθέως με το ανευρεθεν τραύμα στο βλεννογόνο του στόματος και συνηγορεί υπερ προηγηθείσας άσκησης ισχυρής πίεσης με αυτό. [….]. Με βάση τη μεθοδολογία κατά πάγια τακτική ακολουθείται και ακολουθήσαμε και εμείς στη συγκεκριμένη περίπτωση, οδηγούμαστε στη διάγνωση βίαιου – στερητικού μηχανισμού θανάτου (ασφυκτικού)».
Oι ιατροδικαστές Καρακούκης και Καλογρηάς αναφέρουν επίσης: «Και στις δύο περιπτώσεις περιγράφονται ήπιες, μη θανατηφόρες βλάβες στο πρόσωπο. Στην περίπτωση της Δακαλάκη Μαρίας Ελένης, δύο εκδορές στο ριζορίνιο με λοξή/διαγώνια φορά και εντύπωμα στη δεξιά παρία, όπως προαναφέρθηκαν. Στην περίπτωση του αβάπτιστου θήλεος Δασκαλάκη, κακώσεις εν ζωή γενόμενες στοματικού βλεννογόνου/άνου χείλους στόματος αριστερά, και πιθανά εκδορές στον αριστερό ρώθωνα.
Ο συνδυαστικός αποκλεισμός παθολογικών αιτιών θανάτου οδηγεί, σύμφωνα με τη μεθοδολογία της εργασίας, στον βίαιο μηχανισμό θανάτου. Με δεδομένο τον αποκλεισμό επίδρασης μηχανικού, ηλεκτρικού ή άλλου παράγοντα, καθώς και της δηλητηρίασης, η διαγνωστική προσέγγιση κατευθύνεται στον στερητικό (ασφυκτικό) μηχανισμό θανάτου».