Ο Ελληνορθόδοξος Μακαριότατος Πατριάρχης Αντιοχείας και πάσης Ανατολής Ιωάννης συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Βηρυτού και των περιχώρων της Επίσκοπος Ηλίας Αουντέ, πλαισιωμένος από τους ιερείς της μητρόπολης.
Μετά την προσευχή, ο Πατριάρχης σχολίασε την κατάσταση στην Παλαιστίνη :
«Τι να πει κανείς σε αυτές τις συνθήκες; Αυτό που συμβαίνει πρώτα στη Γάζα, αυτή η οδυνηρή καταστροφή, και αυτό που γινόμαστε μάρτυρες, είναι τελικά το ζήτημα αυτού του εκτοπισμένου παλαιστινιακού λαού, ο οποίος για πολλά χρόνια υποφέρει από την πολιτική των φυλετικών διακρίσεων. Αυτό το καταστροφικό περιστατικό μπορεί να ταράξει τις συνειδήσεις των αξιωματούχων στον κόσμο, των ενδιαφερομένων και των φορέων του ΟΗΕ, και τους καλώ να παρέμβουν γρήγορα για να σταματήσει αυτό που συμβαίνει, και ίσως ο κόσμος καταλάβει ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση για αυτό το ζήτημα, το ζήτημα του παλαιστινιακού λαού .»
«Από αυτόν τον ευγενή οίκο, λέω: Αρκετά με την καταπίεση του παλαιστινιακού λαού. Αρκετά με την περιφρόνηση, ίσως, όλων των αραβικών λαών. Όποιος πίστευε ή πιστεύει ότι μέσω της πολιτικής λιμοκτονίας του παλαιστινιακού λαού, του Σύρου λαού, ή ακόμα και του λιβανέζικου λαού, θα επιτύχει τους στόχους του, κάνει λάθος. Θα έλεγα μάλιστα ότι μπορεί να είναι εγκληματίας εναντίον αυτών των λαών».
Ο Πατριάρχης πρόσθεσε: «Η ειρήνη δεν πηγάζει από τα σώματα των παιδιών, των νεκρών, των αθώων και των γυναικών. Η ειρήνη έρχεται όταν οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων σε αυτόν τον κόσμο συνειδητοποιήσουν ότι ο λαός μας έχει αξιοπρέπεια, όπως συμβαίνει με όλους τους λαούς .Δεν είμαστε υπέρμαχοι του πολέμου, απορρίπτουμε τη βία και τη δολοφονία, είμαστε αναζητητές της ειρήνης».
Τέλος ο Ελληνορθόδοξος προκαθήμενος αναρωτήθηκε:
«Δεν είναι καιρός, υπό το πρίσμα όλων όσων συμβαίνουν, όλοι να επιστρέψουν στον εαυτό τους, όλοι να ενώσουν τα χέρια, όλοι να ξεπεράσουν τον εγωισμό και τα προσωπικά συμφέροντα και όλοι να εργαστούμε για το προς όφελος του Λιβάνου και προς όφελος των Λιβανέζων; Πού είναι η αξιοπρέπεια του Λιβανέζου που υποφέρει;»
Ο κ. Ιωάννης σημείωσε ότι η διαδικασία εκλογής προέδρου για τη δημοκρατία, θα είναι ο πρώτος δρόμος για την όλη διαδικασία της μεταρρύθμισης και την κατά κάποιο τρόπο άρση της διαφθοράς, προκειμένου ο λαός του Λιβάνου να ζήσει με την αξιοπρέπειά του και την εύρυθμη λειτουργία των συνταγματικών οργάνων και την κανονική λειτουργία ολόκληρης της χώρας.