Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022

«Πατριωτικό Επιχειρείν» από την Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών

Η Ελλάδα για να πετύχει έχει ανάγκη να αναδείξει και να εμπιστευτεί την επιχειρηματικότητά της. Αυτή ακριβώς την αντίληψη εκφράζει η έννοια του Πατριωτικού Επιχειρείν που υιοθετεί και προτάσσει η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ). Όπως τονίστηκε σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου της Ένωσης, η υιοθέτηση του Πατριωτικού Επιχειρείν περιλαμβάνει τρεις βασικές επιλογές: α) Μένουμε στην Ελλάδα, β) Δημιουργούμε απασχόληση στην Ελλάδα, γ)Δημιουργούμε πλούτο στην Ελλάδα.

Η ΕΕΝΕ υποστηρίζει πως τυχόν επιβολή νέων μέτρων, θα οξύνει την ύφεση, την ανεργία και την κοινωνική ένταση και θα οδηγήσει σε αδιέξοδες καταστάσεις μέσα από την κοινωνική έκρηξη. Αντίθετα πρέπει να δοθεί έμφαση στη μείωση της κρατικής σπατάλης και στην προσδοκία εσόδων από νέες επενδύσεις και νέα έσοδα που θα προκύψουν από φορολογικά κυρίως κίνητρα.

Για αυτό κεντρικό ζητούμενο για την Ένωση είναι η απλούστευση του φορολογικού συστήματος, προκειμένου να δημιουργηθεί κατάλληλο επενδυτικό κλίμα, με την επιβολή ενιαίου επίπεδου φόρου 25% για εισοδήματα άνω των 30.000 Ευρώ και παροχή φορολογικών κινήτρων αντί επιδοτήσεων για την ανάπτυξη. Το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας δεν οφείλεται στο μισθολογικό κόστος και ουδεμία περαιτέρω παρέμβαση πρέπει να γίνει σε αυτό. Η κύρια πηγή του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας είναι το υψηλό μη-μισθολογικό κόστος (φόροι-εισφορές).

Κεντρική θέση της Ένωσης, στο πλαίσιο του Πατριωτικού Επιχειρείν, είναι επίσης η διεκδίκηση από τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου μιας ισοτιμίας του Ευρώ που θα ανταποκρίνεται στα μακροοικονομικά δεδομένα του συνόλου των χωρών της Ευρωζώνης. Ενώ δηλαδή η Ένωση θεωρεί το Ευρώ κεντρικό πυλώνα σταθερότητας της Οικονομίας, καθίσταται ολοένα και πιο φανερό ότι η κλειδωμένη ισοτιμία σε επίπεδα που εξυπηρετούν μόνο τις βόρειες χώρες καθιστά αδιέξοδη κάθε προσπάθεια επέκτασης της εξαγωγικής δραστηριότητας. Χρειάζεται αναθεώρηση της οικονομικής ορθοδοξίας του σκληρού Ευρώ και του παράλογου φόβου για τον πληθωρισμό και στροφή σε χαλαρότερη νομισματιτική πολιτική με κάποιας μορφής ποσοτική χαλάρωση κατά τα πρότυπα της FED.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων