Τρίτη, 17 Μαΐου, 2022

Παζάρι για τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών

Εντός των επόμενων 24ωρων θα ληφθεί από την τρόικα η απόφαση που αφορά το αν θα αναγνωριστεί ο αναβαλλόμενος φόρος ως εποπτικό κεφάλαιο στις τρεις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες.

Το υπουργείο οικονομικών έχει διαμηνύσει στους τραπεζίτες ότι έχει θέσει εκ νέου το ζήτημα στην τρόικα και πως όποια απόφαση ληφθεί εντός των επόμενων ημερών, θα είναι οριστική.

Σε περίπτωση που αναγνωριστεί ο αναβαλλόμενος φόρος, η ελάφρυνση στις κεφαλαιακές ανάγκες των τριών νέων τραπεζικών σχημάτων θα ανέλθει σε 3,2 δισ. ευρώ.

Πολλά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η τρόικα θα δεχτεί τη ρύθμιση αυτή. Και πράγματι τη δέχεται. Όμως αυτό που η τρόικα «απαιτεί», είναι το ανάλογο ποσό να «περάσει» στο έλλειμμα του 2013. Αυτό αποτελεί έναν από τους χειρότερους εφιάλτες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και ειδικότερα, του Υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.

Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που δε θα δεχτεί ποτέ το υπουργείο να αναγνωρίσει τον αναβαλλόμενο φόρο ως εποπτικό κεφάλαιο. Ούτε μερικώς, ούτε ολόκληρο το κεφάλαιο.

Άρα, αυτό που αναμένουν τραπεζίτες και οικονομικό επιτελείο, είναι να δεχτεί η τρόικα να μην συνυπολογιστεί στο έλλειμμα του τρέχοντος έτους.

Ποιες είναι άραγε οι πιθανότητες να δεχτεί η τρόικα κάτι τέτοιο όταν όλοι κατηγορούν τις ελληνικές κυβερνήσεις για πλαστά στοιχεία; Έτσι, στην χειρότερη περίπτωση, οι κεφαλαιακές ανάγκες είναι αυτές που έχουν ανακοινωθεί και το ύψος αύξησης κεφαλαίου που θα αναζητήσουν και οι τρεις τράπεζες, θα είναι επίσης αυτό που έχει ανακοινωθεί.
Αν έχουμε κάποια έκπληξη, αυτή θα είναι θετική…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων