Αργά το μεσημέρι της Παρασκευής θα γνωρίζει ο Αλέξης Τσίπρας αν θα προχωρήσει ο σχεδιασμός του σχετικά με τον Πάνο Καμμένο και την κυβέρνηση, καθώς θα έδει γίνει γνωστό το αποτέλεσμα από τη Βουλή της πΓΔΜ καθώς είτε θα πάρει νέα αναβολή η ψηφοφορία είτε θα ολοκληρωθεί και ο Ζόραν Ζάεφ θα έχει εξασφαλίσει τις 80 ψήφους που χρειάζεται.
Στη γειτονική χώρα τις τελευταίες ημέρες διεξάγονται σκληρά παζάρια προκειμένου να πειστούν οι Αλβανοί βουλευτές για να ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών. Χθες δεν κατέστη δυνατό να τελειώσει η διαδικασία καθώς την τελευταία στιγμή άρχισαν νέα παζάρια, έτσι η συζήτηση αναβλήθηκε για σήμερα στις 12 τοπική ώρα.
Οι συζητήσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και το BESA είναι σκληρές όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας προκειμένου να εξασφαλιστούν τα δύο τρία της κοινοβουλευτικής δύναμης.
Ο τηλεοπτικός σταθμός “ALSAT-M” έκανε λόγο για εμπλοκή και τόνιζε ότι οι συνομιλίες έχουν διακοπεί προσωρινά.
Η ιστοσελίδα “FAKTOR” και άλλα ΜΜΕ, μετέδιδαν ότι οι οχτώ βουλευτές της σλαβικής αντιπολίτευσης που ψήφισαν υπέρ της έναρξης της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος κατά την πρώτη ψηφοφορία της 19ης Οκτωβρίου, καθιστώντας δυνατή την επίτευξη οριακής πλειοψηφίας δύο τρίτων, τόνιζαν ότι ο προσδιορισμός της υπηκοότητας ως «μακεδονική / πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» προβλέπεται από την ίδια την Συμφωνία των Πρεσπών και προειδοποιούν ότι τυχόν αποδοχή των αιτημάτων του BESA από την κυβέρνηση θα σημαίνει την άρση της δικής τους υποστήριξης στις συνταγματικές τροπολογίες.
Τι ζητούσαν οι Αλβανοί βουλευτές;
Ήθελαν την αλλαγή του άρθρου του προτεινόμενου Συνταγματικού Νόμου που προσδιορίζει την υπηκοότητα ως «μακεδονική / πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και προτείνει τον προσδιορισμό της υπηκοότητας ως «υπηκοότητα της Μακεδονίας / πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Σύμφωνα με άλλα ΜΜΕ, όπως η ιστοσελίδα της ε/φ “SLOBODEN PECHAT”, το BESA αποδέχεται ως εναλλακτική λύση να παραμείνει η υπηκοότητα «μακεδονική / πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», αλλά αυτό να ισχύει μόνο για τους σλαβικής καταγωγής πολίτες της χώρας, ενώ για τις υπόλοιπες εθνοτικές ομάδες (Αλβανοί, Σέρβοι, Τούρκοι, Ρομά κλπ) να αναγράφεται μόνο «πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Τα ΜΜΕ επισημαίνουν ότι το BESA θέτει την αποδοχή των προτάσεών του ως όρο προκειμένου να στηρίξει τις αλλαγές στο Σύνταγμα κατά την τελική φάση της διαδικασίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Κοινοβούλιο.
Κάποια μέσα έλεγαν ότι δεν είναι και τόσο εύκολο το έργο του Ζάεφ καθώς θα πρέπει:
- είτε να πειστεί το BESA να υπαναχωρήσει από τα αιτήματά του στο όνομα της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ,
- είτε να βρεθεί κάποια διατύπωση στο ζήτημα της υπηκοότητας που θα καλύπτει και το BESA αλλά και την ομάδα των «οχτώ»
- είτε να αναζητηθεί η «αναπλήρωση» των δύο ψήφων του BESA από αντίστοιχο αριθμό βουλευτών της σλαβικής αντιπολίτευσης που δεν ψήφισαν υπέρ της έναρξης της διαδικασίας συνταγματικής τροποποίησης κατά την ψηφοφορία της 19ης Οκτωβρίου.
Τι λέει ο Ζάεφ
Ο Ζόραν Ζάεφ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ανέφερε ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες με το αντιπολιτευόμενο αλβανικό κίνημα BESA του Μπιλιάλ Κασάμι για την εξεύρεση μίας τεχνικής διατύπωσης σε ότι αφορά την πρόβλεψη του Συνταγματικού Νόμου για την υπηκοότητα, η οποία θα επιτρέψει την στήριξη των συνταγματικών τροπολογιών από το BESA και την επίτευξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας δύο τρίτων.