Τουλάχιστον μία δόση μπροστά είναι οι βασικοί ανταγωνιστές μας στο Ταμείο Ανάκαμψης. Οι ευρωπαϊκές χώρες του νότου, που ενδιαφέρονται ιδιαιτέρως για τα κονδύλια του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης (RRF), κερδίζουν καθημερινά έδαφος, με την Ιταλία να λαμβάνει πριν από λίγες ημέρες την 5η δόση από το RRF. H δόση αυτή για την Ιταλία αφορά τόσο το σκέλος των επιδοτήσεων, όσο και το σκέλος των δανείων του RRF. Σχεδόν 11 δισ. ευρώ εισέπραξε η Ιταλία, εκ των οποίων 7,8 δισ. δάνεια και 3,1 δισ. ευρώ επιδοτήσεις.
Πιο μπροστά απ’ όλα τα κράτη-μέλη, ωστόσο, βρίσκεται η Κροατία. Η χώρα αυτή της Βαλκανικής είναι η πρώτη απ’ όλες στην ΕΕ που έλαβε την 5η δόση επιδοτήσεων και δανείων, από τα μέσα του περασμένου μήνα. Η Κροατία εισέπραξε πάνω από 1 δισ. ευρώ σε δάνεια και επιδοτήσεις στις 17 Ιουλίου 2024.
Στην τρίτη θέση των εκταμιεύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης βρίσκεται η Ισπανία. Η χώρα της Ιβηρικής έλαβε την 4η δόση των επιδοτήσεων, ύψους 9,9 δισ. ευρώ, στο τέλος Ιουλίου. Η χώρα διεκδικεί 80 δισ. ευρώ επιδοτήσεων και 83 δισ. ευρώ δανείων.
Από την άλλη πλευρά, μεγάλα βήματα πραγματοποιεί η Πορτογαλία. Η χώρα αυτή, αν και είχε ξεκινήσει αργά, κατάφερε να κερδίσει έδαφος στη συνέχεια. Μάλιστα, στο τέλος του περασμένου έτους κατάφερε και έλαβε ταυτόχρονα την 3η και την 4η δόση τoυ RRF, τόσο στο σκέλος των δανείων, όσο και στο σκέλος των επιδοτήσεων, εισπράττοντας πάνω από 2,5 δισ. ευρώ.
Ακόμη, έδαφος κερδίζει και η Γαλλία, η οποία είχε ξεκινήσει με ράθυμα βήματα, ενώ το τελευταίο διάστημα φαίνεται να επιταχύνει τον βηματισμό της. Η χώρα εισέπραξε σχεδόν 18 δισ. ευρώ επιδοτήσεων μέσα σε έξι μήνες, ικανοποιώντας τις προϋποθέσεις της 2ης και της 3ης δόσης των επιδοτήσεων. Η χώρα δεν έχει ζητήσει καθόλου δάνεια από το RRF, ενώ στα αζήτητα παρέμειναν και τα δάνεια του RRF προς την Ισπανία. Γι’ αυτό, άλλωστε, προέκυψε και το REpowerEU από τα αδιάθετα των δανείων του RRF.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα κατατάσσεται 5η στον αγώνα των απορροφήσεων του RRF, καθώς μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να εισπράξει την 4η δόση των δανείων και την 3η δόση των επιδοτήσεων. Ωστόσο, η χώρα φαίνεται να χάνει έδαφος σε σχέση με τις άλλες μεσογειακές χώρες, καθώς πλέον τόσο οι εκταμιεύσεις των δόσεων, όσο και η ικανοποίηση των στόχων και των οροσήμων έχουν φρενάρει στους ρυθμούς υλοποίησης.
Σε όρους οροσήμων & στόχων, πιο μπροστά απ’ όλους είναι η Γαλλία, που έχει επιτύχει το 73% των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει. Ακολουθούν η Ιταλία, η οποία έχει υλοποιήσει μέχρι σήμερα το 37% των οροσήμων & στόχων, η Κροατία με 36%, η Ισπανία με 30% και η Πορτογαλία με 23%, όσο δηλαδή και η Ελλάδα.
Πηγή powergame.gr