Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Follow @j_koutroubis
Την Παρασκευή το βράδυ μετά από αίτημα του Πρωθυπουργού και σύμφωνα με τα άρθρα του Κανονισμού της Βουλής έγινε μία προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή για την συμφωνία σε επίπεδο των αρχηγών των κομμάτων προκειμένου ο Πρωθυπουργός να ενημερώσει την Βουλή και να ακούσει τις απόψεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Σαν κίνηση ήταν πάρα πολύ σημαντική αν και λίγο καθυστερημένη. Παρόλα αυτά ο Πρωθυπουργός δεν μίλησε για την συμφωνία σε βάθος παρά υπογράμμισε κάποια στοιχεία της πρότασης που έκανε η Κυβέρνηση στους δανειστές. Μία άλλη παρατήρηση της συζήτησης αυτής είναι ότι αντί να συζητηθεί το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων αυτό που έγινε είναι η ανταλλαγή πυρών μεταξύ Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης.
Το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στο τι δήλωσε ο καθένας από τους πολιτικούς αρχηγούς και κατά πόσο σήκωσε τους τόνους, αλλά και αν αναφέρθηκε στο θέμα προς συζήτηση και όχι γενικά σε θέματα του παρελθόντος ανταλλάζοντας κατηγορίες.
Ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας αφού έθεσε το πλαίσιο της συμφωνίας ζήτησε την άποψη της αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι: «Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης αλλά και στην πιο κρίσιμη καμπή. Έκρινα απαραίτητο να ενημερωθεί η βουλή και ο λαός για το που ακριβώς βρισκόμαστε. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα, ούτε να κρυφτούμε από τον ελληνικό λαό, αφού στο όνομά του διαπραγματευόμαστε. Από την αρχή η κυβέρνηση διακήρυξε ότι επιδιώκει μια ευρωπαϊκή λύση, μια αμοιβαία, επωφελής λύση στο ελληνικό ζήτημα που θα βάλει τέλος στη λιτότητα, αποκαθιστώντας την κοινωνική δικαιοσύνη και δίνοντας λύση στο ζήτημα του χρέους. Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, απομείωση -αναδιάρθρωση χρέους, προστασία μισθών και συντάξεων, αναδιανομή εισοδήματος υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας, επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων. Θα ήθελα να ακούσω και την άποψη της αντιπολίτευσης, να μας πείτε με το χέρι στην καρδιά, αν θέλετε να αποδεχθούμε την πρόταση των θεσμών ή να την απορρίψουμε.»
Στην δευτερολογία του ο Πρωθυπουργός κλιμάκωσε την αντιπαράθεση και αναλώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με την Ν.Δ. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι: «Αυτή η κυβέρνηση και αυτή η Βουλή δεν πρόκειται να υπογράψει τρίτο μνημόνιο, όπως φαίνεται ότι είναι ο κρυφός πόθος της αντιπολίτευσης, προκειμένου να δικαιωθεί. Καταγράφω κ. Σαμαρά την άρνησή σας στην πρόταση των θεσμών ως έχει. Με βοηθά αυτό.»
Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αντώνης Σαμαράς ήταν και εκείνος αρκετά έντονος και δήλωσε τα ακόλουθα: «Όταν ήρθε η ώρα, οι θεσμοί σας έκαναν πρόταση πολύ χειρότερη από αυτή που συζητούσαμε εμείς, για να πάτε σε νέο μνημόνιο κατευθείαν. Δικά σας στελέχη ομολογούν τώρα ότι αυτά που ζητούν οι δανειστές είναι τρεις φορές χειρότερα από το mail Χαρδούβελη που…είναι όαση μπροστά σε εκείνα που φέρνετε εσείς…Τώρα εμφανίζεστε ως επικεφαλής της αντίστασης στην πρόταση που εσείς φέρατε. Αυτή είναι η απίστευτη δημιουργική σας ασάφεια. Λέγατε ψέματα ότι δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο και πάτε τη χώρα σε αναγκαστικό δανεισμό και τρίτο μνημόνιο. Πρέπει να σταματήσετε να λέτε ψέματα. Χαϊδεύετε το δημόσιο, ανακοινώνετε προσλήψεις υμετέρων, αυτό δεν πάει άλλο. Δεν θέλετε να ακουμπήσετε την ιερή αγελάδα του Δημοσίου, δεν θέλετε την αξιολόγηση… Εγώ αγωνίζομαι για την ανακούφιση του ιδιωτικού τομέα. Ρωτάτε εμάς για την συμφωνία χωρίς να μας έχετε φέρει το τελικό κείμενο. Φέρτε το και θα σας πούμε την άποψη μας. Παρατηρήσεις κάνουμε απόψε. Ρωτήστε το κόμμα σας όμως. Τη στηρίζει; Μπορεί να πάρετε εσείς και το κόμμα σας δύσκολες αποφάσεις; Πάνω από όλα όμως αλλάξτε πολιτική, απαλλαγείτε από τα βαρίδια σας.»
Ο Σταύρος Θεοδωράκης ήταν περισσότερο ήπιος, αλλά και εκείνος εξαπέλυσε μια πιο ήπια επίθεση στην Κυβέρνηση. Δήλωσε ότι: «Tο Ποτάμι θα υπογράψει την συμφωνία, αλλά δεν θα δώσει «λευκή επιταγή» αφού «δεν είναι παραπόταμος κανενός. Κάποιοι πρέπει να είναι προσεκτικοί: εμείς δεν ψηφίσαμε μνημόνια, όπως κάποιοι υπουργοί. Και θα μας παρακαλάτε να υπογράψουμε νέο μνημόνιο, το οποίο δεν θα το πείτε, βέβαια, έτσι. Ακούγονται πολλά: συμβόλαια ανάπτυξης, συμφωνίες ανασυγκρότησης κλπ. Ποια είναι η πρότασή σας; Το άρθρο σας στη “Le Monde”; Η ομιλία σας μετά τη Σύνοδο στη Ρίγα; Αυτά που λέτε στην κυρία Μέρκελ; Η συμφωνία δεν είναι λαγός να βγει από το καπέλο.»
Ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ κ. Κουτσούμπας στο λόγο του υπήρξε καταπέλτης, υπενθύμισε τις υποσχέσεις της Κυβέρνησης και παρέμεινε στις πάγιες θέσεις του ΚΚΕ σχετικά με έξοδο από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, διαγραφή του χρέους κλπ. Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι: «Με ευθύνη της κυβέρνησης και των δανειστών, ο ελληνικός λαός βρίσκεται στην μέγγενη ενός εκβιασμού, όχι βέβαια πρωτόγνωρου, αλλά εξαιρετικά επικίνδυνου, δηλαδή να διαλέξει το σχέδιο Γιούνκερ ή το σχέδιο Τσίπρα- Καμένου. Αν αυτός ο εκβιασμός κυριαρχήσει, ο λαός θα ζήσει ένα καινούργιο μακρόχρονο διάστημα ακόμη μεγαλύτερης φτώχειας, φόβου, δυστυχίας. Το χρέος, δεν αντιμετωπίζεται αν απλά καθυστερήσεις μια δόση και την πακετάρεις με τις υπόλοιπες. Αλλά, αν αρνηθείς το χρέος, δεν το αναγνωρίσεις οριστικά και τελεσίδικα. Αλλά τέτοια κότσια ούτε είχατε ούτε έχετε», είπε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα και κατήγγειλε ότι κύριος στόχος της πολιτικής που ακολουθείται είναι οι άνεργοι, οι εργατοϋπάλληλοι, οι συνταξιούχοι, οι επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενοι. «Αυτούς θέλετε να εξαπατήσετε. Οι εταίροι σας στην ΕΕ, ήδη σας προσέφεραν γερό χέρι βοήθειας άμεσα ή έμμεσα, ανοικτά ή παρασκηνιακά. Έβαλαν μπροστά ένα πακέτο με πολλά βάρβαρα μέτρα, προκειμένου να δείξουν ετοιμότητα να παραιτηθούν από ένα πολύ μικρό μέρος, αλλά να κρατήσουν ένα νέο μνημόνιο.»
Ο Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση προς Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ και κάλεσε σε ένα εθνικό αγώνα για να επιτύχουν οι διαπραγματεύσεις. Συγκεκριμένα είπε: «Τον Ιανουάριο, ο ελληνικός λαός αποφάσισε να αλλάξει την εικόνα των τελευταίων πέντε ετών, ανέφερε ο κ. Καμμένος και η εντολή ήταν σαφής: μια κυβέρνηση που δεν θα λαμβάνει εντολές αλλά θα διαλέγεται με τους δανειστές της και, επιπλέον, δεν θα υλοποιεί νομοσχέδια που έρχονται έτοιμα και σε άλλη γλώσσα. Δεν θα φύγουμε από τα όρια της πρότασης της κυβέρνησης. Η συμφωνία θα έχει μια εθνική γραμμή που θα λέει τέλος στην εξαθλίωση του λαού, στη λιτότητα για να πάρουμε το μέλλον στα χέρια μας. Δεν θα φύγουμε από αυτά τα όρια». Όπως είπε «δεν δεχόμαστε εντολές» και υποστήριξε ότι «την πρόταση μας στηρίζουν οι πιο πολλοί διεθνείς αναλυτές, τέλειωσαν τα μνημόνια και η λιτότητα για αυτήν τη χώρα. Αυτή είναι μια κυβέρνηση που διαπραγματεύτηκε και έφερε μια συμφωνία 47 σελίδων, ένα κείμενο στο οποίο δεν αναφέρεται ότι θα φέρει άλλο μνημόνιο. Τελείωσαν τα μνημόνια. Η πρόταση της σημερινής κυβέρνησης είναι η απελευθέρωση της χώρας. Θα πρέπει να υπάρξει εθνική γραμμή όχι για την παράδοση της χώρας αλλά για τη σωτηρία της χώρας.»
Ο Υπουργός Άμυνας απάντησε στον κ. Κουτσούμπα σχετικά με τις βάσεις πως: «Δεν υπάρχει θέμα δημιουργίας νέας βάσης. Θα φύγει η αεροπορική δραστηριότητα από τη Σούδα και θα πάει στην Κάρπαθο»
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος σε μία ακόμα εξαιρετική ομιλία του και εκείνος εξαπέλυσε επίθεση στην Κυβέρνηση. Μερικά από αυτά που ανέφερε στην ομιλία του είναι: «Για κάθε μήνα καθυστέρησης χρειαζόμαστε ένα επιπλέον χρόνο στο μνημόνιο. Δεν μας λέει ο πρωθυπουργός πως κατάφερε να φέρει τη χώρα με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο. θα χρειαστούμε νέο δάνειο γιατί παράγεται νέο έλλειμμα. Ποια είναι η σκληρή διαπραγμάτευση; Τώρα είναι η καλή κυρία Μέρκελ, που ακουμπάμε στον ώμο της; Θέλετε τώρα συστράτευση από την αντιπολίτευση. Ποια αντιπολίτευση; Τη συκοφαντούμενη; Την υβριζόμενη; Την λοιδορούμενη; Και ποιος τη ζητάει τη συναίνεση; Ο κ. Τσίπρας; Της «Πρώτης φοράς δημοκρατία, πρώτης φοράς Αριστερά.»
Σίγουρα όμως πέρα από τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών ενδιαφέρον συγκεντρώνει μία δημοσκόπηση της Metron Analysis που πραγματοποιήθηκε για την εφημερίδα Παραπολιτικά και δείχνει ότι όσον αφορά την συμφωνία το 47% των ερωτηθέντων επιθυμεί να κάνει δεκτή η κυβέρνηση την πρόταση των δανειστών (ΕΕ και ΔΝΤ), ώστε να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της χώρας, ενώ το 35% πιστεύει ότι η πρόταση θα πρέπει να απορριφθεί. Το 59% δηλώνει ικανοποιημένο με τη ακολουθούμενη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης, ενώ το 35% εκφράζει τη διαφωνία του.
Το 79% τάσσεται υπέρ του ευρώ, ενώ μόνο το 19% προκρίνει τη λύση της επιστροφής στη δραχμή. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με ποσοστό 37,2% και ακολουθούν η ΝΔ με 17,7%, το Ποτάμι με 6,1%, η Χρυσή Αυγή με 4,4%, το ΚΚΕ με 4,3%, οι ΑΝΕΛ με 3,2% και το ΠΑΣΟΚ με 2,9%. Όσον αφορά την εκτίμηση ψήφου η διαφορά φθάνει το 23,6% με τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται με 45% και την ΝΔ να ακολουθεί με 21,4%.
Εν κατακλείδι, στο άρθρο παρατέθηκαν οι απόψεις του ελληνικού λαού και των πολιτικών αρχηγών. Είναι αρκετά θλιβερό να βλέπει κανείς του πολιτικούς αρχηγούς σε μία τόσο κρίσιμη για τον τόπο στιγμή να αναλώνονται στην ανταλλαγή προσωπικών ύβρεων και όχι μία γόνιμη συζήτηση που να αφορά την συμφωνία με τους δανειστές. Σίγουρα βλέποντας οι δανειστές την εικόνα της Ελληνικής Βουλής την Παρασκευή, θα γίνουν πιο απαιτητικοί γιατί βλέπουν πως οι αντιπρόσωποι του Ελληνικού Λαού δεν ενδιαφέρονται για την συμφωνία, αλλά για το πώς θα αποστομώσουν ο ένας τον άλλο.
Η λύση σε αυτήν την περίπτωση είναι μόνο μία να ενωθούν όλα τα κόμματα για να λύσουν το οικονομικό πρόβλημα της χώρας και εφόσον έχει λυθεί θα πρέπει να βρουν με μία ειλικρινή στάση το ποιος φταίει και να αποδοθούν οι ανάλογες ευθύνες. Όμως αν συνεχίσουν τα πράγματα έτσι τότε σίγουρα οι δανειστές θα συνεχίσουν να ζητούν πολλά πράγματα που ο λαός δεν μπορεί να δώσει.