Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου, 2021

Πέφτουν οι τιμές στο φυσικό αέριο μετά από παρέμβαση του Πούτιν

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης, έδωσε εντολή χθες Τετάρτη στη Gazprom να μεριμνήσει για το γέμισμα των ευρωπαϊκών αποθηκευτικών χώρων της μόλις η Ρωσία ολοκληρώσει την πλήρωση των δικών της αποθεμάτων.

Μετά τις δηλώσεις του Πούτιν, το βράδυ της Τετάρτης, οι τιμές του Ηνωμένου Βασιλείου για τις παραδόσεις τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο έπεσαν κατά 10%. Στην Ολλανδία, η τιμή έπεσε κατά 6% και μειώθηκε μέχρι και 12% σήμερα το πρωί.

Επικριτές της κατάστασης υποστηρίζουν πως η Ρωσία έχει φουσκώσει την υπόθεση της ενεργειακής κρίσης, με σκοπό να αυξήσει τις πιέσεις προς τη Γερμανία και τη Ευρωπαϊκή Ένωση για να εγκρίνουν την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream.

Από τη μεριά της, η Ρωσία αρνείται ότι περιορίζει τις προμήθειες, αλλά στη Μόσχα εγείρονται ανησυχίες για τις μακρόχρονες επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι τόσο αυξημένες τιμές, στη ζήτηση του φυσικού αερίου.

Πηγές των Financial Times αναφέρουν πως τα αποθέματα αερίου της Gazprom στη Γερμανία είναι στο 10% και στην Αυστραλία στο 20%, ένας ιδιαίτερα μικρός όγκος την περίοδο που ξεκινά ο χειμώνας.

Ο Πούτιν είπε πως η εταιρεία θα γεμίσει τις αποθήκες της, αφού η Ρωσία γεμίσει τις δικές της, μέσα στον Νοέμβριο.

“Αυτό σίγουρα θα δημιουργούσε μια ευνοϊκή κατάσταση στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης, ή τουλάχιστον μια πιο ευνοϊκή κατάσταση” είπε ο Πούτιν στον Αλεξέι Μίλερ, διευθυντικό στέλεχος της Gazprom.

Ο Μίλερ δήλωσε ότι η Gazprom μέχρι την 1η Νοέμβριου θα έχει καλύψει την παροχή των εγχώριων εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου με τις προγραμματισμένες ποσότητες των 72 και πλέον δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου και θα ολοκληρώσει την πλήρωση τους έως τις 8 Νοεμβρίου.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων