Την αυλαία των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου 2024 για τον τραπεζικό κλάδο ανοίγουν τη Μεγάλη Εβδομάδα οι Πειραιώς και Εθνική, με τη δημοσιοποίηση των οικονομικών καταστάσεων της περιόδου τη Μεγάλη Τρίτη και τη Μεγάλη Τετάρτη αντίστοιχα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιδόσεις τους στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς κινούνται εντός των στόχων που έχουν τεθεί, δημιουργώντας αισιοδοξία ακόμη και για υπερκάλυψη των προβλέψεων που έχουν διατυπώσει οι διοικήσεις τους για το σύνολο της χρήσης.
Οι ανακοινώσεις των δύο συστημικών ομίλων έρχονται λίγες μόνο ημέρες μετά την υποβολή στον SSM των επίσημων αιτημάτων τους για διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2023.
Στο πλαίσιο αυτό, με ενδιαφέρον αναμένονται από τους επενδυτές, οι τοποθετήσεις των CEO τους, Χρήστου Μεγάλου και Παύλου Μυλωνά, στις προγραμματισμένες τηλεδιασκέψεις με αναλυτές, για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Επίσης, απαντήσεις θα κληθούν να δώσουν και για την επίδραση που θα έχει στα αποτελέσματά τους η επικείμενη εκκίνηση της διαδικασίας χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη, κατά πάσα πιθανότητα τον ερχόμενο Ιούνιο.
Ετήσια άνοδος
Ως προς τα οικονομικά μεγέθη, η αγορά αναμένει καλύτερες επιδόσεις στο α΄ τρίμηνο σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο σε επίπεδο κερδοφορίας.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, παρά το γεγονός ότι η ζήτηση για νέα δάνεια στο ξεκίνημα της χρονιάς ήταν υποτονική, τα οργανικά έσοδα αναμένονται αυξημένα σε ετήσια βάση.
Ο λόγος είναι ότι τα επιτόκια στις αρχές του 2024 διαμορφώνονται σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα έναντι του 2023, επιδρώντας θετικά στα καθαρά έσοδα από τόκους, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του υφιστάμενου δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών είναι κυμαινόμενου επιτοκίου.
Ωστόσο, οι ίδιοι κύκλοι συμπληρώνουν πως από τρίμηνο σε τρίμηνο οι ετήσιες θετικές μεταβολές θα περιορίζονται, καθώς θα μειώνονται οι διαφορές στα επιτόκια μεταξύ των 2 ετών, δεδομένης της επικείμενης αποκλιμάκωσης των παρεμβατικών δεικτών της ΕΚΤ.
Από την άλλη, έναντι του δ΄ τριμήνου της περυσινής χρονιάς αναμένεται μικρή κάμψη σε όλα τα επίπεδα, η οποία θα περιοριστεί ωστόσο λόγω των χαμηλότερων εξόδων, λειτουργικών και πιστωτικού κινδύνου.
Οι εκτιμήσεις για το 2024
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα επιχειρησιακά πλάνα που έχουν παρουσιάσει πριν μερικούς μήνες οι διοικήσεις των 4 συστημικών ομίλων, ο πήχης για τα καθαρά κέρδη του 2024 έχει τεθεί στη ζώνη των 3,5 δισ. ευρώ.
Αναλυτές χαρακτηρίζουν απολύτως εφικτό το στόχο αυτό. Όπως λένε, στο νέο περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων που αναμένεται να διαμορφωθεί από το δεύτερο μισό της χρονιάς, η αναπόφευκτη μείωση στα καθαρά έσοδα από τόκους στα υφιστάμενα χαρτοφυλάκια δανείων θα είναι περιορισμένη.
Επιπρόσθετα θα δοθεί η δυνατότητα μείωσης του κόστους δανεισμού με στόχο την αύξηση της ζήτησης από νοικοκυριά και επιχειρήσεις και την ενίσχυση της νέας παραγωγής χορηγήσεων.
Εξάλλου, οι τράπεζες διατηρούν το μαξιλάρι των προθεσμιακών καταθέσεων για να αναπληρώσουν τις απώλειες που θα καταγραφούν στο επιτοκιακό τους εισόδημα.
Με δεδομένους τους υψηλούς δείκτες ρευστότητας, αλλά και της μικρής στροφής των καταθετών σε εναλλακτικές μορφές αποταμίευσης / επένδυσης με υψηλότερες αποδόσεις, έχουν το περιθώριο να προστατέψουν την οργανική τους κερδοφορία, μέσω μειώσεων στα επιτόκια των λογαριασμών προθεσμίας, δίχως τον κίνδυνο μίας αξιοσημείωτης υποχώρησης της καταθετικής βάσης.
Τέλος, θα έχουν όφελος από το μειωμένο κόστος άντλησης κεφαλαίων μέσω ομολόγων, στο πλαίσιο της στρατηγικής τους για την επίτευξη των στόχων MREL έως την Πρωτοχρονιά του 2026.
Μέσω της νέας εκδοτικής δραστηριότητας, θα είναι σε θέση να ανακαλέσουν τίτλους με υψηλά κουπόνια που είχαν εκδώσει στο παρελθόν και να τους αντικαταστήσουν με άλλους χαμηλότερης απόδοσης.
Του Άγη Μάρκου από το ot.gr