«Άγνωστοι» περικύκλωσαν κι ανέβηκαν σε δεξαμενόπλοιο εγγεγραμμένο στον νηογνώμονα της Σιγκαπούρης στον θαλάσσιο χώρο 550 χιλιόμετρα και πλέον από τα παράλια της Ακτής Ελεφαντοστού, δήλωσαν αξιωματούχοι χθες Τρίτη.
Είκοσι μέλη πληρώματος, διαφόρων εθνικοτήτων, βρίσκονταν στο Success 9 όταν οι άγνωστοι ανέβηκαν στο πλοίο προχθές Δευτέρα, σύμφωνα με το λιμενικό της Σιγκαπούρης.
Η ίδια αρχή ανέφερε χθες πως συνεργάζεται στενά με την πλοιοκτήτρια εταιρεία, το κέντρο συντονισμού θαλάσσιων επιχειρήσεων διάσωσης στη Μονρόβια και με το κέντρο διοίκησης και ελέγχου Τσαγκί της Σιγκαπούρης για να εξακριβωθεί ποια είναι η κατάσταση και να προσφερθεί «βοήθεια», ανάλογα με το τι απαιτείται.
Δεν δόθηκαν άλλες λεπτομέρειες.
Το πλοίο ανήκει σε ναυτιλιακή με έδρα τη Σιγκαπούρη.
Ο Κόλπος της Γουινέας θεωρείται εδώ και λίγα χρόνια πως αποτελεί πλέον επίκεντρο της μάστιγας της πειρατείας στη θάλασσα. Οι περισσότερες επιθέσεις αποδίδονται σε συμμορίες από τη Νιγηρία.
Εστάλη περιπολικό για να βρει και να σώσει το δεξαμενόπλοιο, όμψς δεν μπόρεσε να το βρει διότι ο ραδιοφάρος του -ο πομπός ο οποίος στέλνει δεδομένα για τη θέση του- έχει τεθεί εκτός λειτουργίας, κατά πηγή προσκείμενη στις δυνάμεις ασφαλείας της Ακτής Ελεφαντοστού ενήμερη για την υπόθεση.
«Πιστεύουμε πως πρόκειται για πειρατεία, επειδή το modus operandi (η μέθοδος δράσης) είναι ακριβώς η ίδια», δήλωσε η πηγή αυτή στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Τον περασμένο μήνα, πειρατές κατέλαβαν πλοίο που ανήκει σε ναυτιλιακή της Δανίας στα ανοικτά της ΛΔ Κονγκό και απήγαγαν έξι από τα μέλη του πληρώματός του, προτού το εγκαταλείψουν.
Οι επιθέσεις πειρατών και ιδιαίτερα ο ολοένα πιο εξελιγμένος τρόπος δράσης τους ωθούν ναυτιλιακές εταιρείες να ζητούν ισχυρότερη διεθνή ναυτική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή, κατ’ εικόνα της διεθνούς αποστολής που διεξαγόταν πριν από περίπου μια δεκαετία για να αντιμετωπιστεί η δράση σομαλών πειρατών.
«Φαίνεται πως οι σοβαρές επιθέσεις πολλαπλασιάζονται στον Κόλπο της Γουινέας. Ελπίζουμε πως περισσότερα διεθνή πολεμικά πλοία, τα οποία θα διαθέτουν ελικόπτερα, θα σταλούν να εκτελούν περιπολίες στην περιοχή», δήλωσε σήμερα ο Νόελ Τσουνγκ του Κέντρου Πληροφόρησης για την Πειρατεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Γραφείου.