Γράφει ο Κωνσταντίνος Ταγαράς
Η Κεντροδεξιά «φλέγεται», οι Σοσιαλιστές απέκτησαν σφυγμό μετά από απανωτά πολιτικά «χαστούκια» και το Εθνικό Μέτωπο προελαύνει προς τη νίκη, η οποία θα αλλάξει την Ευρώπη όπως τη γνωρίζουμε έως σήμερα. Αυτό είναι το σκηνικό που επικρατεί στη Γαλλία, λίγους μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές, μέσω των οποίων θα χριστεί ο νέος ένοικος των Ηλυσίων Πεδίων.
60 χρόνια μετά τη Συνθήκη της Ρώμης, με την οποία μετουσιώθηκε σε πράξη το όραμα των Ρομπέρ Σουμάν και Ζαν Μονέ, η «Γηραιά Ήπειρος» βρίσκεται στριμωγμένη στα σχοινιά από τον αιώνιο εχθρό της δημοκρατίας και του πολιτικού πολιτισμού, το λαϊκισμό. Το μοναδικό ίσως αντίβαρο στη γερμανική παντοκρατορία, η πάλαι ποτέ κραταιά Γαλλία αντιμετωπίζει το φάσμα της οδυνηρής επικράτησης της Μαρί Λεπέν, η οποία είναι σαφές πως θα οδηγήσει την Ευρώπη σε έναν αβυσσαλέο κυκεώνα εξελίξεων.
Σε όλη την ήπειρο διενεργούνται εκλογές και δημοψηφίσματα που επιβεβαιώνουν την κυριαρχία των αποσχιστικών τάσεων και των ακροδεξιών πρακτικών. Θρυαλλίδα φυσικά αποτελεί η πιθανή ανακήρυξη της Μαρί Λεπέν στη θέση της «Σιδηράς Κυρίας» της Ε’ Γαλλικής Δημοκρατίας. H ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου κατανοεί τη μεγάλη της ευκαιρία να κλέψει «τη μπουκιά από το στόμα» Κεντροδεξιών και Σοσιαλιστών οι οποίοι μόνοι τους «χύνουν την καρδάρα με το γάλα». Οι Σοσιαλιστές έχουν καταβαραθρωθεί μετά την πενταετία του Φρανσουά Ολάντ, μιας θητείας που έβριθε σκανδάλων και πολιτικών αποτυχιών, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.
Ο μεγάλος χαμένος όμως της προεκλογικής περιόδου είναι δίχως αμφιβολία η Κεντροδεξιά Παράταξη. Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (όπως το «βάφτισε» ο πρώην Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί), ξεπέρασε μία συναρπαστική και άκρως τεταμένη διαδικασία επιλέγοντας τον εκλεκτό, το Φρανσουά Φιγιόν για να ηγηθεί της προσπάθειας για επιστροφή στην εξουσία. Κι ενώ όλα έδειχναν πως τα Ηλύσια Πεδία ήδη άρχισαν να κινούνται σε «γαλάζιους ρυθμούς», ήρθε το «PenelopeGate» να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά της γαλλικής πολιτικής σκηνής και να επιβεβαιώσει για ακόμη μία φορά τον Αθηναίο νομοθέτη Σόλωνα. «Μηδένα προ του τέλους μακάριζε».
Ενώ απομένουν λιγότερες από 80 ημέρες για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, οι οικονομικοί εισαγγελείς ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησαν έρευνα για ενδεχόμενη κατάχρηση δημοσίων πόρων με αφορμή το δημοσίευμα της σατιρικής εφημερίδας Le Canard Enchaîné. Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, η Πενέλοπι Φιγιόν έλαβε «περίπου 500.000 ευρώ» σε διάστημα οκτώ ετών, αρχικά ως κοινοβουλευτική βοηθός του συζύγου της και κατόπιν ως βοηθός του αναπληρωτή του στην Εθνοσυνέλευση. Ακόμη, έλαβε το ποσό των 45.000 ευρώ ως αποζημίωση απόλυσης από την θέση της, το οποίο της κατέβαλε η Εθνοσυνέλευση.
Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία της Γαλλίας, ο Φρανσουά Φιγιόν, που βάλλεται εξαιτίας του σκανδάλου της αργομισθίας της συζύγου του, δήλωσε ότι θα αντιμετωπίσει «μέχρι τέλους» τις επιθέσεις και ότι δεν αποσύρει την υποψηφιότητά του. «Όταν επιλέγει κανείς να είναι υποψήφιος σε προεδρικές εκλογές, δεν θα πρέπει να διαμαρτύρεται μετά για τη βιαιότητα των επιθέσεων. Θα τις αντιμετωπίσω μέχρι τέλους. Θα είμαι υποψήφιος σε αυτές τις εκλογές» είπε ο Φιγιόν.
Πολλά στελέχη του κόμματος θεωρούν αναγκαίο να υπάρξει ένα «plan Β» για να αντικατασταθεί ο Φιγιόν και να προταθεί ένας άλλος υποψήφιος. Μεταξύ των ονομάτων που κυκλοφορούν είναι εκείνο του αντιπάλου του Φιγιόν στον δεύτερο γύρο των προκριματικών της δεξιάς, του πρώην πρωθυπουργού Αλέν Ζιπέ, ή ακόμη του Φρανσουά Μπαρουάν, πρώην υπουργού, προέδρου της Ένωσης Δημάρχων της Γαλλίας. Παρά το «mea culpa» του Φιγιόν ο οποίος παραδέχθηκε ότι «οι πρακτικές που ήταν αποδεκτές στο παρελθόν, πλέον δεν βρίσκουν σύμφωνους τους Γάλλους», εννοώντας πως δεν παρανόμησε, αλλά πως ακολούθησε μια πρακτική που πλέον αποδοκιμάζεται, οι πολίτες πλέον δεν πείθονται όπως αποδεικνύουν καθημερινά οι δημοσκοπήσεις και οι μετρήσεις που βλέπουν το «φως της δημοσιότητας».
Το 74% των ερωτηθέντων έχει κακή γνώμη για τον 62χρονο πρώην πρωθυπουργό, ενώ το 53% των συντηρητικών ψηφοφόρων επιθυμεί να αποσύρει την υποψηφιότητά του και να αντικατασταθεί. Παράλληλα, σύμφωνα με έρευνα της Le Monde, η ηγέτιδα της ακροδεξιάς στη Γαλλία φαίνεται να κερδίζει τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών με 25%-26% των ψήφων, ενώ ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν έρχεται δεύτερος με 20%-23%. Όσον αφορά στο Φρανσουά Φιγιόν, έρχεται τρίτος με ποσοστό 17,5% ή 18,5%.
Βαδίζοντας λοιπόν ολοταχώς προς τις προεδρικές εκλογές της 23ης Απριλίου του 2017, η γαλλική Κεντροδεξιά ευρίσκεται μεταξύ Συμπληγάδων, καθώς πιέζεται αφενός από τους ψηφοφόρους της που ζητούν την κεφαλή του Φρανσουά Φιγιόν «επί πίνακι» και αφετέρου από τη λαϊκιστική και υπέρ του «Frexit» ρητορική της Μαρί Λεπέν. Το μόνο που απομένει πλέον στον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είναι να αποδείξει εάν ισχύει στην περίπτωσή του η φράση του Σκωτσέζου συγγραφέα Ρόμπερτ Λούις Στήβενσον «Στη ζωή, το θέμα δεν είναι να κρατάς καλά χαρτιά, αλλά να παίζεις καλά ένα άσχημο φύλλο».