Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Πέντε ερωτήσεις στον Απόστολο Τζιτζικώστα

Το να αναλαμβάνει ένας νέος άνθρωπος σημαντικές θεσμικές ευθύνες όπως αυτές του Περιφερειάρχη είναι αναμφίβολα μια θετική εξέλιξη, την οποία και επικροτούμε. Ο νέος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας είναι μόλις 35 ετών, εκπροσωπεί μια ολόκληρη γενιά, επομένως τα στοιχήματα που θα χάσει ή θα κερδίσει, έχουν μια ευρύτερη πολιτική σημασία.

Η διαδοχή του Παναγιώτη Ψωμιάδη δεν είναι ούτε κάτι απλό, ούτε κάτι εύκολο. Ο Ψωμιάδης άσχετα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς μαζί του, θα μπορούσε αυτή τη στιγμή αξιοποιώντας την εκλογική του απήχηση στη Βόρεια Ελλάδα να έχει ένα κόμμα το οποίο υπό προϋποθέσεις θα ήταν ισχυρότερο και από αυτό του Καμένου.

Συνεπώς η επιτυχία του Απόστολου Τζιτζικώστα δεν θα έρθει επειδή είναι γιός του μπαμπά του (ο πατέρας του διετέλεσε βουλευτής Θεσσαλονίκης και υπουργός της ΝΔ) και της μαμάς του (που είναι μια πολύ δραστήρια γυναίκα). Η επιτυχία του θα είναι καρπός δύο στοιχείων: της δουλειάς και των πολιτικών θέσεων.

Σε ότι αφορά το πρώτο, ο Απόστολος Τζιτζικώστας- τουλάχιστον όταν τον γνώρισα στα χρόνια των σπουδών του στην Ουάσινγκτον- είχε πολύ μεγάλες φιλοδοξίες που υπερέβαιναν κατά πολύ τη διάθεσή του για πραγματική δουλειά. Σήμερα, διάφοροι φίλοι μου μεταφέρουν πως έχει ωριμάσει και πως ισορροπεί καλύτερα τις φιλοδοξίες του με την εργατικότητά του. Αν πράγματι αυτό συμβαίνει θα του βγει σε καλό.

Σε ότι αφορά τις πολιτικές θέσεις, ο Απόστολος Τζιτζικώστας πρέπει να δώσει απαντήσεις σε πέντε βασικά ερωτήματα:

1.  Συμφωνεί με τη γενικότερη πολιτική της ΝΔ για συνεχή μέτρα επί μέτρων;
2.  Τι άποψη έχει για την εικόνα της παραλίας της Θεσσαλονίκης;
3.  Ποια είναι η γνώμη του για την τύχη της ΔΕΘ;
4.  Θα αποκτήσει ποτέ μετρό η Θεσσαλονίκη;
5.  Ποια είναι η θέση του για τα έργα και τις ημέρες του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου ως Δημάρχου Θεσσαλονίκης;

Σε ενάμισι χρόνο από σήμερα θα έχουμε αυτοδιοικητικές και περιφερειακές εκλογές. Ο πολιτικός χρόνος στη Θεσσαλονίκη είναι διαφορετικός από αυτόν της Αθήνας. Κυλάει πιο αργά. Αυτό όμως δεν θα πρέπει να γίνει αιτία εφησυχασμού του νέου Περιφερειάρχη, διότι οι απαντήσεις του στα παραπάνω ερωτήματα θα προσδιορίσουν το πολιτικό μέλλον του ενώ θα δείξουν και τι μπορούμε να περιμένουμε από μια νέα πολιτική γενιά που έρχεται δειλά -δειλά στο προσκήνιο.

Προσωπικά λοιπόν του εύχομαι κάθε επιτυχία και τον διαβεβαιώνω πως οι στήλες αυτού του blog θα είναι στη διάθεσή του, στο βαθμό που επιθυμεί να δώσει τις απαντήσεις που πρέπει. Όπως επίσης θα είναι και απέναντί του αν χρειαστεί.

ΥΓ: Τζιτζικώστας και Μπουτάρης ανήκουν στην «αστική» Θεσσαλονίκη. Οι «καλοί τρόποι» όμως από μόνοι τους δεν μπορούν να εγγυηθούν την «ειρηνική συνύπαρξη». Αργά ή γρήγορα, το ματς θα ξεκινήσει στις …αρμοδιότητες!

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων