Η ασφάλεια αυτοκινήτου είναι ένα υποχρεωτικό έξοδο για κάθε ιδιοκτήτη αυτοκινήτου. Αν σε προβληματίζει το κόστος της, διάβασε την λίστα που ακολουθεί και δες πώς μπορείς να απαλλαγείς από τα ακριβά ασφάλιστρα.
Εξέτασε όλες σου τις επιλογές και σύγκρινε τιμές
Μην επαναπαύεσαι στα προγράμματα της ασφαλιστικής εταιρείας που έχεις τώρα. Πλέον, υπάρχουν πολλές επιλογές σε ασφαλιστικά προγράμματα που προσφέρουν βασικές αλλά και επιπρόσθετες καλύψεις σε ανταγωνιστικές τιμές. Με λίγα κλικ, μπορείς να δεις online προσφορές και να συγκρίνεις τιμές ασφαλειών από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες. Το μόνο που θα χρειαστεί, είναι να συμπληρώσεις κάποια στοιχεία δικά σου και του αυτοκινήτου σου. Κι αν βρεις οικονομικότερη προσφορά, μπορείς να προχωρήσεις στην αγορά του συμβολαίου και να το έχεις στο email σου σε λίγα λεπτά.
Επίλεξε ετήσιο πρόγραμμα ασφάλειας αυτοκινήτου
Τα ετήσια συμβόλαια ασφάλειας αυτοκινήτου, τείνουν να προσφέρουν εξοικονόμηση έως και 40% στις περισσότερες ασφαλιστικές σε σχέση με τα συμβόλαια μικρότερης διάρκειας. Γύρισε το ασφαλιστήριο συμβόλαιό σου σε ετήσιο και θα δεις ότι σε βάθος χρόνου γλιτώνεις αρκετά χρήματα.
Διατήρησε ένα καλό ιστορικό ζημιών
Το ιστορικό ζημιών, αφορά την εμπλοκή σου σε τροχαία ατυχήματα. Οι ασφαλιστικές εταιρείες, διαθέτουν ένα σύστημα αξιολόγησης του ιστορικού ζημιών που ονομάζεται Bonus Malus. Το κόστος των ασφαλίστρων, διαμορφώνεται βάσει των αποτελεσμάτων της συγκεκριμένης αξιολόγησης. Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες, επιβραβεύουν ένα καλό ιστορικό, με οικονομικότερα ασφάλιστρα. Η αξιολόγηση γίνεται στην “πρωτασφάλιση” αλλά και στην ετήσια επέτειο του ασφαλιστηρίου. Η βελτίωση ή η χειροτέρευση της θέσης στην βαθμολογία του οδηγού, μπορεί να σημαίνει μεταβολή της της τιμής της ασφάλειας από 4% έως 8%.
Ενημέρωσε την ασφαλιστική για τυχόν αλλαγές
Σίγουρα, δεν πρέπει να ενημερώσεις την ασφαλιστική σου για όλες τις αλλαγές της ζωής σου αλλά για εκείνες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το κόστος της ασφάλειας του αυτοκινήτου. Οι παράγοντες που διαμορφώνουν την τιμή στα ασφάλιστρα είναι:
- Η ηλικία του οχήματος
- Η ηλικία του οδηγού
- Η ημερομηνία έκδοσης του διπλώματος του οδηγού (είναι νέος οδηγός;)
- Ο κυβισμός του οχήματος
- Η περιοχή που – κυρίως – κινείται το όχημα (βάσει ΤΚ)
- Το ιστορικό ζημιών του οχήματος (βάσει πινακίδας)
- Το είδος της επιθυμητής κάλυψης (βασικό πακέτο, πακέτο πυρός/κλοπής, πακέτο μικτής ασφάλισης)
- Η τρέχουσα εμπορική αξία του οχήματος (εφόσον αυτό ασφαλίζεται για συμπληρωματικούς κινδύνους π.χ. φωτιά, κλοπή, θεομηνίες)
- Το ύψος των απαλλαγών συμπληρωματικών καλύψεων (εφόσον το όχημα ασφαλίζεται για συμπληρωματικούς κινδύνους)
Αν έχει συμβεί κάποια αλλαγή που αφορά τους παραπάνω παράγοντες, καλό θα ήταν να ενημερώσεις την ασφαλιστική εταιρεία γιατί είναι πολύ πιθανόν να γίνει αναπροσαρμογή στο κόστος της ασφάλειά σου.
Επανεξέτασε τις καλύψεις που έχεις επιλέξει
Μπορεί οι καλύψεις που είχες επιλέξει παλαιότερα να ανταποκρίνονταν στις τότε ανάγκες σου αλλά να μην ανταποκρίνονται – στον ίδιο βαθμό – στις τωρινές. Διάβασε προσεκτικά το ασφαλιστήριο συμβόλαιο και αναρωτήσου αν θα μπορούσες να τροποποιήσεις ή να αφαιρέσεις κάποιες επιπρόσθετες καλύψεις που σίγουρα στοιχίζουν κάτι παραπάνω στο συνολικό κόστος της ασφάλειας. Αν κάνεις σωστή έρευνα μπορεί να βρεις άλλα προγράμματα ασφάλισης που διαθέτουν τις καλύψεις που έχεις τώρα αλλά σε οικονομικότερη τιμή και να μην χρειαστεί να αφαιρέσεις κάποια κάλυψη.
Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείς να απαλλαγείς από τα ακριβά ασφάλιστρα και να εξοικονομήσεις χρήματα από την ασφάλεια του αυτοκινήτου. Αν κάτι πρέπει να θυμάσαι, είναι ότι είναι πολύ σημαντικό να συγκρίνεις τις τιμές των ασφαλιστικών προγραμμάτων, για να βρεις την καλύτερη κάλυψη για τον προϋπολογισμό σου.