Γράφει η Ιφιγένεια Ζώτου
«Ο θάνατος δεν είναι η μεγαλύτερη απώλεια στη ζωή. Η μεγαλύτερη απώλεια είναι αυτά που πεθάνουν μέσα μας όσο ζούμε.» Norman Cousins
Η ζωή μας είναι γεμάτη με επιλογές. Μικρές και μεγάλες. Αποφάσεις που αρχίζουν με το αν θα κοιμηθούμε 5 λεπτά παραπάνω σήμερα μέχρι το αν θα μεταναστεύσουμε στο εξωτερικό. Όλες μας οι επιλογές όμως επηρεάζονται καταλυτικά από το φόβο της απώλειας. Σχεδόν πάντα όταν διαλέγουμε κάτι, χάνουμε κάτι άλλο.
Ας πάρουμε το παράδειγμα κάποιου που σκέφτεται να αφήσει μια δουλειά. Για αυτόν υπάρχουν δυο φόβοι που τον ταλανίζουν. Αυτός του να χάσει το πάθος και τη δημιουργικότητα του αν μείνει και αυτός του να χάσει την οικονομική του ασφάλεια αν φύγει και δεν έχει βρει κάτι άλλο.
Βεβαίως, δεν ανησυχούμε για την απώλεια μόνο όσον αφορά στις αποφάσεις μας. Καθημερινά τρέμουμε μήπως χάσουμε ανθρώπους που αγαπάμε, την υγεία μας, πράγματα που μας κάνουν να αισθανόμαστε όμορφα, ευκαιρίες, την ασφάλεια μας και πολλά άλλα.
Πολλοί άνθρωποι καθημερινά λαμβάνουν παράλογες και τελικά λάθος αποφάσεις εξαιτίας του φόβου τους για την απώλεια. Για να μη συγκαταλέγεστε σε αυτούς, παρακάτω θα σας δείξουμε πως θα καταφέρετε να ξεπεράσετε αυτόν το φόβο.
1) Αναρωτηθείτε, «Τι φοβάμαι να χάσω;»
Μπορεί αυτή η ερώτηση να φαίνεται προφανής όμως συμβαίνει να αφήνουμε τις μέρες να περνάνε, παίρνοντας αποφάσεις, χωρίς να ξέρουμε τα βαθύτερα συναισθήματα που τις παρακινούν. Κάθε φορά λοιπόν που παίρνετε μια απόφαση ξεκαθαρίστε μέσα σας το τι ακριβώς φοβάστε ότι θα χάσετε. Άνεση, ασφάλεια, χρήματα, συντροφικότητα ή οτιδήποτε άλλο.
Μόλις το εντοπίσετε…
2) Βεβαιωθείτε ότι βλέπετε την πλήρη εικόνα
Όταν προσπαθείτε να πάρετε μια απόφαση ή αποφεύγετε να πάρετε κάποια άλλη επειδή φοβάστε για το τι μπορεί να χάσετε, ρωτήστε τον εαυτό σας. Μήπως έχετε χάσει περισσότερα με το να μην κάνετε αυτό που πραγματικά θέλετε;
Όταν προσπαθήσετε να δείτε πέρα από το φόβο είστε σε καλύτερη θέση να αναγνωρίσετε αν επωφελείστε με το να κρατάτε τον εαυτό σας ‘κολλημένο’ σε κάτι ή αν θα βγείτε περισσότερο κερδισμένοι με το να αφήσετε αυτό το οποίο νομίζετε ότι το έχετε ανάγκη.
Εφόσον έχετε ξεκαθαρίσει τι είναι αυτό που πραγματικά θέλετε…
3) Χρησιμοποιήστε την αποστροφή σας προς την απώλεια σαν κίνητρο για να μην απομακρυνθείτε από αυτό
Είναι πολύ σημαντικό να μην παρεκκλίνετε από τους στόχους σας και να θυμόσαστε να κάνετε πράγματα που σας ευχαριστούν.
Κρεμαστέ ένα ημερολόγιο στον τοίχο σας και σημειώστε ένα αστέρι κάθε μέρα που κάνετε κάτι θετικό. Αυτό δημιουργεί μια ψυχολογική ανάγκη του να θέλετε να συνεχίσετε το σερί των καθημερινών αστερίων.
4) Να αξιολογείτε συχνά τις προθέσεις και τα κίνητρα σας
Συμβαίνει συχνά να νομίζουμε ότι θέλουμε κάτι επειδή το θέλαμε για χρόνια και φοβόμαστε να αφήσουμε αυτό το ‘όνειρο’ και τα σχετικά οφέλη του.
Είναι γεγονός ότι μεγαλώνουμε και όταν μεγαλώνουμε αλλάζουμε και μαζί με μας αλλάζουν οι ανάγκες και οι επιθυμίες μας. Αν πιέζετε τον εαυτό σας να κάνει κάτι και ένα κομμάτι σας δεν αισθάνεται καλά, αναρωτηθείτε «το θέλω αυτό πραγματικά την προκειμένη στιγμή;». Υπάρχει πιθανότητα να το θέλετε και άπλα να νιώθετε στιγμιαία αποθάρρυνση. Υπάρχει όμως και η πιθανότητα να μην το θέλετε πια. Μονό εσείς μπορείτε να απαντήσετε σε αυτό το ερώτημα με βεβαιότητα.
5) Αλλάξτε τον τρόπο που βλέπετε την απώλεια
Η αλήθεια είναι ότι η απώλεια στην πραγματικότητα είναι όντως αναπόφευκτη. Όλοι έχουμε χάσει και θα χάσουμε πολλά. Σχέσεις και καταστάσεις που μας έκαναν να αισθανόμαστε όμορφα χάθηκαν. Και όντως κάποιες φορές η απώλεια είναι επώδυνη.
Αυτό είναι όμως που κάνει τη ζωή όμορφη. Το ότι τίποτα δεν διαρκεί για πάντα. Αυτό δίνει αξία στην κάθε στιγμή που μας προσφέρει πολλές ευκαιρίες για να αξιοποιήσουμε και να προχωρήσουμε μπροστά.
Πολλοί μπορεί να το δουν έτσι, πολλοί μπορούν να πουν ότι αυτό ακριβώς είναι το τραγικό στη ζωή. Ότι τίποτα δεν κρατάει για πάντα.
Σκεφτείτε όμως… είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο έχετε καταφέρει να επιβιώσετε από κάθε καταιγίδα που σας έχει πλήξει. Μικρότερη η μεγαλύτερη, με μικρές ή με μεγάλες απώλειες, τα έχετε καταφέρει και κάποιες φόρες έχετε βγει πιο δυνατοί.
Γιατί φοβόσαστε τελικά την απώλεια και κατά πόσο έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και στις ικανότητες σας ώστε να μπορέσετε να προχωρήσετε; Αυτό είναι ένα ερώτημα στο οποίο θα πρέπει να απαντήσετε οι ίδιοι…