Ένα έντονο δεκαήμερο πολιτικών ισορροπιών έχει ξεκινήσει από τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Οι ακροάσεις των υποψηφίων επιτρόπων και οι τελικές εγκρίσεις …θα διαμορφώσουν τους ανθρώπους που θα “τρέξουν” τη νέα Ευρώπη, σε μία κρίσιμη περίοδο που τα κράτη προσπαθούν να αποβάλλουν τα απομεινάρια της κρίσης και η Ελλάδα ψάχνει να βρει το δρόμο της. Ως εκπρόσωπος της Ελλάδας, ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και οι Ευρωβουλευτές που συμμετέχουν στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων ανέφεραν ότι είναι ένας έμπειρος υποψήφιος με πολιτικές ικανότητες.
Μπορεί πλέον η Ελλάδα να μη βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων, ωστόσο στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου ακούγονται σενάρια για το μέλλον μας, μίας και αλλάξαμε όλο το οικοδόμημα της Ευρώπης, εισάγοντας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον όρο Μνημόνιο.
Δείγμα για πως σκέφτονται την “επόμενη μέρα” έδωσε ο υποψήφιος «υπουργοός Οικονομικών της Ε.Ε.» Πιερ Μοσκοβισί. Υπογράμμισε ότι η Ευρώπη χρειάζεται ανάπτυξη και δεν θα επιτρέψει εκτροχιασμό των προϋπολογισμών. Για την Ελλάδα αποκάλυψε ότι θα είναι η πρώτη χώρα που θα επισκεφθεί, παραδέχθηκε ότι τα μνημόνια δημιούργησαν πρόβλημα, αλλά εκείνη τη στιγμή αποτέλεσε λύση για να αποτραπεί χρεοκοπία, τονίζοντας ότι αυτό θα αλλάξει, αποκτώντας μία δημοκρατική ευρωπαϊκή νομιμοποίηση, με βαρύτητα στην κοινωνία.
Από το φόβο του δημοσιονομικού εκτροχιασμού, λοιπόν, υπάρχει μία μετατόπιση στα κοινωνικά ζήτημα, την απασχόληση και την ανάπτυξη. Η προκατάληψη κατά των Ελλήνων έχει μειωθεί, με ταυτόχρονη αύξηση της αλληλεγγύης. Παραμένει μία μικρής κλίμακας ανησυχία για σενάρια ακυβερνησίας ή μη ικανότητας χρηματοδότησης της χώρας. Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη της Κομισιόν, οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν πρέπει και δεν θα αλλάξουν. Κάθε “μαλάκωμα” των δεσμεύσεων θα δώσει το λάθος μήνυμα στις αγορές ότι η Ελλάδα επιστρέφει στις παλιές της συνήθειες, λόγω τερματισμού του προγράμματος. Χαρακτηριστικό είναι ότι «φιλέλληνας» ευρωβουλευτής ανέφερε σε Έλληνες ευρωβουλευτές: «Αν τα χρήματα που δόθηκαν στα 10 εκ. των Ελλήνων είχαν δοθεί στην Αφρική, θα είχε μειωθεί κατά 20% η φτώχεια και θα είχε βελτιωθεί κατά 20% το βιοτικό επίπεδο 800 εκ. κατοίκων της Μαύρης Ηπείρου».
Οι Έλληνες Ευρωβουλευτές, λοιπόν, επειδή ζουν τη νέα κατάσταση από κοντά, εξηγούν στο Πρώτο Θέμα πως είναι το κλίμα πλέον και σε ποιο βαθμό απασχολεί ή όχι η εκλογολογία τις Βρυξέλλες.
Μανώλης Κεφαλογιάννης, Νέα Δημοκρατία PPE
Την άποψη ότι “οι χώρες της ΕΕ έχουν τα δικά τους προβλήματα και πιστεύουν ότι στα πλαίσια της αλληλεγγύης έχουν κάνει το καθήκον τους, αφού δάνεισαν στην Ελλάδα 240 δις ευρώ”, εκφράζει ο κ. Κεφαλογιάννης. Σχετικά με το ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει ότι “οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι αν συνεχίσει να απευθύνεται στους Έλληνες και Ευρωπαίους πολίτες με πολιτική εφηβική νοοτροπία ανταποκρινόμενος μόνο στα κελεύσματα του λαϊκισμού και της ανευθυνότητας κινδυνεύει να αποδομηθεί γρηγορότερα από τον Ολαντ και να έχει την τύχη του ΑΚΕΛ στην Κύπρο και ο ελληνικός λαός δυστυχώς να ζήσει τα δεινά που έζησε ο κυπριακός λαός”. Για τη ψήφο εμπιστοσύνης εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός “τερματίζει τη συζήτηση για πρόωρες εκλογές”.
Δημήτρης Παπαδημούλης, ΣΥΡΙΖΑ GUE
Σύμφωνα με κ. Παπαδημούλη, το 2014 στο Ευρωκοινοβούλιο είναι πολύ διαφορετικό από το 2012, υπογραμμίζοντας, όμως, πως “το παραμύθι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα γυρίσει πίσω την Ελλάδα, στις εκλογές, δεν πουλάει πια. Προφανώς, οι συντηρητικοίπροτιμούν μία κυβέρνηση Σαμαρά από μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά βλέπουν τις δημοσκοπήσεις, την ανθρωπιστική κρίση και την αποτυχία του προγράμματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνονται οι συνομιλητές μας σε όλα τα επίπεδα”. Επίσης, επισημαίνει ότι “ολοένα και περισσότεροι σε πείσμα της προπαγάνδας Σαμαράαντιλαμβάνονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα ριζικών αλλαγών τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη. Όχι μία δύναμη που θέλει να διαλύσει την Ευρωζώνη”.
Νίκος Ανδρουλάκης, Ελιά – S&D
Ο κ. νδρουλάκης υπογράμμισε πως “οι εποχές όπου και η παραμικρή πολιτική εξέλιξη στην Ελλάδα προκαλούσε συζητήσεις σε όλη την Ευρώπη έχει παρέλθει. Αυτό συμβαδίζει και με την βελτίωση του κλίματος για τη χώρα” και προσθέτει πως “είναι αποδεκτό ότι εκτός της οικονομίας και των οικονομικών δεικτών, υπάρχει και η κοινωνία που υποφέρει”. Σχετικά με τη ψήφο εμπιστοσύνης εκτιμά ότι αποτελεί σίγουρα είδηση, όμως “το ουσιαστικό θέμα είναι να υπάρξει συμφωνία με την Τρόικα για μία πιο δίκαιη κατανομή της φορολογίας και περισσότερες δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Και βέβαια, πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους”.
Μιλτιάδης Κύρκος, Ποτάμι S&D
“Οι υπόλοιποι Ευρωβουλευτές δεν ανησυχούν για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, πολύ απλά γιατί δεν ασχολούνται ιδιαίτερα”, υπογραμμίζει ο κ. Κύρκος. Προσθέτει ότι “έχουν μια συγκεχυμένη ιδέα ότι τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα, καθώς δεν ακούν πια για Grexit, αλλά καθώς η χώρα μας δεν εμπλέκεται σε κανέναν διάλογο για οτιδήποτε, απλά μας ξεχνούν”. Σχετικά με το ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμά “ότι φυσικά και δεν προβληματίζονται, στα κοινοβουλευτικά συστήματα δεν χωρούν τέτοιου είδους ανησυχίες παρά μόνο φόβοι για την άνοδο της Χρυσής Αυγής. Δεν θέλω να παίζω το παιχνίδι της καταστροφολογίας από καμία πλευρά, καθώς η βούληση του ελληνικού λαού είναι πάντα σεβαστή ακόμη και αν την κρίνω πολλές φορές λανθασμένη”.