Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Ένα πρώτο πείραμα έκανε η Κυβέρνηση την Τρίτη όταν μετά από τρία χρόνια η χώρα βγήκε στις αγορές. Παρόλα αυτά για μία ακόμη φορά βγήκε στην φόρα το σφάλμα του πολιτικού συστήματος. Αντί να υπάρχει ένα κλίμα ενότητας και κοινής διαμόρφωσης μίας εθνικής ατζέντας για τα επόμενα βήματα υπήρχαν γκρίνιες, αψιμαχίες και συγκρίσεις με την έξοδο στις αγορές του 2014.
Κάτι το οποίο δεν πρέπει επουδενί να συγκρίνεται είναι το νούμερο της απόδοσης του επιτοκίου με προηγούμενα έτη ειδικά όταν η αξία του χρήματος ήταν εντελώς διαφορετική και ίσως σε τελική ανάλυση να καταλήγει κανείς πως ήταν και μεγάλο το επιτόκιο με το οποίο η Ελλάδα βγήκε στις αγορές.
Ειδικότερα, το κουπόνι του πενταετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,375%, ενώ το ύψος του επιτοκίου στο 4,625%. Εδώ αξίζει να υπενθυμίσει κανείς ότι οι τιμές ήταν σαφώς χαμηλότερες από την προηγούμενη έξοδο της χώρας στις αγορές χρήματος, τον Απρίλιο του 2014, που είχαν διαμορφωθεί στο 4,75% και 4,95% αντίστοιχα.
Παρόλα αυτά η αντίδραση της Κυβέρνησης ήταν λανθασμένη, καθώς από την μία πανηγύριζε χρησιμοποιώντας το νούμερο του επιτοκίου και από την άλλη θεωρούσε πως επιβεβαιωνόταν για τη ασκούμενη πολιτική, ενώ αυτό που θα έπρεπε να γίνει είναι ναι μεν να υπάρξουν οι πανηγυρισμοί, αλλά και να υπάρξει και ένας σχεδιασμός της οικονομικής στρατηγικής από εδώ και πέρα.
Σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση
Ένα ένα τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν σφοδρή κριτική στην Κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα:
Ν.Δ: Οι όροι θα ήταν καλύτεροι αν…
«Η χώρα, μετά από 3 χρόνια, βγήκε και πάλι στις αγορές. Άντλησε συνολικά 3 δισ. ευρώ, όσα και τον Απρίλιο του 2014. Μόνο που τότε όλο το ποσό αφορούσε νέα έκδοση, ενώ σήμερα “νέο χρήμα” είναι περίπου το μισό. Το επιτόκιο της έκδοσης είναι υψηλότερο από αυτό που δικαιολογεί το διεθνές οικονομικό περιβάλλον και το σημερινό κόστος δανεισμού άλλων ευρωπαϊκών χωρών που ήταν σε Μνημόνια, το οποίο και είναι πολύ χαμηλότερο.
Αν υπήρχε θετική αξιολόγηση από τους θεσμούς για τη βιωσιμότητα του χρέους και η χώρα είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, οι όροι θα ήταν καλύτεροι. Δυστυχώς, όλα αυτά δεν έχουν γίνει, με αποκλειστική ευθύνη της ανίκανης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Μια Κυβέρνηση που έχει επιβάλει τεράστιες θυσίες στον ελληνικό λαό, με νέα μέτρα λιτότητας ύψους 14,5 δισ. ευρώ, για να προσπαθήσουμε να γυρίσουμε εκεί που ήμασταν το 2014.
Δημοκρατική Συμπαράταξη: Επιτίθενται στη νοημοσύνη μας
Λέγοντας πως «όταν δεν επιτίθενται στους θεσμούς, επιτίθενται στη νοημοσύνη μας» σχολίασε τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης για την έξοδο στις αγορές η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Σε ανακοίνωσή της η ΔΗ.ΣΥ σημειώνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας «υπερηφανεύεται από χθες για τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές» υπενθυμίζοντας ότι «ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει τη διαδικασία αυτή το 2014 ως «…σκηνοθετημένη παράσταση όπου θα μοιράζεται και ποπ-κορν, το πλεόνασμα, για να στηριχθεί το success story».
Οπως τονίζει η Συμπαράταξη «η αντίφαση είναι κραυγαλέα, και προκλητική και σε κάθε περίπτωση αποδεικνύεται ότι ο κ. Τσίπρας είναι σταθερά σε λάθος δρόμο». Επισημαίνει μάλιστα ότι «η σύγκριση του επιτοκίου με το οποίο έκλεισε η σημερινή έξοδος με το επιτόκιο του δανεισμού μας σήμερα από τον ESM, που είναι κάτω από το 1%, δείχνει πόσο δύσκολη μακρά και επώδυνη είναι η πλήρης επιστροφή μας στις αγορές και πόσο αναγκαία είναι η περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους».
Θεοδωράκης: Αλλοι δανείζονται με 1% κι εμείς με πάνω από 4% και πανηγυρίζουμε κιόλας
«Μια διαφορά μας με τις χώρες που κατάφεραν να βγουν από τα μνημόνια είναι το γεγονός επιλέγουμε λάθος ηγέτες», υποστήριξε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του «Alpha 98,9» ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης σχολιάζοντας την έξοδο της χώρας στις αγορές.
Και συνέχισε: «Επιλέγουμε κατσαπλιάδες των ιδεών, ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με την παραγωγή, με τη δουλειά, που δεν έχουν σχέδιο και δεν έχουν μελετήσει τις λύσεις και το αποτέλεσμα είναι να το πληρώνουμε αυτό πάρα πολύ ακριβά – κάποιες δεκάδες δισ.».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού σημείωσε: «Η χώρα αναμετριέται συνέχεια με το κακό της παρελθόν και το αντιγράφει. Κάποιοι λένε “Μπράβο που αποφάσισε η κυβέρνηση και βγήκε στις αγορές”. Μπράβο, γιατί; Χώρες με αντίστοιχα προβλήματα, όπως η Πορτογαλία και η Κύπρος, δανείστηκαν με πολύ χαμηλότερα επιτόκια, όταν βγήκαν στις αγορές με το πενταετές τους ομόλογο. Η Πορτογαλία δανείστηκε με 1,2 και η Κύπρος δανείστηκε με 1,7. Εμείς λοιπόν θα πανηγυρίσουμε στο τέλος της ημέρας που θα δανειστούμε στην καλύτερη περίπτωση με 4,7%; Αντιλαμβάνεστε τι χαμένα λεφτά είναι αυτά για τα παιδιά μας;».