Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής,
MSc in Crisis and Security Management.
Αναμφισβήτητα η αρχαιολογία έχει γίνει το φετίχ το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα. Από τη μία πλευρά η Αμφίπολη και οι ατέρμονες συζητήσεις και εικασίες για τον πιθανολογούμενο ένοικο του τύμβου Καστά και από την άλλη τα νέα μοναδικά ευρήματα από το ναυάγιο των Αντικυθήρων που έδωσαν το έναυσμα να εκκινήσουν νέες υποβρύχιες ανασκαφικές εργασίες με τη σύμπραξη Ελλήνων και ξένων αρχαιολόγων.
Βέβαια, ακόμα με αυτά τα δεδομένα, οι εξελίξεις στον τομέα της ελληνικής αρχαιολογίας και κατ’ επέκταση του ελληνικού πολιτισμού είναι δύο ταχυτήτων. Γιατί μπορεί οι επιτυχίες της Αμφίπολης και των Αντικυθήρων να είναι μοναδικές αλλά και συνέχεια των ανάλογων του παρελθόντος, εντούτοις το παράδειγμα του Προϊστορικού Οικισμού του Ακρωτηρίου στη Σαντορίνη, φανερώνει τη σκοτεινή πλευρά των χειρισμών της πολιτείας.
Εδώ και τέσσερα χρόνια, η πολιτεία έχει σταματήσει να ενισχύει οικονομικά το Ακρωτήρι. Αυτό σημαίνει ότι η συστηματική ανασκαφή έχει παγώσει από τότε που ξεκίνησαν οι εργασίες για το στέγαστρο πριν από 14 χρόνια, μετά και το περιστατικό της μερικής κατάρρευσης της οροφής, ενώ από την αρχή του τρέχοντος έτους έως τις αρχές Οκτωβρίου έμεινε κλειστό και το εργαστήρι συντήρησης των περίφημων τοιχογραφιών που έχουν βρεθεί εκεί.
Σύμφωνα με το Χρίστο Ντούμα, τον αρχαιολόγο που ασχολείται με τις ανασκαφές στο Ακρωτήρι από το 1968, είναι σημαντικό να συνεχιστεί η ανασκαφική διαδικασία σε αρκετά σημεία του Ακρωτηρίου καθώς ο χώρος έχει ακόμη πολλούς θησαυρούς να προσφέρει.
Παράλληλα, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι αρκετές τοιχογραφίες που έχουν ήδη βρεθεί και συντηρηθεί, φυλάσσονται στον ίδιο χώρο και καλύπτονται από αφρολέξ. Και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κύριος Ντούμας «Το αφρολέξ είναι το υλικό που αγαπούν τα ποντίκια. Ποιος μας εξασφαλίζει ότι αν μείνει ο χώρος δίχως καθημερινή ανθρώπινη παρουσία, δεν θα μπουν μέσα τρωκτικά; Αν αυτό συμβεί, θα είναι το μεγαλύτερο κατάντημα του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού».
Σε ότι αφορά τον τομέα του μάρκετινγκ αξίζει να αναφέρουμε ότι τα προϊόντα που διατίθενται στις προθήκες του πωλητηρίου του χώρου είναι μηδαμινά και τα περισσότερα άσχετα με τον ίδιο τον αρχαιολογικό χώρο.
Εντούτοις, παρά την έλλειψη παροχής των κατάλληλων πόρων από το κράτος για την ενδεδειγμένη συντήρηση του αρχαιολογικού χώρου του Ακρωτηρίου στη Σαντορίνη, η τοπική κοινωνία φαίνεται να μην αφήνει τα πράγματα στην τύχη τους. Όχι μόνο για τουριστικούς αλλά και ιστορικούς-πολιτισμικούς λόγους. Έτσι, πολλοί Σαντορινιοί, επαγγελματίες και απλοί πολίτες, στηρίζουν την Εταιρεία Μελέτης Προϊστορικής Θήρας, τον σύλλογο των φίλων της ανασκαφής. Και την Κυριακή 12 Οκτωβρίου έγινε με μεγάλη επιτυχία εκδήλωση, υπό την αιγίδα του Δήμου, η οποία περιελάμβανε σιωπηλή δημοπρασία, λαχειοφόρο αγορά, μουσική και φαγητό. Ο στόχος, που σε ένα πρώτο στάδιο επετεύχθη με τη συγκέντρωση 25.000 ευρώ, ήταν η συγκέντρωση πόρων για να ξαναλειτουργήσει το εργαστήριο συντήρησης.
Φυσικά, το Ακρωτήρι δεν είναι ο μοναδικός αρχαιολογικός χώρος που σχεδόν έχει αφεθεί στην τύχη του από τους επίσημους φορείς της κεντρικής διοίκησης. Τέτοιοι χώροι υπάρχουν σε όλη την ελληνική επικράτεια, όπως το αρχαίο θέατρο της Δήλου, το ιερό του Δήλιου στην Πάρο, αλλά και πολλοί ανάλογοι χώροι στην ηπειρωτική Ελλάδα, στη Μακεδονία, την Ήπειρο αλλά και την Πελοπόννησο.
Αν μη τι άλλο το ζητούμενο είναι η συνοχή μιας ενιαίας πολιτικής και η συνέπεια της ελληνικής πολιτείας απέναντι στους αρχαιολογικούς θησαυρούς της και όχι η – έστω και ακούσια – μεροληπτική στάση υπέρ κάποιων (πρόσκαιρα) κερδοφόρων για τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων έργων σε βάρος άλλων εξίσου σημαντικών για την πολιτιστική μας κληρονομιά.
Πηγές
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Καθημερινή