Τετάρτη, 28 Ιουλίου, 2021

Περί συνεδρίου γονιμότητας…

Γράφει η Κατερίνα Μάρκου*

Για μια ακόμη φορά η ελληνική κοινωνία, οι Έλληνες πολιτικοί και οι εγχώριοι celebrities, έμειναν εμβρόντητοι από το τηλεοπτικό σποτ για το συνέδριο γονιμότητας!

Όλος αυτός ο ντόρος όταν επί 30 και πλέον χρόνια όλες οι κλινικές γονιμοποίησης δρουν ανενόχλητες και χωρίς ελέγχους από το κράτος.

Αρχικά δεν υπάρχει «κάρτα ασθενούς» και πρωτόκολλα, δεν καταγράφονται πουθενά οι εξωσωματικές που έχει κάνει μια γυναίκα, τι φάρμακα της έχουν χορηγηθεί και σε ποιες ποσότητες και αν είχε αλλεργικές αντιδράσεις. Επίσης, δεν αναφέρεται πουθενά με ποιο τρόπο προσπάθησε να μείνει έγκυος, αν στην πορεία απέβαλε, τον αριθμό εξωσωματικών και αποβολών… όλα αυτά τα τόσο σημαντικά δεδομένα για την υγεία της γυναίκας δεν καταγράφονται πουθενά!!!

Το μοναδικό μέλημα είναι να σε «ντοπάρουν» για να παράγεις όλο και περισσότερα «αυγά» (χωρίς να ενημερώνεσαι για τις παρενέργειες ), για να γονιμοποιηθούν όσο γίνεται περισσότερα και στο τέλος να καταγράψουν μια ακόμη επιτυχία. Μια ακόμη εγκυμοσύνη και ακόμη μια φωτογραφία με τα όμορφα διδυμάκια να κοσμεί την είσοδο της κλινικής, όπως και εκατοντάδες άλλες!

Ε ναι, αυτό το τόσο κυνικό το ξεστόμισαν χωρίς αιδώ, γιατί απλά είναι η καθημερινότητα τους, δεν τους ξέφυγε.Όλοι οι υπόλοιποι όμως γιατί κάνουν πως δεν ξέρουν και σοκάρονται;

Που είναι το Υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση να δημιουργήσουν νομοθετικό πλαίσιο και να κάνει ελέγχους; Όλοι δεν έχουμε ένα ζευγάρι στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον που απευθύνθηκε σε κέντρο γονιμότητας και τους είπαν: «μα γιατί αργήσατε τόσο, είναι πολύ δύσκολο σε αυτή την ηλικία, θα κάνουμε ότι μπορούμε»!
Αλήθεια που είναι ο Ιατρικός Σύλλογος, είχαμε κάποια αντίδραση;

Που είναι ο σεξουαλικός προσανατολισμός στο σχολείο, που είναι η ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας για το σημαίνει εξωσωματική, αλλά και τους κινδύνους που μπορεί να υπάρχουν από την συνεχόμενη χρήση των φαρμάκων για μεγάλο χρονικό διάστημα; Που είναι η εκάστοτε κυβέρνηση να δημιουργήσει όλες εκείνες τις υποδομές για να μη φτάνουμε να ξεκινάμε τις προσπάθειες μετά την ηλικία 40;

Είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει νομοθετικό πλαίσιο. Πρέπει να οριστεί ηλικιακό όριο, καθώς και μέγιστος αριθμός εξωσωματικών που μπορεί να κάνει μια γυναίκα. Κάτι παρόμοιο ισχύει (μιας και είμαστε κράτος δύο ταχυτήτων ιδιωτικού & δημόσιου τομέα ) για τα δημόσια κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (είναι 5 σε όλη την Ελλάδα – ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία!). Παρόλα αυτά, τα ιδιωτικά κέντρα είναι ανεξέλεγκτα . Είμαστε η χώρα που δεν έχει μέτρο, μπορείς να «αγοράσεις» όσα σπέρματα ή ωάρια θέλεις και να υποβληθείς σε όσες εξωσωματικές αντέχει η τσέπη και η ψυχή σου.

Αντί η κυβέρνηση και το Υπουργείο να κάνουν πως δεν γνωρίζουν και να καταγγέλλουν, την ίδια στιγμή που το δημογραφικό έχει φτάσει στο απροχώρητο και δυστυχώς δεν έχουμε ακόμη, εθνική πολιτική οικογένειας και πληθυσμού , είναι επιτακτικό πλέον η πολιτεία να μεριμνήσει έτσι ώστε:

-Να δημιουργηθεί Υπουργείο Οικογένειας όπως λειτουργεί σε όλα τα ανεπτυγμένα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-Σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία να δημιουργηθεί τμήμα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής όπου κάθε γυναίκα να έχει δωρεάν πρόσβαση.

-Όλα τα φάρμακα για την εξωσωματική να χορηγούνται δωρεάν από το φαρμακεία της γειτονιάς.

-Σε όλες τις μεγάλες πόλεις να δημιουργηθούν δημόσια μαιευτήρια ή να ενισχυθούν οι δημόσιες γυναικολογικές κλινικές που υπάρχουν.

-Να υπάρξει δωρεάν παιδιατρική φροντίδα με σύντομες διαδικασίες εξυπηρέτησης

-Γενναίες φοροαπαλλαγές ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων που έχει η οικογένεια σε βάθος χρόνου.

-Δημόσιοι παιδικοί σταθμοί που θα λειτουργούν ως αργά το βράδυ, για τις γυναίκες που εργάζονται τα απογεύματα ή χορήγηση voucher για ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.

-Όλα τα υπόλοιπα περί του συνεδρίου, είναι ένα θλιβερό σκηνικό που ευτυχώς το κατάλαβαν και αποσύρονται.

*π. Βουλευτής , Διεύθυνση εκδόσεων – «Εκδόσεις Παπαζήση»

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων