Γράφει ο Γιάννης Νικήτας
Βάσει των τελευταίων πληροφοριών προερχόμενων από το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε πως είναι πολύ πιθανό να λάβει χώρα κατασκευή αγωγού κατόπιν σύνταξης σχετικού μνημονίου κατανόησης. Σημειώνεται, πως ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί τη Ρωσία στις 18 με 20 Ιουνίου. Πρόκειται για κολοσσιαία επένδυση συνολικού ύψους 2 δις ευρώ που θα δημιουργήσει 10.000 νέες θέσεις εργασίας.
Στον τομέα του φυσικού αερίου, η Ελλάδα επιθυμεί να αναδειχθεί σε κόμβο διαμετακόμισης (αγωγοί φυσικού αερίου, τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου). Πρωταρχικής σημασίας είναι ο λεγόμενος Νότιος Διάδρομος, ο οποίος αποτελεί και μείζονα συνιστώσα της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ. Ο νέος αυτός διάδρομος θα προστεθεί στις διάφορες πηγές από τις οποίες προμηθεύεται φυσικό αέριο η Ευρώπη, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση της ασφάλειας και της ευελιξίας του ενεργειακού εφοδιασμού της. Ο Νότιος Διάδρομος περιλαμβάνει το σύστημα αγωγών SCP (South Caucasus Pipeline), TANAP (Trans-Anatolian Pipeline) και TAP (Trans-Adriatic Pipeline) μεταφέροντας φυσικό αέριο από την Κασπία (κοίτασμα Shah Deniz) προς την αγορά της Ευρώπης (Ν. Ιταλία) μέσω Γεωργίας, Τουρκίας, Ελλάδας και Αλβανίας. Η λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης για την υλοποίηση του TAP ελήφθη στο Μπακού (Αζερμπαϊτζάν) στις 17.12.2014.
Το ζήτημα βεβαίως που τίθεται για την ελληνική πλευρά είναι κατά πόσον θα τηρηθούν οι σχετικές ισορροπίες μεταξύ Δύσης και Ρωσίας αφού οι τριβές μεταξύ των δύο πλευρών δείχνουν να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Υπενθυμίζεται, πως και η κυβέρνηση Καραμανλή είχε προχωρήσει σε γεωπολιτικό άνοιγμα στη Ρωσία με δυσμενείς συνέπειες. Είναι καλό να μιλάμε και να τονίζουμε την αξία της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής πλην όμως η Ελλάδα έχει συγκεκριμένα συμφέροντα και αυτά είναι με τις Αγγλοσαξονικές δυνάμεις όπως έχει αποδειχθεί από την Ιστορία