Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Την προηγούμενη εβδομάδα επάρθη μία προδιαγεγραμμένη απόφαση από τον Σύλλογο Εκδοτών Πανεπιστημιακών Βιβλίων, το πάγωμα της διανομής πανεπιστημιακών συγγραμμάτων. Και ο λόγος… μα φυσικά η αδυναμία πληρωμής του κράτους προς τους εκδότες.
Πέρα από την απόφαση αυτή, οι εκδότες των συγγραμμάτων απηύθυναν έκκληση στο υπουργείο, το οποίο έχει αντιδράσει εντελώς χλιαρά, ότι θα πρέπει επιτέλους να καταβληθούν 12 εκατομμύρια από τα 60 που συνολικά χρωστά το κράτος στους εκδότες που είναι συμβαλλόμενοι για την διανομή με το μηχανογραφικό σύστημα «Εύδοξος».
Συγκεκριμένα, είναι περίπου 51 εκατ. ευρώ που οφείλονται σε όλες τις εταιρείες του κλάδου, τα οποία αφορούν την ακαδημαϊκή χρονιά 2016-17 και είναι επίσης γύρω στα 8 εκατ. που έχουν απομείνει από το Μάιο του ’16. Σύνολο είναι γύρω στα 60 εκατομμύρια.
Τα 60 εκατομμύρια που χρωστά το δημόσιο σε ιδιώτες δημιουργούν στους εκδότες ένα τεράστιο υπαρκτό πρόβλημα, καθώς πολύ απλά δεν μπορούν να προμηθευτούν τις πρώτες ύλες για να τυπώσουν τα βιβλία που είναι αναγκαία για να καλύψουν το νέο ακαδημαϊκό έτος.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειωθεί ότι και το 2011, το υπουργείο Παιδείας χρωστούσε περισσότερα από 70 εκατομμύρια ευρώ στους εκδότες επιστημονικών βιβλίων και τότε, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση των πληρωμών, οι εκδοτικοί οίκοι “πάγωσαν” τη διανομή συγγραμμάτων στους φοιτητές.
Το αρμόδιο υπουργείο τότε χρωστούσε στους εκδοτικούς οίκους της χώρας 30 εκατ. ευρώ από τα ακαδημαϊκά έτη 2005-06 μέχρι και 2008-09, άλλα 35 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα του χειμερινού εξαμήνου του 2010-2011 υπό το ηλεκτρονικό σύστημα “Εύδοξος” και 10 εκατ. ευρώ από τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες.
Ιδιαίτερα σε αυτήν την εποχή με όλους τους φόρους που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες, είναι αρκετά δύσκολο να πρέπει οι φοιτητές να αγοράσουν μόνοι τους τα συγγράμματα τους, και όπως είναι επακόλουθο για όσο και αν διαρκέσει αυτό το πάγωμα απειλείται και ο θεσμός της δημόσιας παιδείας, αλλά και οι φοιτητές δεν θα μπορέσουν να προμηθευτούν τα συγγράμματα που χρειάζονται να διαβάσουν προκειμένου να περάσουν στην εξεταστική τους.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως με απόφαση της τότε Υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου το 2010, τα βιβλία που ήταν προς διανομή μειώθηκαν σε ένα, ενώ πολλές φορές οι φοιτητές αναγκάζονται λόγω των απαιτητικών τους μαθημάτων να προμηθεύονται το οποιοδήποτε άλλο σύγγραμμα από την «τσέπη» τους.
Έχοντας όλα αυτά υπόψη είναι απορίας άξιο γιατί δεν έχουν λάβει μία άμεση απόφαση οι κυβερνώντες προκειμένου να προχωρήσουν στην μερική ή ολική επίλυση του ζητήματος που έχει προκύψει με τους εκδότες, την ίδια ώρα που οι δανειστές έχουν ήδη μιλήσει περί εξόφλησης των χρωστούμενων του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα.