Γράφει ο Νίκος Νικολόπουλος (*)
Οι φερέγγυοι ιδιοκτήτες του περιφερειακού τύπου της χώρας αντιμετωπίζουν για μια ακόμη φορά- την εχθρότητα της Πολιτείας που συντηρεί με απαράδεκτες και χαριστικές ρυθμίσεις μια νόθα και στρεβλή κατάσταση στο χώρο, υπονομεύει τον υγιή ανταγωνισμό και πλήττει την υγιή επιχειρηματικότητα στον κλάδο. Αυτό κάνει το προτεινόμενο Νομοθέτημα.
Την ώρα που έχουμε απόλυτη ανάγκη από έναν νέο και σύγχρονο Νόμο- Πλαίσιο για τα Περιφερειακά ΜΜΕ, προωθητικό και ενισχυτικό των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών που αναπτύσσουν με πολύ κόπο οι υγιείς επιχειρηματικές δυνάμεις του χώρου, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια ακόμη αποσπασματική και πρόχειρη ρύθμιση, που ως προς μεν τον σκοπό της αφορά ένα εντελώς επιμέρους ζήτημα όπως είναι οι κρατικές δημοσιεύσεις, ως προς δε το περιεχόμενό της είναι απολύτως απαράδεκτη καθώς μας πάει πιο πίσω ακόμη και από τις χαριστικές και ατροφικές ρυθμίσεις του Ν3548/07.
Το μάλλον αστείο είναι επίσης ότι προωθείται η τροποποίηση ενός νόμου (του Ν3548/07) ο οποίος έχει ήδη καταργηθεί ρητά από την σημερινή Κυβέρνησή με τον Ν4412/16 και απλώς έχει ανασταλεί για κάποιο διάστημα η κατάργηση αυτή!! Πρόκειται για νομοθετική προχειρότητα και πολιτική πρόσκαιρων εξυπηρετήσεων.
Θα υπήρχε ενδεχομένως κάποιο νόημα στην πρωτοβουλία αυτή, αν έστω και για το μικρό αυτό χρονικό διάστημα γινόταν πιο αυστηρό το νομικό πλαίσιο και έμπαιναν ουσιαστικοί και σοβαροί κανόνες στο καθεστώς των κρατικών δημοσιεύσεων ώστε αυτές να καταχωρούνται μόνο στις εφημερίδες που πληρούν κάποια βασικά κριτήρια βιωσιμότητας. Αντίθετα εδώ έχουμε ουσιαστικά την πλήρη κατάργηση στην πράξη κάθε κριτηρίου, στη λογική του «όλοι οι καλοί χωράνε». Αν πρόκειται όμως να ακολουθηθεί για μια ακόμα φορά η «πεπατημένη», δεν υπάρχει λόγος να ταλαιπωρείται η Βουλή και οι αρμόδιες υπηρεσίες με νέους νόμους. Ας παραμείνει ως έχει το ισχύον καθεστώς ή ακόμη καλύτερα, αν σκοπός είναι να εξυπηρετηθούν και οι ελάχιστοι που έχουν μείνει απέξω, ας μην υπάρχει καθόλου σχετικός νόμος και ας δημοσιεύει ο καθένας όπου επιθυμεί τις καταχωρίσεις του. Έτσι κι αλλιώς και σήμερα κάπου εκεί βρισκόμαστε αφού όλες σχεδόν οι εφημερίδες είναι μέσα στις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις και οι ελαχιστότατες που ήταν έξω θα μπουν τώρα στο Μητρώο! Δηλαδή η μόνη πρακτική αλλαγή θα είναι οι Υπουργικές Αποφάσεις να μετονομαστούν σε Μητρώο!
Το βασικό πρόβλημα είναι οι διαχρονικά ασκούμενες πολιτικές για τον Περιφερειακό Τύπο. Πολιτικές της ατολμίας, των παραλυτικών ισορροπιών, του υπολογισμού του πολιτικού κόστους και της ευλαβικής τήρησης του «Μέσου Όρου» στο κατώτατο δυνατό επίπεδο έτσι ώστε κανείς να μη μένει παραπονεμένος! Ανοχή στην παρανομία, νόθευση του ανταγωνισμού, πελατειακές λογικές, εξυπηρετήσεις και πολιτική “όλοι να είναι ευχαριστημένοι». Αυτή είναι η οδός που οδηγεί με βεβαιότητα στη στασιμότητα και τις νόθες καταστάσεις που βιώνουμε σήμερα. Αν δεν μπορεί μια εφημερίδα να επιβιώσει με τις δικές της δυνάμεις, στηριγμένη στην αγορά και στο αναγνωστικό της κοινό γιατί πρέπει να αναλαμβάνει να την διατηρήσει στη ζωή το Κράτος με τεχνητό τρόπο και αμφιλεγόμενες πολιτικές; Αυτό δεν αποτελεί εξάρτηση, διαπλοκή και αδιαφάνεια;
Η Πολιτεία πρέπει επιτέλους να κατανοήσει τη σημασία και τη σοβαρότητα του κριτηρίου της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων Τύπου της Περιφέρειας η οποία δεν είναι μια αφηρημένη έννοια αλλά αντίθετα απολύτως μετρήσιμο μέγεθος το οποίο εξαρτάται από συγκεκριμένους παράγοντες όπως οι οικονομικοί δείκτες, το απασχολούμενο προσωπικό, οι πωλήσεις φύλλων, η αναγνωσιμότητα και οι φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες. Μόνον όσοι αποδεικνύουν και πιστοποιούν αυτές τις δυνατότητες πρέπει να μπορούν να εγγράφονται σε οποιαδήποτε Μητρώα Επιχειρήσεων Τύπου (που μόνον έτσι αποκτούν νόημα) και μόνον αυτοί δύνανται να διατηρούν σχέσεις καθαρής και διάφανης οικονομικής συναλλαγής με το Κράτος.
(*) Ο Νίκος Νικολόπουλος είναι ανεξάρτητος βουλευτής Αχαΐας και Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος