Οκτώ κατηγορίες συνταξιούχων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πυρός για τις επικείμενες μειώσεις των συντάξεων, τις οποίες επιχειρεί να «αποκρούσει» η κυβέρνηση.
Διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες δηλώνουν ότι το μέτρο δεν θα εφαρμοστεί ενώ ανοιχτό αφήνουν το ενδεχόμενο και ευρωπαϊκοί αξιωματούχοι, ενώ αντιρρήσεις προβάλλουν το ΔΝΤ και η Γερμανία. Η αγωνία κορυφώνεται ειδικά για τους συνταξιούχους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που έχουν μεγάλη «προσωπική διαφορά».
Το «ψαλίδι» που φτάνει έως και 18% αφορά συνολικά 900.000 συνταξιούχους, αλλά για ορισμένους εξ αυτών η περικοπή χτυπάει ταβάνι και φτάνει στο ανώτατο πλαφόν του 18%.
Το βασικό σενάριο προβλέπει την μη εφαρμογή του μέτρου και την διάσωση των συντάξεων. Ωστόσο τίποτα δεν έχει κλειδώσει ακόμη καθώς πρέπει να οριστικοποιηθούν όλα τα οικονομικά δεδομένα και να υπάρξει επίσημο «πράσινο φως» από τα τελικά δημοσιονομικά στοιχεία, ενώ χρειάζεται και σχετική απόφαση του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, το λεγόμενο Eurogroup.
Δεδομένου ότι κανείς δεν έχει λάβει ακόμη εκκαθαριστικό από τον ΕΦΚΑ με το ακριβές ποσό της νέας του σύνταξης και της “προσωπικής διαφοράς” που δικαιούται, κανείς δεν είναι βέβαιος για το ύψος της περικοπής με την οποία απειλείται. Σε κάθε περίπτωση, το καμπανάκι θα χτυπήσει σύντομα την λήξη της αγωνίας είτε για την διάσωση είτε για την “θυσία” των αποδοχών των συνταξιούχων.
Η «προσωπική διαφορά» η οποία με βάση τα μέτρα που θα έπρεπε να εφαρμοστούν από 1 Ιανουαρίου 2019 πρέπει να μειωθεί έτσι ώστε η περικοπή να μην ξεπερνά το 18% του συνόλου της σύνταξης. Είναι η διαφορά ανάμεσα στη σύνταξη που είχε υπολογιστεί με το παλαιό σύστημα και εκείνη που προκύπτει με το νέο σύστημα το οποίο ισχύει για τους νέους συνταξιούχους.
Για τους περισσότερες συνταξιούχους, με το νέο σύστημα προκύπτει μικρότερη σύνταξη, αλλά υπάρχουν και ορισμένες κατηγορίες για τους οποίους η σύνταξη είναι μεγαλύτερη.
Οι μεγάλοι χαμένοι
Σε αυτό τον άτυπο αγώνα, που αναδεικνύεται “μητέρα των μαχών” για την κυβέρνηση, στην εμπροσθοφυλακή ανήκουν οκτώ κατηγορίες συνταξιούχων για τους οποίους οι περικοπές θα είναι οι μεγαλύτερες:
Δημόσιοι υπάλληλοι που συνταξιοδοτήθηκαν με περισσότερα από 30 χρόνια υπηρεσίας και ανήκαν στις κατηγορίες ΠΕ (Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης).
Ελεύθεροι επαγγελματίες, ασφαλισμένοι στο πρώην ΤΕΒΕ σε μέσες και υψηλές ασφαλιστικές κατηγορίες, καθώς χάνουν ολόκληρο το «μαξιλάρι» των 220 ευρώ της βασικής σύνταξης. Επίσης έμποροι, ασφαλισμένοι στο πρώην ΤΑΕ στις δυο ανώτατες κατηγορίες, που αποχωρούν με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.
Δικηγόροι, ασφαλισμένοι του Ταμείου Νομικών, ανεξαρτήτως χρόνου ασφάλισης.
Γιατροί και άλλοι υγειονομικοί, ασφαλισμένοι του πρώην ΤΣΑΥ, ανεξαρτήτως χρόνου ασφάλισης.
Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, ασφαλισμένοι του ΙΚΑ με υψηλές συντάξιμες αποδοχές, από 1.500 ευρώ και πάνω, που αποχωρούν με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης. Επίσης μητέρες ανηλίκων που έχουν συνταξιοδοτηθεί από το ΙΚΑ.
Διπλοσυνταξιούχοι. Στο νέο σύστημα υπολογισμού δικαιούνται μια εθνική σύνταξη και δυο ανταποδοτικές.
Μηχανικοί, ασφαλισμένοι του ΤΣΜΕΔΕ, ανεξαρτήτως χρόνου ασφάλισης.
Και οι κερδισμένοι
Στον αντίποδα υπάρχουν πάνω από 350.000 συνταξιούχοι που δικαιούνται αυξήσεις από τον νέο τρόπο υπολογισμού, καθώς η σύνταξή τους βγαίνει υψηλότερη από το νέο σύστημα υπολογισμού. Σύμφωνα με τον νόμο θα πρέπει να λάβουν το επιπλέον ποσό σε 5 δόσεις αρχής γενομένης από 1/1/2019. Πρόκειται κυρίως για 4 κατηγορίες συνταξιούχων :
Ασφαλισμένοι του ΙΚΑ με 20 έως 30 χρόνια ασφάλισης, οι οποίοι αποχωρούν με μεσαίες αποδοχές, για παράδειγμα μέχρι 1.400 ευρώ.
Ασφαλισμένοι στα πρ. Ταμεία ΔΕΚΟ και Τραπεζών οι οποίοι δικαιούνται γενναία προσαύξηση της σύνταξης επειδή πλήρωναν πολύ υψηλές εισφορές. Για κάθε μια ποσοστιαία μονάδα πάνω από το 20% θα κερδίσουν έξτρα ποσό που υπολογίζεται με ετήσιο συντελεστή αναπλήρωσης 0,075%.
Αυτοκινητιστές, ασφαλισμένοι στο πρώην ΤΣΑ
Δημόσιοι υπάλληλοι σε κατηγορίες ΥΕ και ΔΕ που αποχωρούν με 30 και κάτω χρόνια ασφάλισης.
Αυτές οι κατηγορίες, που έχουν θετική προσωπική διαφορά, θα δουν τη σύνταξή τους να αυξάνεται ανάλογα, σε κάθε περίπτωση.
Πηγή: www.money-money.gr