Στην προετοιμασία των επισκέψεων του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, σε Παρίσι και Βρυξέλλες, την επόμενη εβδομάδα πέφτει πλέον το βάρος του επιτελείου του πρωθυπουργού μετά το μπαράζ των πρώτων συναντήσεων της νέας κυβέρνησης με εκπροσώπους των Ευρωπαίων εταίρων μας, πρωτίστως δε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος παίζει το ρόλο του διαμεσολαβητή με το Βερολίνο.
Για την αποτίμηση αυτών των πρώτων συναντήσεων πραγματοποιήθηκε μια τρίωρη έκτακτη σύσκεψη αργά το βράδυ της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου.
Παρόντες, εκτός του κ. Τσίπρα, ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης και όλο το οικονομικό επιτελείο.
Η συνάντηση της ηγετικής ομάδας της κυβέρνησης πραγματοποιήθηκε στον απόηχο και των συναντήσεων που είχε στην Αθήνα με τους κ.κ. Τσίπρα και Βαρουφάκη ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα μετέφεραν ότι ο πρωθυπουργός επισήμανε, απευθυνόμενος σε συνομιλητές του: «Οι προκάτοχοί μου επέλεξαν άλλα να λένε προεκλογικά και άλλα να κάνουν μετεκλογικά. Έχασαν τη στήριξη του λαού και έπεσαν. Σκέφτομαι να πρωτοτυπήσω και να μείνω συνεπής στις δεσμεύσεις μου».
Με τη δήλωσή του αυτή ο κ. Τσίπρας προδιαγράφει την στάση που θα ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα επιδιώκοντας να στείλει το μήνυμα στους Ευρωπαίους δανειστές ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει στην ίδια στρατηγική «μέχρι τέλους», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά συνεργάτες του πρωθυπουργού.
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, και καθώς η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου είχε ολοκληρωθεί, κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν ότι στο τέλος της ημέρας το πρόσημο ήταν θετικό για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία θα συνεχίσει να αναζητά μία βιώσιμη λύση τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη.
Τώρα η πρωτοβουλία περνάει στον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος ξεκινά έναν κύκλο επαφών με τους ομολόγους του στο εξωτερικό, έχοντας ως στόχο να τους επικοινωνήσει την πάγια θέση της κυβέρνησής του, πως σε κάθε περίπτωση διαπραγμάτευσης η ελληνική πλευρά θα μείνει σταθερή στις δεσμεύσεις της έναντι του λαού και στα όσα έλαβε νωπή λαϊκή εντολή να πράξει: “Δεν θα χάσουμε τη στήριξη του λαού” δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας και υπό αυτό το πρίσμα θα κινηθεί και στις επόμενες επαφές του με τους Ευρωπαίους πολιτικούς αρχηγούς.
Αναλυτικότερα την Τρίτη 3 Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός πρόκειται να συναντηθεί στη Ρώμη με τον ιταλό ομόλογό του, Ματέο Ρέντζι, μία ακριβώς ημέρα μετά την επίσκεψή του στη Λευκωσία.
Την Τετάρτη αναμένεται να μεταβεί στο Παρίσι για να συναντήσει τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολαντ, πιθανότατα δε στη συνέχεια να μεταβεί και στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Στα μέσα της εβδομάδας ο Ολάντ έχει προσκαλέσει τον νέο Πρωθυπουργό της Ελλάδας να επισκεφθεί το Παρίσι πριν από το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα διεξαχθεί την 12η Φεβρουαρίου.
Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Στεφάν Λε Φολ διευκρίνισε ότι αναμένεται να «συζητηθεί με σφαιρικό τρόπο» το «σύνολο των ζητημάτων» τα οποία εγείρει η ελληνική πλευρά, όπως αυτό «της ανάπτυξης» και «του χρέους», θέματα τα οποία «οπωσδήποτε πρέπει να εξεταστούν».
Η Γαλλία, συνέχισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της χώρας, είναι «διατεθειμένη να συζητήσει, να διαπραγματευθεί, να εμπλακεί σε έναν διάλογο ο οποίος θα επιτρέψει να εξευρεθούν λύσεις», παρότι σήμερα, όπως επισήμανε, «δεν γίνονται συζητήσεις που να αφορούν την διαγραφή του χρέους» της Ελλάδας.
Ο Γάλλος πρόεδρος έχει ήδη τονίσει ότι «οι δεσμεύσεις οι οποίες έχουν αναληφθεί» από το ελληνικό κράτος «πρέπει να τηρηθούν».