Χρησιμοποιώντας την παραδοσιακή τεχνική των επιλεκτικών διασταυρώσεων, ερευνητές του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας δημιoύργησαν μια νέα ράτσα της μελιτοφόρου μέλισσας που δεν προσβάλλεται από το παράσιτο της βαρόασης, τον μεγαλύτερο εφιάλτη των μελισσοκόμων.
Το μικροσκοπικό άκαρι του είδους Varroa destructor (βαρόα η καταστροφική) κατάγεται από την Ασία, όμως τον τελευταίο μισό αιώνα έχει επεκταθεί σε όλες τις ηπείρους εκτός από την Ανταρκτική. Τρέφεται με τα σωματικά υγρά των μελισσών, κυρίως των προνυμφών, και είναι ένας από τους παράγοντες στους οποίους αποδίδεται η παγκόσμια παρακμή των μελισσών τα τελευταία χρόνια.
Η νέα ράτσα, με την ονομασία Pol-line, δημιουργήθηκε με επιλεκτική διασταύρωση μελισσών που αναγνωρίζουν τα παράσιτα και τα απομακρύνουν από την κυψέλη.
Οι αποικίες της νέας ράτσας ήταν δύο φορές πιο πιθανό να επιζήσουν τον χειμώνα σε σχέση με τις συμβατικές αποικίες, αναφέρουν οι ερευνητές στο Scientific Reports του ομίλου Nature.
Χωρίς τη χρήση ακαρεοκτόνων, τα συμβατικά μελίσσια είχαν πιθανότητα μόλις 3% να επιζήσουν τους χειμερινούς μήνες, συγκριτικά με 62,5% για τις μέλισσες Pol-line.
«Θα θέλαμε να μειώσουμε την εξάρτηση από τα χημικά μέσα ελέγχου με μελιτοφόρες μέλισσες που διαθέτουν αυξημένη αντοχή και προσφέρουν υψηλή παραγωγή μελιού» δήλωσε Φρανκ Ρίνκεβιτς, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Επιπλέον, οι αποικίες Pol-line βρέθηκαν να επηρεάζονται λιγότερο από τρεις ιούς των μελισσών (DWV-A, DWV-B, and CBPV) που μεταδίδονται από τα ακάρεα.
Δεδομένου ότι οι μέλισσες παίζουν σημαντικό ρόλο στην επικονίαση καλλιεργειών, η χρήση της ράτσας Pol-line θα μπορούσε να προσφέρει οφέλη και στη γεωργία εκτός από τη μελισσοκομία.