Την ώρα που η χώρα διέρχεται τη μεγαλύτερη, ενδεχομένως όλων των εποχών, κρίση, είναι απορίας άξιον πως είναι δυνατόν ορισμένοι, και μάλιστα από κυβερνητικές θέσεις, να υποδαυλίζουν τις όποιες προσπάθειες ενίσχυσης της ελληνικής παραγωγής αναλαμβάνονται.
Θα σας διηγηθούμε απλώς ένα περιστατικό κι εσείς βγάλετε τα συμπεράσματα σας. Χωρίς κανένα σχόλιο δικό μας.
Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Αλευροβιομηχάνων, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πιστοποίησης TUV Hellas, μέλος του γερμανικού ομίλου TUV Nord, ανέπτυξε ένα σήμα πιστοποίησης των αλεύρων που αλέθονται και συσκευάζονται στην Ελλάδα. Αρωγός ως προς αυτό ήταν ο ΕΛΓΟ Δήμητρα, κορυφαίος εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Το σήμα ήταν «Άλευρα Ελληνικής Παραγωγής» και θα αναγράφονταν στις συσκευασίες αλεύρων για καταναλωτική ή επαγγελματική χρήση.
Χθες, έγινε μια μεγάλη εκδήλωση με τη συμμετοχή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη για την παρουσίαση του σήματος. Μετά από καθυστέρηση μια ώρας περίπου, εμφανίστηκε ο υπουργός, ο οποίος απηύθυνε σχετικό ένθερμο χαιρετισμό και στο μέσο της εκδήλωσης αποχώρησε για λίγο, προκειμένου να κάνει σχετικές ενδιαφέρουσες δηλώσεις στην ΕΡΤ…
Επανερχόμενος στην εκδήλωση, ανέβηκε στο βήμα για να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου και αίφνης (;) θυμήθηκε να συστήσει να απαλειφθεί από το σήμα, το σκίτσο του σταριού, για να μην παραπλανηθεί ο καταναλωτής και νομίσει ότι τα άλευρα είναι αποκλειστικά ελληνικής προέλευσης, καθώς ως γνωστόν μέρος σιτηρών εισάγουμε.
Σημειωτέον, ότι στη διάρκεια της εκδήλωσης, αναφέρθηκε κατ΄επανάληψη, ότι το σήμα θέλει να δηλώσει ότι πρόκειται περί αλεύρων που είναι προϊόν επεξεργασίας εν Ελλάδι. Κι ότι στόχος του σήματος είναι να υπάρξει διαχωρισμός σε σχέση με τα αλεύρια αμφίβολης ποιότητας που εισάγονται σε χαμηλότερες τιμές από τρίτες χώρες.
Ερώτημα πρώτον: Οι σύμβουλοι του υπουργού δεν τον είχαν ενημερώσει αναλυτικά για την εκδήλωση που θα παραστεί; Δεν είχε δει ότι το σκίτσο του σταριού υπήρχε στο σήμα;
Ερώτημα δεύτερον: Αν είχε δει το σήμα, γιατί δεν εξέφρασε νωρίτερα τις όποιες αντιρρήσεις του, ώστε να υπάρξουν άμεσα οι όποιες τροποποιήσεις; Γιατί επέλεξε να τις κάνει ενώπιον δημοσιογράφων;
Ερώτημα τρίτον: Είναι δυνατόν ο ΕΛΓΟ (Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός) Δήμητρα, είπαμε εποπτευόμενος οργανισμός του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Αλευροβιομηχάνων (ο μόνος ίσως κλάδος αμιγώς ελληνικός) αλλά και ο γερμανικός φορέας πιστοποίησης TUV Nord (κάντε googling για να μάθετε) να «συνομώτησαν» εις βάρος του Έλληνα καταναλωτή;
Eρώτημα τέταρτον: Μήπως ο αξιότιμος κύριος υπουργός δεν «γουστάρει» τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ Δήμητρα και ήθελε να τον εκθέσει; Έχετε υπόψη σας, ότι ο ΕΛΓΟ Δήμητρα επί έτη συνεργάζεται για τη ανάπτυξη προτύπων ποιότητας με τον γερμανικό TUV.
Ερώτημα πέμπτον: Κύριε Σαμαρά, μήπως θα έπρεπε από κοινού με τους εταίρους σας στην κυβέρνηση να επανεξετάσετε σε ποιόν έχετε αναθέσει την αγροτική ανάπτυξη της Ελλάδας; Σκεφτείτε, αν το πρακτορείο Reuters ήταν παρών, θα μετέδιδε ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εγκαλεί τους Έλληνες αλευροβιομήχανους για παραπλάνηση καταναλωτή…..
ΥΓ1: ‘Ωρες μετά την εκδήλωση το σήμα άλλαξε σε «Άλευρα Ελληνικής Άλεσης»…
ΥΓ2: Η αλλαγή έγινε, επί της ουσίας, από το θόρυβο που προκλήθηκε στους δημοσιογράφους που κάλυπταν την εκδήλωση…(Ακόμη και τα πιο ακραιφνή κυβερνητικά μέσα «φρίκαραν» με τις δημόσιες τοποθετήσεις Τσαυτάρη για λόγους μικροπολιτικής, δικής του σκοπιμότητας…)
Συμπέρασμα: Κύριε Σαμαρά, κύριε Βενιζέλο, κύριε Κουβέλη, τι θα λέγατε να βάζατε έναν φοιτητή γεωπονικής στη θέση του υπουργού; Αν μη τι άλλο, θα είχαμε λιγότερες πιθανότητες να εξευτελιστούμε διεθνώς …(γιατί υπάρχουν κι άλλα…)