Κυριακή, 22 Μαΐου, 2022

«Πετάμε τις μάσκες» και μαθαίνουμε ξένες γλώσσες μέσω του θεάτρου!

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη τύπου και ενημερωτική εκδήλωση «Πετάμε τις μάσκες» και μαθαίνουμε ξένες γλώσσες μέσω του θεάτρου! που διοργάνωσε στις 7 Δεκεμβρίου 2014 το Κέντρο Ξένων Γλωσσών PERUGIA,στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού συγχρηματοδοτούμενου έργου GLO-TOI.
Σε ένα χώρο αμιγώς πολιτισμικό που προάγει την ομορφιά της σκέψης, του λόγου και της έκφρασης, το Polis Art Café στη Στοά Βιβλίου, η ιδιοκτήτρια του PERUGIA και διαχειρίστρια του έργου, Τίνα Ζωγοπούλου, αναφέρθηκε στην πολύτιμη εμπειρία που αποκόμισε τόσο το φροντιστήριο όσο και οι μαθητές που συμμετείχαν στην πιλοτική δράση:

Glotto1F_
O ηθοποιός και καθηγητής θεάτρου Μιχάλης Αφολάνιο με μαθήτρια του προγράμματος

«Με τη συμμετοχή μας στο ευρωπαϊκό έργο για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας μέσω του θεάτρου δεν επιδιώξαμε να ανακαλύψουμε ή να δημιουργήσουμε ηθοποιούς, αλλά να αξιοποιήσουμε την ελευθερία της έκφρασης που χαρίζει στον άνθρωπο το θέατρο και η οποία είναι απαραίτητη για να κατακτήσει κανείς μια ξένη γλώσσα.»

Glotto2N_resize
Η Τίνα Ζωγοπούλου ιδιοκτήρτια του Perugia και διαχειρίστρια του έργου

Η υπεύθυνη συντονισμού δράσεων και παρακολούθησης του έργου Δώρα Αυγουλίδου, παρουσίασε τους στόχους και τα αποτελέσματα της μεθοδολογίας Glottodrama που εφαρμόστηκε στην τάξη για συνολικά 90 ώρες και ολοκληρώθηκε με μια παράσταση με τη συμμετοχή των μαθητών και υπογράμμισε την υπεροχή της μεθοδολογίας έναντι της κλασικής μεθόδου διδασκαλίας: «Ξεκινώντας την υλοποίηση των μαθημάτων δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε την ταχύτητα που θα αποκτούσε η διαδικασία εκμάθησης. Με τον καιρό αντιληφθήκαμε ότι οι μαθητές όχι μόνο διασκέδαζαν αλλά και υπερείχαν κατά 14% στον προφορικό και κατά 9% στον γραπτό λόγο, σε σύγκριση με τους μαθητές του κλασικού τμήματος».

Glotto3K_resize
Η Δώρα Αυγουλίδου, υπεύθυνη συντονισμού του έργου παρουσιάζει τις δράσεις και τα αποτελέσματα του προγράμματος

Ο ηθοποιός/μουσικός και καθηγητής θεάτρου του τμήματος GLO-TOI, Μιχάλης Αφολάνιο, εξήγησε τη διαδικασία του μαθήματος, με έμφαση στο θεατρικό σκέλος, και υπογράμμισε την αρμονία της μεθοδολογίας με τα χαρακτηριστικά της θεατρικής έκφρασης, ξεκινώντας από την αναπνοή και την καθαρότητα των ήχων. Ο Μιχάλης Αφολάνιο ενέταξε το κοινό σε μια αυθόρμητη διαδραστική άσκηση προσομοίωσης των μαθημάτων, βασισμένο στον ήχο, τον ρυθμό, την αυτοπεποίθηση της έκφρασης και τη συνεργασία μεταξύ των μαθητών.

Glotto4_r
Η κοινή παρουσίαση της Suzanne Antonaros και της Λιλίκας Κουρή, Educational & Training Consultants

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κοινή παρουσίαση της Suzanne Antonaros και της Λιλίκας Κουρή, Educational & Training Consultants και εκπρόσωπων του Κέντρου Ξένων Γλωσσών PERUGIA στο EUROPEARLL Scientific Board. Χρησιμοποιώντας την πολυετή διδακτική εμπειρία τους, υπογραμμίζοντας την αξία της βιωματικής άσκησης στη διδασκαλία της ξένης γλώσσας και εντάσσοντας το κοινό σε ασκήσεις προσομοίωσης, οι κυρίες Κουρή και Antonaros ανάδειξαν τη δυναμική της θεατρικής έκφρασης και τον αντίκτυπό της στη σκέψη, στον λόγο και στον διάλογο.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων