Έφυγε από τη ζωή εχθές το βράδυ ο Ralph Baer σε ηλικία 92 ετών, ο άνθρωπος που θεωρείται από πολλούς ως ο «πατέρας των video games». Ο Baer, ένας Γερμανός μετανάστης, που αναγκάστηκε να φύγει στα 11 του για την Αμερική λόγω της εβραϊκής του καταγωγής, είναι αυτός που δημιούργησε την πρώτη οικιακή κονσόλα προς τα τέλη της δεκαετίας του ‘60.
Ο κατά πολλούς «πατέρας» των video games, έγραψε τη δική του ιστορία στο χώρο παρουσιάζοντας την πρώτη κονσόλα παιχνιδιών η οποία είχε αρχικά την ονομασία «Brown Box» αλλά στη συνέχεια με την εμπορική της κυκλοφορία, απέκτησε την ονομασία Magnavox Odyssey το 1972. Η συγκεκριμένη κονσόλα θεωρείται ότι έθεσε τα θεμέλια για ολόκληρη τη βιομηχανία των video games όπως τη γνωρίζουμε σήμερα: ένας υπολογιστής σε ένα κουτί το οποίο συνδέεται με την τηλεόραση και μπορείς να ελέγξεις μέσω χειριστηρίων.
Ακόμη ο Baer δημιούργησε και το πρώτο περιφερειακό για κονσόλα, το λεγόμενο «light gun» που συνοδευόταν από shooting game, και θεωρείται ότι είναι η πρώτη περιφερειακή συσκευή για βιντεοκονσόλα. Αργότερα σχεδίασε αρκετά βιντεοπαιχνίδια μεταξύ των οποίων και το Simon το οποίο γνώρισε τεράστια επιτυχία και είναι διαθέσιμο μέχρι σήμερα.
Ο Baer γεννήθηκε στη Γερμανία το 1922 αλλά η εβραϊκή οικογένεια του εγκατέλειψε την χώρα λόγω του ναζισμού, καταλήγοντας στις ΗΠΑ. Εκπαιδεύτηκε στα ηλεκτρονικά και κατά την διάρκεια της πρακτικής στα αμυντικά συστήματα της εταιρίας Sanders Associates, αυτός και δύο συνάδελφοί του, ο William Harrison και William Rusch ξεκίνησαν τις δοκιμές δημιουργίας μιας κονσόλας που θα μπορούσε να τρέξει διαδραστικά παιχνίδια που είναι αποθηκευμένα σε τυπωμένα κυκλώματα την λεγόμενη «κάρτα παιχνιδιών».
Το 2006 του απονεμήθηκε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, George Bush το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνολογίας και Καινοτομίας των ΗΠΑ για τη συνεισφορά του στην ανάπτυξη και δημοφιλία των διαδραστικών βιντεοπαιχνιδιών Την ίδια χρονιά δώρισε όλα τα πρωτότυπα συσκευών που κατείχε και όλα τα έγγραφά του στο Μουσείο Αμερικανικής Φυσικής Ιστορίας Σμιθσόνιαν.
Το 2008 τιμήθηκε με το Βραβείο Μασάρου Ιμπούκα του Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών του οποίου είναι ισόβιο επίτιμο μέλος από το 2006 δηλώνοντας, μάλιστα, ότι «εκτιμώ την τιμή και κατασκευάζω ακόμα διάφορα πράγματα. Σας χαιρετώ».