Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Πέθανε ο Μάικλ Χαράρι ο θρυλικός ισραηλινός πράκτορας της Μοσάντ, σε ηλικία 87 ετών. Η ζωή και η πορεία του, ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη από πολύ μικρή ηλικία με το σιωνιστικό όραμα και την ανάπτυξη των δυνάμεων των μυστικών πληροφοριών του Ισραήλ.
Ο Χαράρι ίδρυσε την μονάδα kidon της Μοσάντ η οποία είχε την αποστολή της εξόντωσης ανθρώπων στο εξωτερικό που συνδέονταν με επιθέσεις κατά του Ισραήλ.
Ξεκινώντας μια μακρά καριέρα από τις τάξεις των στρατιωτικών δυνάμεων των σιωνιστών πριν καν τη δημιουργία του Ισραήλ και έπειτα προσχωρώντας στην Μοσάντ τη δεκαετία του 1960, κατέγραψε μια μακρόχρονη ιστορία που κάνει και τις πιο φαντασμαγορικές κινηματογραφικές ταινίες κατασκοπίας να ωχριούν μπροστά της. Νωρίτερα είχε εργαστεί προωθώντας παράνομη μετανάστευση Εβραίων στην Αγγλοκρατούμενη Παλαιστίνη μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο.
Θυμόμαστε ενδεικτικά την ιστορία με τον δεύτερο στην ιεραρχία της οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Αλί Χάσαν Σαλαμέχ, ο οποίος σκοτώθηκε σε έκρηξη του αυτοκινήτου του μετά από εντολή του ίδιου του Χαράρι. Νωρίτερα, το 1973 ο δεύτερος είχε παραιτηθεί μετά από την δολοφονία ενός άτυχου μαροκινού σερβιτόρου ο οποίος λανθασμένα είχε θεωρηθεί ως ο Σαλαμέχ.
Ο Μάικ, όπως τον φώναζαν, ήταν ο επικεφαλής της επιχείρησης ‘Θεϊκή Οργή’ που είχε ως αποστολή την εξόντωση των υπεύθυνων για την σφαγή των 11 ισραηλινών αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972.
Μία ιστορική του επιτυχία αποτέλεσε η διάσωση των ισραηλινών ομήρων στο διεθνές αεροδρόμιο του Εντέμπε, κατά την οποία ο ίδιος μεταμφιέστικε σε Ιταλό επιχειρηματία προκειμένου να πετύχει την πρόσβαση και αναγνώριση του αεροδρομίου και αμέσως μετά να σχεδιάσει την επιχείρηση.
Αργότερα Χαράρι διορίσθηκε επικεφαλής της Μοσάντ Λατινικής Αμερικής και ενώ μετά από αυτό βγήκε στην σύνταξη και εγκαταστάθηκε στον Παναμά, είναι αμφίβολο αν σταμάτησε όλες του τις δραστηριότητες και επαφές. Επέστεψε στο Ισραήλ όταν ο ΟΗΕ εισέβαλε στον Παναμά για να ρίξει τον δικτάτορα Νοριέγκα με τον οποίο ο Χαράρι είχε δεσμούς και να επιβάλει τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο Εντάρα. Ο ίδιος ο Χαράρι αργότερα αρνήθηκε την οποιαδήποτε ιδιαίτερη σχέση με τον δικτάτορα και δήλωσε πως έφυγε με δικά του μέσα από τη χώρα.
Ο υπουργός άμυνας του Ισραήλ Μοσέ Γιααλόν σε ανακοίνωσή του ανέφερε: “Η επιρροή του Μάικ Χαράρι στη Μοσάντ και σε γενιές μαχητών είναι ακόμη σήμερα αισθητή και θα συνεχίσει να είναι για πολλά χρόνια”