Έναν τεράστιο «δικτυωτό» πύθωνα εντόπισαν εργάτες σε εργοτάξιο κατασκευής γέφυρας στο δημοφιλές νησί για τους τουρίστες Πενάνγκ στη Μαλαισία. Το φίδι ήταν κουλουριασμένο κάτω από ένα δέντρο και οι εργάτες ειδοποίησαν αμέσως την υπηρεσία πολιτικής προστασίας.
Χρειάστηκαν τριάντα λεπτά για να «συλλάβουν» και να αιχμαλωτίσουν το τεράστιο ερπετό. Ο πύθωνας μετρήθηκε και η αρχική εκτίμηση έδειξε ότι το ερπετό έχει μήκος πάνω από οκτώ μέτρα, γεγονός που το αναδεικνύει στο μεγαλύτερο φίδι στον κόσμο. Τον τίτλο μέχρι σήμερα κατείχε πάλι ένας πύθωνας, που βρίσκεται στο Μισούρι των ΗΠΑ και του έχει απονεμηθεί επίσημα ο τίτλος ως το μεγαλύτερο φίδι στον κόσμο, με μήκος 7,62 μ., από το βιβλίο Γκίνες. Ο πύθωνας της Μαλαισίας έχει βάρος 250 κιλ,ά ενώ ο πύθωνας στο Μισούρι ζυγίζει 158 κιλά.
Οι εργαζόμενοι που εντόπισαν τον πύθωνα δεν παρέλειψαν να ποζάρουν για μερικές αναμνηστικές φωτογραφίες μαζί του, προτού τον παραλάβει η υπηρεσία πολιτικής προστασίας, στα κτήρια της οποίας φυλάσσεται προσωρινά, ενώ αναμένεται το ερπετό να δοθεί αργότερα στον κρατικό οργανισμό για την Άγρια Ζωή, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί ο τελικός προορισμός του.
Αναμένεται το βιβλίο Γκίνες να κάνει επίσημη μέτρηση στον πύθωνα της Μαλαισίας προτού αφαιρεθεί ο σχετικός τίτλος από τον «συγγενή» του στις ΗΠΑ.
Στο παρελθόν έχουν εντοπιστεί και άλλα φίδια στην άγρια φύση, που είναι εξίσου μεγάλα ή ακόμα μεγαλύτερα, αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί από κάποια επίσημη αρχή. Το 1912 είχε αναφερθεί ότι στην Ινδονησία εντοπίστηκε πύθωνας μήκους 33 μέτρων και το 2009 επιστήμονες στην Κολομβία εντόπισαν τα απομεινάρια φιδιού που ζύγιζε περισσότερο από ένα τόνο και το μήκος του υπολογίστηκε σε 12,8 μέτρα.
Δυστυχώς όμως, ο τεράστιος πύθωνας δεν θα προλάβει να μπει στο βιβλίο Γκίνες, καθώς ο Herme Herisyam, επικεφαλής των επιχειρήσεων για την «σύλληψή» του ανακοίνωσε ότι το ερπετό πέθανε τρεις ημέρες μετά την αιχμαλωσία του.