Σάββατο, 21 Μαΐου, 2022

Πετρέλαιο: Πως μία ενδεχόμενη προεδρία Μπάιντεν θα επηρεάσει τη ζήτηση;

Εάν στις 3 Νοεμβρίου η κάλπη αναδείξει τον Δημοκρατικό, Τζο Μπάιντεν, νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, μπορεί να ξαναπέσουν στην αγορά 1 εκατομμύριο βαρέλια ιρανικού πετρελαίου, ωστόσο μακροπρόθεσμα θα οδηγήσει σε χαμηλότερη ζήτηση.

Κι αυτό γιατί ο Δημοκρατικός προεδρικός υποψήφιος αναμένεται να ξαναφέρει την εξομάλυνση στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τεχεράνη, αν εκλεγεί, αλλά και να εισαγάγει περιβαλλοντικές πολιτικές που θα θέτουν περιορισμούς στο αμερικανικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Αυτό ανέφερε ο οικονομολόγος της Argus Media, Ντέιβιντ Φάιφ.

«Ομολογουμένως, μια προεδρία Μπάιντεν μπορεί να οδηγήσει σε μια γρήγορη επαναπροσέγγιση με το Ιραν», ανέφερε μιλώντας στο CNBC.

«Αυτό μπορεί βέβαια να οδηγήσει στην επιστροφή ενός εκατ. βαρελιών ιρανικού πετρελαίου την ημέρα στις διεθνείς αγορές. Μπορεί να μην συμβεί αμέσως, αλλά μπορεί να το δείτε να συμβαίνει εντός των πρώτων έξι μηνών της (πιθανής) προεδρίας Μπάιντεν».

Στον αντίποδα βρίσκεται η κυβέρνηση Τραμπ που έχει θέσει υπό τη μέγιστη πίεση το Ιράν, στο οποίο έχουν επιβληθεί βαριές κυρώσεις, που αφρούν και τις εξαγωγές πετρελαίου.

Ο Μπάιντεν προηγείται του Τραμπ σε πολλές δημοσκοπήσεις, συμπεριλαμβανομένης και μιας του NBC News, η οποία δείχνει προβάδισμα πάνω από 10 ποσοστιαίες μονάδες, με ποσοστό 51,6% έναντι 41% για τον Τραμπ.

Από την άλλη πλευρά, οι πολιτικές των Δημοκρατών για την κλιματική αλλαγή ίσως προκαλέσουν τη σύσφιξη της αγοράς πιο μακροπρόθεσμα.

«Μια κυβέρνηση Μπάιντεν θα προσπαθούσε να επαναφέρει τις ΗΠΑ στο Σύμφωνο Κλιματικής Συμφωνίας του Παρισιού», ανέφερε ο Φάιφ. «Επομένως, μακροπρόθεσμα, μπορεί να ευνοήσει τη συγκράτηση της ζήτησης υδρογονανθράκων στις ΗΠΑ».

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε πέρυσι ένα σχέδιο για το κλίμα που προβλέπει επενδύσεις ύψους 1,7 τρισ. δολ. σε έρευνες καθαρής ενέργειας και σε αλλαγές στις υποδομές. Μπορεί επίσης να επιβάλει περιορισμούς που θα επιβραδύνουν περαιτέρω την αύξηση της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, σχολίασε ο Φάιφ.

Αναφορικά με τις προβλέψεις του για την τιμή του πετρελαίου, ανέφερε ότι σταδιακά, τα 1,3 δισ. βαρεέλια πλεονάζοντος πετρελαίου που έχουν συσσωρευτεί ως απόθεμα, το οποίο μπορεί να μειωθεί έως το τέλος του 2021, υποδηλώνει ότι οι τιμές θα μπορούσαν να ανακάμψουν κοντά στα 50 με 55 δολάρια έως τα τέλη του 2021»

Ωστόσο, όπως λέει, αν έχουμε και νέα έξαρση κορωνοϊού και νέα lockdowns σε ευρεία κλίμακα, όλα τα στοιχήματα για το πετρέλαιο θα ανατραπούν και ο ΟΠΕΚ θα προσπαθήσει να κάνει μια νέα συμφωνία για την προμήθεια πετρελαίου.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων