Ανοιχτό το ενδεχόμενο επικοινωνίας Μητσοτάκη – Ερντογάν, ακόμα και πριν την Σύνοδο Κορυφής άφησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στην ΕΡΤ. Όπως είπε κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τίποτα και πως βασικές προϋποθέσεις είναι η εμπιστοσύνη και η καλή προετοιμασία. Εάν αυτά υπάρχουν όλα είναι πιθανά, είπε. Χαρακτήρισε θετικό βήμα την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας και εκτίμησε ότι ο κατάλογος της ΕΕ για κυρώσεις σε βάρος της γείτονος θα εγκριθεί σε επίπεδο ηγετών κάτι που είναι σημαντικό διότι αυτό λειτούργησε αποτρεπτικά στην προκλητικότητά της. Το ζήτημα είναι, πώς θα ενεργοποιούνται αυτές οι κυρώσεις, αν η Τουρκία συνεχίσει, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
“Αυτό που είχε διαφανεί από την πρώτη αποκλιμάκωση που επιχείρησε η Τουρκία μετουσιώνεται σε κάτι χειροπιαστό που είναι η επανέναρξη των επαφών, κάτι που λόγω της αναβολής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η ημερομηνία πάει για αργότερα” είπε ο κ. Πέτσας τονίζοντας πως το σημαντικό είναι ότι εφόσον ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές θα πρέπει να πάμε σε μία ύφεση της προκλητικής συμπεριφοράς. “Είναι αδιανόητο να συζητούμε για την οριοθέτηση των θαλασσίων μας ζωνών και να βλέπουμε πλοία στην περιοχή” σημείωσε.
Επανέλαβε πως υπάρχει απόλυτος συντονισμός με την Κύπρο και πως αυτό που έχει σημασία τώρα είναι πώς φτάνουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: “Θα φτάσουμε με ένα κατάλογο κυρώσεων που έχει υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και θα εγκριθεί από τους ηγέτες σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά αυτό που θα απασχολήσει κυρίως αυτές τις ημέρες προετοιμασίας και τις δια ζώσης επαφές των ηγετών είναι με ποιο τρόπο θα ενεργοποιηθούν αυτές οι κυρώσεις σε περίπτωση συνέχισης της προκλητικής συμπεριφοράς, για παράδειγμα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας”.
“Είναι ζήτημα σύνθετο και η ΕΕ δεν μας έχει συνηθίσει σε γρήγορες διαδικασίες και σε αυτόματους μηχανισμούς, σχετικά απλούς και απολιτικοποιημένους. Αυτό που έχει σημασία είναι να έχουμε τον κατάλογο κυρώσεων διότι αυτός είναι που έδρασε αποτρεπτικά στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας” τόνισε.
Για το μεταναστευτικό
Απέναντι στην Τουρκία ακολουθούμε την τακτική του “μαστιγίου και του καρότου”, όπου το μαστίγιο είναι οι κυρώσεις και το καρότο οποιαδήποτε συνδρομή είτε οικονομική είτε με τα κεφάλαια των προ-ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τα οποία έχουν βαλτώσει. Άρα δεν θα είναι παράξενο να έχουμε στήριξη της Τουρκίας εάν αποφασίσει να συμμορφωθεί και να ακολουθεί τους κανόνες της Ευρώπης.
Σε σχέση με το εάν θα χρησιμοποιήσει ο Τούρκος Πρόεδρος το μεταναστευτικό ως διαπραγματευτικό χαρτί υπενθύμισε ότι ενδεχομένως και σήμερα να παρουσιάσει η Κομισιόν τις σχετικές προτάσεις επί του Συμφώνου για το Μεταναστευτικό και το Άσυλο, καθώς προχωράμε προς ένα νέο Δουβλίνο.
Όπως είπε οι προτάσεις αυτές αναμένεται να βοηθήσουν στην αποσυμφόρηση των ελληνικών νησιών ωστόσο δεν ξέρουμε σε ποιο βαθμό.
Σχολιάζοντας πληροφορίες ότι σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές αυτή τη φορά θα υπάρχει σταθερή και μόνιμη αλληλεγγύη στις χώρες πρώτης υποδοχής και πως οι χώρες του Visegrad θα πιεστούν να συνεργαστούν, είπε πως αυτά που υπάρχουν στο τραπέζι έως τώρα κρίνονται ικανοποιητικά και μένει να φανούν οι αντιδράσεις των κρατών μελών για να κινηθεί αναλόγως η ελληνική πλευρά.
“Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει την πανδημία αλλά είναι ένα έκτακτο φαινόμενο. Οι δυο βασικές προκλήσεις είναι πρώτα οι μεταναστευτικές-προσφυγικές ροές όπου χρειάζεται ένα σοβαρό πλαίσιο. Καμία χώρα δεν μπορεί να βγάζει “την ουρά της” απέξω διότι είναι ένα τεράστιο ευρωπαϊκό πρόβλημα με συνέπειες και για τις επόμενες γενιές που δεν αφορά μόνο τις χώρες πρώτης υποδοχής” είπε συμπληρώνοντας πως το δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι η κλιματική αλλαγή.
Αυτό που είναι τώρα κρίσιμο σημείωσε είναι να έχουμε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο που να λειτουργεί προς όφελος μας. Αν το πλαίσιο το ευρωπαϊκό είναι στην κατεύθυνση που θέλουμε, πιο γρήγορα και εύκολα θα αποσυμφορηθούν τα νησιά, σημείωσε.
Πάνω από 100 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών του Ιανού
Περισσότερα από 280 συνεργεία ελέγχου επιχειρούν για την καταγραφή των ζημιών στις πληγείσες περιοχές από τον Ιανό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην ΕΡΤ. Επισήμανε επίσης ότι θα διατεθούν σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πάνω από εκατό εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών εκ των οποίων τα μισά θα πάνε στον αγροτικό τομέα για την αποκατάσταση και αποζημίωση των καλλιεργειών. Τα υπόλοιπα αφορούν στεγαστική συνδρομή, τεχνολογικό εξοπλισμό και μηχανήματα που καταστράφηκαν από την πλημμύρα.
Ο κ Πέτσας σημείωσε ότι στο εξής η κυβέρνηση θα κριθεί από την ταχύτητα με την οποία θα κινηθεί για την ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών. Ανέδειξε τους τρείς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί το έργο της αποκατάστασης που είναι ο συντονισμός, τα πολλά συνεργεία ελέγχων για την καταμέτρηση των ζημιών και βεβαίως τα κονδύλια που θα αποδοθούν, πάνω από 100 εκατ. ευρώ είτε για την παραγωγή είτε σε μηχανήματα.
Ήδη 300 άτομα εργάζονται για την καταμέτρηση των ζημιών στην Καρδίτσα και 40 στη Φθιώτιδα κ.ο.κ. σημείωσε ο κ. Πέτσας, ενώ εστίασε στην αποκατάσταση των επικοινωνιών με τις αποκλεισμένες περιοχές για την αποτελεσματική καταγραφή και οργάνωση.
“Μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο κόστος για την αποκατάσταση των ζημιών και στις υποδομές. Στο Μουζάκι για παράδειγμα έχουν σχεδιαστεί φράγμα και αντιπλημμυρικά έργα”. Ο κ Πέτσας αναφέρθηκε και στην αποκατάσταση των ζημιών των νησιών του Ιονίου όπου και εκεί επιχειρούν συνεργεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Γενικής Γραμματείας Προστασίας του Πολίτη.
Επίσης έκανε λόγο για το πρωτοφανές μέγεθος της θεομηνίας λέγοντας ότι είναι ενδεικτικό ότι είχαμε πάνω από 700 διασώσεις. Σημείωσε μάλιστα ότι ευτυχώς λόγω της κινητοποίησης και της αυτοθυσίας που υπήρξε από τα σωστικά συνεργεία δεν θρηνήσαμε περισσότερα θύματα.