«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν σταμάτησε ούτε μία ημέρα τις μεταρρυθμίσεις, παρά την κρίση. Εμείς θέλουμε μία ισχυρή αυτοδιοίκηση και για να έχουμε μία ισχυρή αυτοδιοίκηση πρέπει να την εξοπλίσουμε με τις αρμοδιότητες και με τους πόρους». Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση του περιφερειακού συνεδρίου ανάπτυξης που συνδιοργανώνουν στην Πάτρα η εφημερίδα «Πελοπόννησος» και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Χρηστάκος.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με αυτή την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, να μεταφέρει αρμοδιότητες σε δήμους και περιφέρειες, χωρίς τους αναγκαίους πόρους», ξεκαθαρίζοντας ότι «οι αρμοδιότητες θα πηγαίνουν μαζί με τους πόρους». Επίσης, μίλησε σχετικά με τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) για τους δήμους και τις περιφέρειες, λέγοντας ότι «είναι ένα στοίχημα για την κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών η αύξηση των ΚΑΠ, όσο βέβαια μας επιτρέψουν τα δημοσιονομικά περιθώρια».
Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στο κυβερνητικό έργο υπογραμμίζοντας ότι «βιώνουμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση εδώ και πάρα πολλούς μήνες και με την πανδημία, αλλά και με τις εξωτερικές προκλήσεις που είχαμε αντιμετωπίσουμε, όμως, παρόλα αυτά, η κυβέρνηση συνέχισε σε όλα τα επίπεδα το μεταρρυθμιστικό της έργο, διότι για αυτό εκλέχθηκε από τους πολίτες και για αυτό περιβάλλεται από την εμπιστοσύνη τους».
Όσον αφορά στην τοπική αυτοδιοίκηση, είπε ότι «στο δικό μας το χαρτοφυλάκιο στα θέματα της αυτοδιοίκησης έχουμε πολύ σημαντικά θέματα τα οποία τα έχουμε δρομολογήσει και θέματα όμως που έπονται».
Σχετικά με τον νέο εκλογικό νόμο, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, σημείωσε ότι «οι αρμοδιότητες και οι πόροι δεν λένε τίποτα, εάν δεν μπορεί να κυβερνηθεί είτε ένας δήμος είτε μία περιφέρεια» και εξήγησε: «Γι’ αυτό προχωρήσαμε σε μία τομή που είναι ο νέος εκλογικός νόμος που ψηφίστηκε από τη Βουλή και πλέον έχουμε έναν νόμο που δίνει κυβερνησιμότητα στους δήμους και στις περιφέρειες.
Αυτή η κυβερνησιμότητα χρησιμεύει, ώστε να είναι υπόλογοι ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης απέναντι στους πολίτες, αν δηλαδή υλοποιούν το πρόγραμμα για το οποίο τους εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους.
Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα 3/5 του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου να τα παίρνει ο συνδυασμός που εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή, αν δηλαδή έχει συγκεντρώσει 43% συν μία ψήφο και ταυτόχρονα κάνει μία λελογισμένη μείωση του αριθμού των περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων».
Παράλληλα, ο κ. Πέτσας παρατήρησε ότι «αν δεν είχαμε κάνει την τομή, ώστε να δώσουμε αρμοδιότητες στις οικονομικές επιτροπές θα ήταν μία χαμένη θητεία αυτή η τετραετής περίοδος, γιατί ούτε οι δήμαρχοι ούτε περιφερειάρχες θα μπορούσαν να κάνουν τίποτα εφόσον δεν θα μπορούσαν να έχουν την απαραίτητη πλειοψηφία στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια».
Μιλώντας στην συνέχεια για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» είπε ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προσπαθήσει να ξεκινήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, το πρόγραμμα ‘Φιλόδημος 1’ για τους δήμους και για τις περιφέρειες, αλλά αυτό το πρόγραμμα με τη δική μας κυβέρνηση και με υπουργό τον Τάκη Θεοδωρικάκο διευρύνθηκε».
‘Αρα, πρόσθεσε, «έχουμε ένα πρόγραμμα 2,5 δισεκατομμυρίων το πρόγραμμα ‘Αντώνης Τρίτσης’ για να χρηματοδοτήσει πολλές δράσεις, είτε κλασικών έργων υποδομών, όπως ύδρευση, αποχέτευση, αγροτική οδοποιία, είτε ψηφιακό μετασχηματισμό, όπως θέματα ανακύκλωσης και ηλεκτροκίνησης». «Αυτό το έχουμε επιταχύνει» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, «κάνοντας κάποιες αλλαγές στην αρχή της θητείας μας ως νέα ηγεσία στο υπουργείου Εσωτερικών και τώρα πλέον έχουμε συνεχείς εντάξεις, όπου χθες για παράδειγμα εντάχθηκαν 67 εκατομμύρια ευρώ για έργα σε διάφορους δήμους της χώρας».
Όσον αφορά στη Δυτική Ελλάδα, ενημέρωσε ότι θα συναντηθεί με τον περιφερειάρχη, Νεκτάριο Φαρμάκη, για μία πρόταση η οποία περιλαμβάνει αστική αναζωογόνηση σε πάρα πολλά μέρη περιφέρειας, δηλαδή ένα έργο με προϋπολογισμό πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ.
Ακόμη, θα συναντηθεί και με τον δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, για ένα πρόγραμμα ύψους περίπου 25 εκατομμυρίων ευρώ που περιλαμβάνει μία πολύ μεγάλη αστική ανάπλαση στην περιοχή των Προσφυγικών.
Αυτά τα έργα, όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, «αναζωογονούν τοπική κοινωνία, δίνουν εισόδημα και θέσεις εργασίας και παράλληλα δημιουργούν νέες συνθήκες, όπως τοπόσημα που προσελκύον επισκέπτες και καλύτερη ποιότητα ζωής».
«Όλα αυτά», συνέχισε ο κ. Πέτσας, «θα αρχίσουν να υλοποιούνται πολύ γρήγορα, διότι έχουμε επιταχύνει τις εντάξεις, αφού κάθε μήνα έχουμε δύο ή τρεις επιτροπές αξιολόγησης που περνάνε αντίστοιχα έργα με τη σειρά που έρχονται».
Τόνισε, ακόμα, ότι «κάθε μήνα έχουμε εντάξεις έργων αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και φιλοδοξώ μέχρι τέλος του έτους να έχουμε ένα πολύ μεγάλο αριθμό εντάξεων, δημοπρατήσεων και συμβασιοποιήσεων έργων, ώστε οι πολίτες, σε κάθε γωνιά της πατρίδας, να δουν έργα που θα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους».
Σχετικά με τις αρμοδιότητες σε δήμους και περιφέρειες εκτίμησε ότι «υπάρχει η μαγιά μιας δουλειάς που έχει ξεκινήσει η προηγούμενη πολιτική ηγεσία με τον Τάκη Θεοδωρικάκο και το Θεόδωρο Λιβάνιο και με τη συνδρομή των αυτοδιοικητικών στελεχών και επιστημόνων, που θα πατήσουν πάνω σε αυτή την μαγιά, μέσα στον Ιούνιο και ενδεχομένως μέσα στις επόμενες 10 μέρες θα ξεκινήσουμε αυτή τη συζήτηση με τους θεσμικούς μας εταίρους, δηλαδή την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ».
«Αυτή η συζήτηση», πρόσθεσε, «θα συνεχιστεί και τον Σεπτέμβριο και μέσα στο πλαίσιο της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης να υπάρχουν εκείνες αρμοδιότητες που χρειάζεται να έχει η περιφέρεια, ο δήμος, η αποκεντρωμένη διοίκηση και φυσικά το κράτος, ώστε να είναι ξεκάθαρες αυτές οι αρμοδιότητες να μη χάνονται μεταξύ ανεύθυνο – υπευθύνων και όταν τελειώσει αυτό το ζήτημα, αμέσως θα έρθουν και οι πόροι».
Όσον αφορά στους πόρους, υπογράμμισε ότι «θα υπάρξει μία αναμόρφωση των ΚΑΠ από το 2022 και όταν λέμε αναμόρφωση των ΚΑΠ φυσικά στο τραπέζι θα τεθεί μεταφορά μιας προεκλογικής μας δέσμευσης που είναι μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους, που θα την συζητήσουμε χωρίς ταμπού και χωρίς δεσμεύσεις». Όπως πρόσθεσε, «δεν μπορεί να γίνει η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ μόνο με το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό φάκελο που έχουν οι ΚΑΠ, δηλαδή περίπου 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ για δήμους και περιφέρειες, αλλά πρέπει να διευρυνθεί αυτός ο χρηματοδοτικός φάκελος, δηλαδή να αυξηθούν οι πόροι».
Μάλιστα, όπως επεσήμανε, «από τον προϋπολογισμό, που θα ξεκινάει τον Ιανουάριο του 2023, θα είναι διευρυμένοι οι ΚΑΠ, ώστε όταν θα έρθει η ώρα των εκλογών, στις 8 Οκτωβρίου του 2023, για την τοπική αυτοδιοίκηση να ξέρουν και οι δήμαρχοι και περιφερειάρχες τι χρήματα έχουν στα χέρια τους για να σχεδιάσουν τα προγράμματά τους, τα οποία θα τεθούν στην κρίση των πολιτών.
Μένοντας στο θέμα των ΚΑΠ, είπε ότι «από το 2010 μέχρι το 2020 είχαμε μία μέση μείωση πάνω από 40%, αλλά εμείς σκοπεύουμε να έχουμε μία αύξηση τουλάχιστον 35% στην πρώτη φάση», προσθέτοντας ότι «θα κριθεί σε συνεννόηση με το οικονομικό επιτελείο και τις κυβερνητικές προτεραιότητες μέχρι που θα μπορέσουμε να φτάσουμε την διεύρυνση αυτού του χρηματοδοτικού φακέλου».