Πέμπτη, 19 Μαΐου, 2022

Πέτσας: Ταραξίας και παντελώς αναξιόπιστος συνομιλητής η Τουρκία

Νέα «πυρά» κατά της Τουρκίας με αφορμή τις συνεχείς προκλήσεις εκτόξευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σημειώνοντας πως τις τελευταίες ημέρες η Άγκυρα επιδίδεται σε μια επίμονη προσπάθεια να αποδείξει πως όχι μόνο αποτελεί ταραξία στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και παντελώς αναξιόπιστο συνομιλητή.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ. Πέτσας ανέφερε πως η έκδοση νέας παράνομης Navtex, με την οποία -η Τουρκία- δεσμεύει θαλάσσια περιοχή που επικαλύπτει τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Ρόδου, δείχνει για πολλοστή φορά την επιμονή της σε μια προκλητική και παραβατική συμπεριφορά, που αγνοεί πλήρως το Διεθνές Δίκαιο, περιφρονεί τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της περιοχής.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ενημερώθηκαν σχετικά οι σύμμαχοι και οι εταίροι της Ελλάδας και επιδόθηκε στην Άγκυρα διάβημα διαμαρτυρίας.

«Υπενθυμίζεται ότι λίγο πρωτύτερα, και ελάχιστες ώρες μετά τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ ότι συμφώνησε στην αποφυγή στρατιωτικών ασκήσεων κατά τις εθνικές επετείους, η Άγκυρα είχε προχωρήσει σε άλλη Navtex, με την οποία ανακοίνωνε στρατιωτική άσκηση κατά την 28η Οκτωβρίου. Αποδείκνυε έτσι ότι άλλα συμφωνεί τη μια, και άλλα κάνει την επόμενη μέρα. Και αυτή η αναξιοπιστία της Τουρκίας γίνεται αντιληπτή πλέον διεθνώς», επεσήμανε ο κ. Πέτσας.

Όπως είπε «η μεγάλη επιτυχία της Πατρίδας μας είναι ότι μετέτρεψε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μία ελληνοτουρκική διαφορά, ή τουρκοκυπριακή διαφορά, σε ευρωτουρκική διαφορά».

Αναφερόμενος στις ΗΠΑ, οι οποίες «σταθερά έχουν στάση ουδετερότητας απέναντι στην Ελλάδα και την Τουρκία», ο κ. Πέτσας τόνισε πως για πρώτη φορά στηρίζουν με τόσο μεγάλη ένταση τα ελληνικά δίκαια».

«Υπάρχει πια μία διακομματική συναίνεση σε Βουλή και Γερουσία η οποία αντιλαμβάνεται την Τουρκία ως τον ταραχοποιό της ευρύτερης γειτονίας της Ανατολικής Μεσογείου. Η Ελλάδα έχει οικοδομήσει νέες συμμαχίες με χώρες της Μέσης Ανατολής με ισχυρό γεωπολιτικό αποτύπωμα, όπως είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Όλα αυτά είναι απτά αποτελέσματα. Και είναι απόρροια της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής που ασκεί η Κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως η Ελλάδα «έχει μία υπογεγραμμένη συμφωνία οριοθέτησης σε όλη τη γεωγραφική έκταση με την Ιταλία. Έχει μια συμφωνία μερικής οριοθέτησης με την Αίγυπτο. Και έχει επίσης μία συμφωνία επί της αρχής με την Αλβανία να υπογραφεί συνυποσχετικό, ώστε το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών να παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Αφού, όμως, η Ελλάδα έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, οπότε το επίδικο της απόφασης της Χάγης θα είναι σχετικά περιορισμένο».

Τέλος, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε πως «παράλληλα, με τη διπλωματία, η Ελλάδα έχει την αποτρεπτική ισχύ να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα από κάθε επιβουλή. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα και το έχουν αποδείξει στο πεδίο».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων