Η τρίτη δόση του εμβολίου τους για την Covid-19 εξουδετερώνει την παραλλαγή Όμικρον, γνωστοποίησαν με κοινή τους ανακοίνωση Pfizer Inc. και BioNTech SE.
Στην πρώτη επίσημη ανακοίνωση τους σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου τους κατά της Όμικρον, μετά τις αρχικές τους εργαστηριακές δοκιμές, BioNTech και Pfizer ανέφεραν ότι οι δύο δόσεις του σκευάσματος τους είχαν χαμηλότερη παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων, ωστόσο η τρίτη δόση του εμβολίου τους αύξησε τα εξουδετερωτικά αντισώματα κατά 25 φορές.
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Bloomberg, η παραγωγή αυτής της ποσότητας εξουδετερωτικών αντισωμάτων είναι του ιδίου επιπέδου με αυτή που παρατηρήθηκε με τις δύο δόσεις του σκευάσματος απέναντι στο αρχικό στέλεχος του ιού και τις μετέπειτα μεταλλάξεις.
Οι δύο εταιρείες, στην ανακοίνωση τους, πρόσθεσαν ότι, εάν χρειαστεί, μπορούν να χορηγήσουν τον –Μάρτιο του 2022– ένα εμβόλιο που θα στοχεύει ειδικά στην παραλλαγή Όμικρον.
Ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, δήλωσε ότι «είναι σαφές από αυτά τα προκαταρκτικά δεδομένα ότι η προστασία βελτιώνεται με την τρίτη δόση».
Από την πλευρά του, ο CEO της BioNTech, Ουγκούρ Σαχίν, σημείωσε ότι «τα αρχικά δεδομένα δείχνουν ότι μια τρίτη δόση θα μπορούσε να προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη προστασία».
Αισιόδοξα μηνύματα ΠΟΥ – ECDC
Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι επιτελείς τόσο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) όσο και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) σχετικά με τις επιπτώσεις της μετάλλαξης Όμικρον και την αντιμετώπισή του από τα εμβόλια, διακρίνοντας βάσει των πρώτων στοιχείων ότι δεν πρόκειται για ανυπέρβλητο εμπόδιο.
Σε ανακοίνωση του, το ECDC αναφέρει πως μέχρι στιγμής όλα τα κρούσματα του Όμικρον στην Ευρώπη, για τα οποία υπάρχουν επαρκή στοιχεία, ήταν είτε ήπια είτε εντελώς ασυμπτωματικά.
Τονίζει πάντως ότι θα πρέπει τα στατιστικά να παρακολουθούνται και να εκτιμώνται προσεκτικά.
Δεν υπάρχει «κανένας λόγος να αμφιβάλλουμε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια προστατεύουν» τους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από την παραλλαγή Όμικρον από τις σοβαρές μορφές της covid-19, εκτίμησε από πλευράς του ο Μάικλ Ράιαν, επικεφαλής της διεύθυνσης αντιμετώπισης επειγόντων στον ΠΟΥ.
«Έχουμε πολύ αποτελεσματικά εμβόλια που έχουν αποδείξει την επάρκειά τους απέναντι σε όλες τις παραλλαγές μέχρι τώρα, όσον αφορά τη σοβαρότητα της ασθένειας και την ανάγκη νοσηλείας», είπε ο δρ Ράιαν στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Δεν υπάρχει λόγος να σκεφτόμαστε ότι δεν θα συμβεί το ίδιο με την Όμικρον», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι είμαστε ακόμη στην αρχή των μελετών γι’ αυτήν την παραλλαγή που εντοπίστηκε στις 24 Νοεμβρίου και έχει καταγραφεί μέχρι τώρα σε περίπου 40 χώρες.
«Η γενική συμπεριφορά που παρατηρούμε μέχρι σήμερα δεν δείχνει καμία αύξηση της σοβαρότητας. Στην πραγματικότητα σε κάποιες περιοχές του νότιου τμήματος της Αφρικής αναφέρονται πιο ήπια συμπτώματα», πρόσθεσε, απηχώντας τις δηλώσεις και του Αμερικανού επιδημιολόγου Άντονι Φάουτσι.
«Βρισκόμαστε στην αρχή και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στον τρόπο που αναλύουμε αυτά τα δεδομένα», προειδοποίησε ο Ράιαν, φροντίζοντας να υπογραμμίσει ότι οι επιστήμονες μόλις έχουν αρχίσει να εξετάζουν το νέο παραλλαγμένο στέλεχος.
Η εμφάνιση του Όμικρον προκάλεσε κάποιον πανικό, κυρίως στην Ευρώπη, η οποία είναι αντιμέτωπη με ένα πέμπτο κύμα της covid-19 λόγω του στελέχους Δέλτα.