Ο CEO της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας, Άλμπερτ Μπουρλά, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου, αποκάλυψε πως τα αποτελέσματα των μελετών για το χάπι της Pfizer κατά του κορονοϊού αναμένονται πριν από το τέλος του 2021.
Ο κ.Μπουρλά βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια των εγκαταστάσεων των δύο hubs της εταιρείας-κολοσσού στην πόλη και επισήμανε ότι, παρότι τα αποτελέσματα των μελετών δεν έχουν ακόμα παραληφθεί, η εταιρεία αναλαμβάνει το ρίσκο για επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ, ώστε, εφόσον αυτά είναι θετικά, να είναι έτοιμη για την παραγωγή του νέου φαρμάκου σε ήδη υφιστάμενες εγκαταστάσεις της ανά τον κόσμο (δεν υπάρχει σχεδιασμός για παραγωγή την Ελλάδα, διευκρίνισε).
Όπως είπε ο CEO της Pfizer, βάσει εργαστηριακών ελέγχων και ελέγχων σε πειραματόζωα, το νέο χάπι έχει σοβαρή αντιική δράση. Στους δε ελέγχους σε ανθρώπους διαπιστώνεται ότι η φαρμακοδυναμική του σκευάσματος είναι τέτοια που συγκεντρώνεται σε ικανοποιητικές ποσότητες στους ιστούς- στόχους, ενώ το φάρμακο έχει και εξαιρετικό προφίλ ασφαλείας, κάτι που σημαίνει ότι αν χρειαστεί μπορεί να αυξηθεί η χορηγούμενη δόση στους ασθενείς. Ο κ.Μπουρλά υπενθύμισε ακόμα ότι οι επιστημονικές ομάδες της εταιρείας εργάζονται πάνω σε δύο διαφορετικά θεραπευτικά προϊόντα, στο χάπι και σε φάρμακο σε ενέσιμη μορφή.
Σε ερώτημα δε, γιατί το φάρμακο καθυστέρησε σε σχέση με το εμβόλιο, ο κ.Μπουρλά είπε χαρακτηριστικά: «Πάντα θεωρώ πως είμαστε αργοπορημένοι, δεν θεωρώ ποτέ πως είμαστε έγκαιροι (όταν ο στόχος είναι να σωθούν ανθρώπινες ζωές)». Πρόσθεσε ωστόσο ότι είναι ικανοποιημένος, γιατί το φάρμακο συνίσταται ουσιαστικά σε δυο νέες μοριακές οντότητες που ανακαλύφθηκαν με «αστρονομικά γρήγορο τρόπο, αν και όχι τόσο γρήγορο όσο στην περίπτωση του εμβολίου». Διευκρίνισε ότι το βάρος δόθηκε αρχικά στο εμβόλιο, γιατί είναι η πρόληψη, που έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στον γενικό πληθυσμό. Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα, ο κ.Μπουρλά εγκαινίασε το παγκόσμιο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας και το παγκόσμιου Κέντρο Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, από κοινού με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ακόμα για τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη ανέφερε:
«Πολλοί θεωρούν ότι κάνουμε την επένδυση επειδή είμαι Θεσσαλονικιός. Και αυτό ισχύει εν μέρει καθώς γνώριζα τους ανθρώπους της πόλεις και τις δυνατότητες τους. Όμως η Θεσσαλονίκη πήρε την επένδυση με το σπαθί της, καθώς υπάρχουν άνθρωποι που έχουν εξαιρετικές επιστημονικές γνώσεις».
Όπως τόνισε ο κ. Μπουρλά, ως προς το προσωπικό που στελεχώνει σήμερα το κέντρο της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη το 60% είναι άνθρωποι που ζούσαν στην πόλη, του 15% Έλληνες που ήρθαν για να εργαστούν από άλλες περιοχές της χώρας, το 15% Έλληνες του εξωτερικού που επέστρεψαν στην Ελλάδα και το 10% υπήκοοι άλλων χωρών.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ