Τετάρτη, 17 Αυγούστου, 2022

ΠΓΔΜ: Δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών την Κυριακή

Διεξάγεται την Κυριακή 29 Οκτωβρίου ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών στην ΠΓΔΜ, στον οποίο αναμένεται να επικρατήσει πανηγυρικά το κυβερνών κόμμα Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ και να διευρύνει με τον τρόπο αυτό τη νίκη που πέτυχε στον πρώτο γύρο, ο οποίος διεξήχθη στις 15 Οκτωβρίου.

Αναλυτικά, δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί σε 35 δήμους, ενώ σε άλλους 46 δήμους η αναμέτρηση κρίθηκε από τον πρώτο γύρο.

Το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ επικράτησε από τον πρώτο γύρο σε 38 δήμους, μεταξύ των οποίων στον δήμο των Σκοπίων και σε όλους τους άλλους μεγάλους δήμους της χώρας με κυρίως σλαβικό πληθυσμό (Κουμάνοβο, Μοναστήρι, Πρίλεπ, Στρούμιτσα, Οχρίδα, Βέλες).

Το δεξιό εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι κέρδισε μόνο τρεις μικρότερους δήμους στον πρώτο γύρο.

HTML tutorial

Σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών στα Σκόπια, στον δεύτερο αυτό γύρο των δημοτικών εκλογών, το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ αναμένεται να επικρατήσει ίσως και σε όλους τους δήμους όπου πλειοψηφεί ο σλαβικός πληθυσμός.

Μία τέτοια εξέλιξη θα αποδυνάμωνε ιδιαίτερα τον αρχηγό του VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι και μάλλον θα τον οδηγούσε σε παραίτηση από την ηγεσία του κόμματος, το οποίο βρισκόταν επί 11 συναπτά έτη στην εξουσία της χώρας.

Ο Γκρούεφσκι, σε μία προσπάθεια να περιορίσει τις διαφαινόμενες απώλειες για το κόμμα του στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, επέλεξε , γι΄ακόμη μία φορά, το “χαρτί” του εθνικισμού. Ο πρώην πρωθυπουργός προσπάθησε να επηρεάσει τους πολίτες της χώρας, ισχυριζόμενος ότι εάν ο Ζάεφ σταθεροποιηθεί στην εξουσία «θα ενδώσει στις πιέσεις της Ελλάδας και θα αλλάξει το όνομα της χώρας» και θα υλοποιήσει την Συμφωνία Φιλίας και Συνεργασίας μεταξύ ΠΓΔΜ και Βουλγαρίας, η οποία, σύμφωνα με τον Γκρούεφσκι, υπονομεύει τα συμφέροντα της ΠΓΔΜ.

Πάντως, σύμφωνα με αναλυτές, οι “κορώνες” αυτές του Γκρούεφσκι βρίσκουν ελάχιστη απήχηση, ακόμη και μεταξύ των πιο ένθερμων υποστηρικτών του κόμματός του, οι οποίοι εμφανίζονται απογοητευμένοι μετά την μεγάλη ήττα του VMRO-DPMNE στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων