Μετά από τέσσερις ημέρες και νύχτες σκληρών διαπραγματεύσεων και πολλών επίπονων συμβιβασμών, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία για ένα πρωτοποριακό ταμείο 750 δισεκατομμυρίων ευρώ (868 δισεκατομμύρια δολάρια).
Ως χειρονομία αλληλεγγύης προς την Ιταλία, την Ισπανία και άλλες χώρες που εξακολουθούν να ξεφεύγουν από την κρίση COVID-19, η συμφωνία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προόδου για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρόλα αυτά, δεν κάνει πολλά για την αντιμετώπιση των βαθύτερων προβλημάτων της ευρωζώνης.
Η κρίση COVID-19 κατέστησε τη νομισματική ένωση σε σημείο αναφοράς. Ενώ τα θραύσματα της κρίσης έχουν μοιραστεί ευρέως, ορισμένες χώρες έχουν πληγεί περισσότερο από άλλες. Η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία υπέφεραν τους περισσότερους θανάτους και τις βαθύτερες ύφεση και η νότια Ευρώπη που εξαρτάται από τον τουρισμό φαίνεται να οδηγεί σε μια ιδιαίτερα αργή ανάκαμψη. Το χειρότερο, ενώ το δημόσιο χρέος αυξάνεται σε όλη την ευρωζώνη, φτάνει σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα σε πολλές νότιες χώρες, ιδιαίτερα στην Ιταλία.
Προς τιμή της, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αναγνώρισε τη σοβαρότητα της κατάστασης. Τον Μάιο, αυτή και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν πρότειναν ένα ταμείο ανάκτησης 500 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα χρηματοδοτούταν μέσω χρέους που εκδόθηκαν από την ΕΕ και θα χορηγήσουν επιχορηγήσεις σε περιοχές και τομείς που επλήγησαν περισσότερο. Στη συνέχεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βασίστηκε στη γαλλο-γερμανική πρόταση, αυξάνοντας το συνολικό συνολικό ποσό σε 750 δισεκατομμύρια ευρώ προσθέτοντας δάνεια της ΕΕ στις επιχορηγήσεις.
Επιπλέον, με το κόστος δανεισμού της κυβέρνησης ήδη τόσο χαμηλό – λόγω του μικρού μέρους του προγράμματος Πανδημικών Αγορών Έκτακτης Ανάγκης (PEPP) 1,35 τρισεκατομμυρίων ευρώ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας – τα δάνεια της ΕΕ θα ήταν ελάχιστα χρήσιμα. Αν μη τι άλλο, θα επιδεινώσουν απλώς τις ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, ιδίως στην Ιταλία, όπου το δημόσιο χρέος αναμένεται να ανέλθει σε περισσότερο από 160% του ΑΕΠ το επόμενο έτος.
Ως οικονομικό ζήτημα, 390 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις τα επόμενα τρία χρόνια θα προσφέρουν σημαντική ώθηση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι η οικονομία της ΕΕ θα συρρικνωθεί κατά περίπου 8% φέτος, σε 12,8 τρισεκατομμύρια ευρώ. Ως εκ τούτου, οι επιχορηγήσεις ανάκτησης θα αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ ή 1% για κάθε έτος. Εάν η οικονομία της Ιταλίας συρρικνωθεί κατά 10% φέτος, τα 82 δισεκατομμύρια ευρώ που προορίζονται για αυτό θα ανέρχονταν σε περίπου 5% του ΑΕΠ. Έτσι, ενώ είναι πολύ μικρότερα από τα εθνικά πακέτα δημοσιονομικών κινήτρων, οι επιχορηγήσεις της ΕΕ θα εξακολουθήσουν να παρέχουν μια χρήσιμη ώθηση για τη συμπλήρωση της νομισματικής πυρόσβεσης της ΕΚΤ.
Το μεγαλύτερο όφελος του ταμείου ανάκτησης, ωστόσο, είναι πολιτικό. Η ΕΕ αποδεικνύει ότι μπορεί να βοηθήσει τους Ευρωπαίους όταν τη χρειάζονται περισσότερο. Αυτό θα πρέπει να παρέχει ένα εξαιρετικά αντίδοτο στον ευρωσκεπτικισμό και να ανακουφίζει τον θυμό που προκαλεί η κρίση.
Θεσμικά, η συμφωνία αποτελεί μεγάλη νίκη για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία συχνά παρακάμπτεται κατά την κρίση της ευρωζώνης 2010-12. Η Επιτροπή θα δανειστεί τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση του ταμείου, και θα ασκεί έλεγχο στις επιχορηγήσεις και τα δάνεια μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ που διαχειρίζεται. Και με στόχο την αποπληρωμή του χρέους μετά το 2027, θα επιβλέπει επίσης την αναζήτηση νέων πηγών εσόδων της ΕΕ, όπως ένας φόρος ψηφιακών υπηρεσιών ή ένας φόρος προσαρμογής άνθρακα στα σύνορα.
Το μειονέκτημα είναι ότι, επειδή το ταμείο ανάκαμψης ήταν διπλωμένο στις ευρύτερες διαπραγματεύσεις σχετικά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2021-27, η συμφωνία απαιτούσε κάποιους λυπηρούς συμβιβασμούς. Πριν από την πανδημία, η εμβληματική πρωτοβουλία του Προέδρου της Επιτροπής Ursula von der Leyen ήταν η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Τώρα, η χρηματοδότηση για τη στήριξη μιας μετάβασης σε καθαρή ενέργεια έχει μειωθεί.
Project Syndicate: Europe Rescues Itself
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής