Στη σκιά του θεϊκού βουνού και με σύμμαχο τις εδαφοκλιματικές συνθήκες, η καλλιέργεια του τσαγιού Ολύμπου, ποικιλίας Sideritis Scardica, βρίσκεται σε συνεχή ανάπτυξη.
Ειδικότερα στον Νομό Πιερίας, η συγκεκριμένη καλλιέργεια μπορεί να αποτελέσει μια προσοδοφόρα μελλοντική αγορά, με δεδομένη την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για αρωματικά φυτά, αλλά και ελπιδοφόρα λύση, από πλευράς εισοδήματος, για τους παραγωγούς τσαγιού. Σήμερα, τα κυριότερα κέντρα παραγωγής στον νομό είναι το Ελατοχώρι, ο Μοσχοπόταμος, η Ρητίνη, το Λιτόχωρο και περιοχές που αναπτύσσονται, όπως του Αγίου Δημητρίου και της Δημοτικής Ενότητας Δίου.
Τα καλλιεργούμενα στρέμματα ανέρχονται σε περίπου 1.200, όταν το Μάρτιο του 2013 έφταναν μόλις τα 7. Οι στρεμματικές αποδόσεις για τις βιολογικές καλλιέργειες φτάνουν τα 100 κιλά/στρέμμα και 200 κιλά/στρέμμα στα συμβατικά, ενώ οι τιμές στη συμβατική καλλιέργεια κυμαίνονται στα 9-13 ευρώ το κιλό και στη βιολογική από 18 έως και 35 ευρώ, αναλόγως των εμπορικών συμφωνιών. H Αντιπεριφέρεια Πιερίας στηρίζει και ενισχύει το έργο των παραγωγών και κυρίως ως προς την αυθεντικότητα του σπόρου, όπως ταξινομείται και προσδιορίζεται στη βοτανική κλείδα, προσπαθώντας παράλληλα να αποτρέψει την είσοδο σπόρων από άλλες περιοχές της χώρας. Όπως τονίζει ο Δημήτρης Ρουκάς, γεωπόνος και επιστημονικός συνεργάτης της αντιπεριφέρειας, ο οποίος πρωτοστατεί στο ζήτημα της καλλιέργειας στον νομό, το τσάι είναι η αντικατάσταση των καπνών Κατερίνης. «Δεν είναι κάτι νέο για τους παραγωγούς ως προς την αντίληψη και τις αγροτικές πρακτικές και φροντίδες», τονίζει και καταλήγει πως αποτελεί μια βιώσιμη εναλλακτική καλλιέργεια στον τομέα της βιολογικής γεωργίας.
Διερευνητικές συναντήσεις
Το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια του τσαγιού Ολύμπου αποτυπώνεται και στην πρόσφατη, διερευνητική αρχικά, συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τσαγοπαραγωγούς της περιοχής και γεωπόνους της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Εξετάστηκε το ενδιαφέρον συμμετοχή τους στο τριετές πρόγραμμα που χρηματοδοτεί το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την εκπαίδευση αγροτών σε νέες δυναμικές καλλιέργειες. Το πρόγραμμα αφορά τη σπορά, τη μεταφύτευση, την παραγωγή, τη συγκομιδή, την ξήρανση και τη συσκευασία του προϊόντος και στόχος είναι η προώθηση του τσαγιού Ολύμπου στο εξωτερικό, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος των Νέων Αγροτών Πιερίας, Ιωάννης Δημαλής, με πρωτοβουλία του οποίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση.
Απαραίτητη η οργάνωση
«Ευελπιστούμε μέσα από αυτό το πρόγραμμα να γίνει πιο συστηματική και οργανωμένη δουλειά και το προϊόν μας να αποκτήσει ένα brand. Πρέπει να σταματήσουμε να το πουλάμε ως άχυρο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Δημαλής, προσθέτοντας ότι, επειδή σήμερα πολλοί νέοι αγρότες στρέφονται στη συγκεκριμένη καλλιέργεια, είναι απαραίτητη η οργάνωση των παραγωγών, η ενημέρωσή τους για τις προοπτικές, η εκπαίδευσή τους, καθώς και ο τρόπος που μπορούν να διαθέσουν το προϊόν τους. Η επιχειρηματική ανάπτυξη και η εμπορική εκμετάλλευση του προϊόντος δεν είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένες σήμερα, ενώ αν και είχε δημιουργηθεί ένας Κοινωνικός Συνεταιρισμός, δεν κατάφερε, για οικονομικούς λόγους, να επιβιώσει.