Σάββατο, 16 Οκτωβρίου, 2021

Πιερρακάκης: Θα υπάρχει σίγουρα απόδειξη εμβολιασμού

Θα υπάρχει σίγουρα απόδειξη εμβολιασμού αλλά το θέμα πρέπει πρώτα να συζητηθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς εμπλέκονται οι ευρωπαϊκές αρχές και το GDPR (Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων της ΕΕ): αυτό δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Πιερρακάκης, κάνοντας παράλληλα λόγο για την «πιο δύσκολη άσκηση της εφοδιαστικής αλυσίδας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» ακόμη και για χώρες όπως η Αγγλία.

«Είμαστε στην αρχή του τέλους για να υπερβούμε όλοι μαζί την πανδημία» επεσήμανε ο κ. Πιερρακάκης, ο οποίος επίσης εμβολιάστηκε στον Ευαγγελισμό.

Ο ίδιος, μάλιστα, τόνισε πως πρόκειται για «νίκη της επιστήμης το εμβόλιο, η δημιουργία πολλαπλών εμβολίων σε χρονικό διάστημα ρεκόρ».

Την ίδια ώρα, ανέφερε ότι σε πρώτη φάση το εμβόλιο γίνεται σε υγειονομικούς,προνοιακές δομές και γηροκομεία γιατί είναι στοχευμένη φάση.

Η δεύτερη, που είναι μια πολύ μεγάλη φάση, γίνεται με μικρά βήματα, και αφορά αρχικά τους πολίτες άνω των 60 ετών η άνω των 18 ετών με συγκεκριμένα νοσήματα.

«Η διαδικασία είναι στοχευμένη, πηγαίνουμε εμείς, ενώ στη δεύτερη φάση οι πολίτες κλείνουν τα ραντεβού. Δεν θα πατηθεί κουμπί κι όλοι άνω των 60 θα κάνουν το εμβόλιο… Η δεύτερη φάση θα πηγαίνει κλιμακωτά πχ. Η επιτροπή εμβολιασμού μπορεί να πει τώρα ξεκινάμε με τους άνω των 85. Συνολικά όλη η δεύτερη φάση αφορά τους άνω των 60, και όσους έχουν συγκεκριμένα νοσήματα» ανέφερε ο ίδιος, και συνέχισε:

«Η δεύτερη φάση άφορα τον μήνα Φεβρουάριο, αλλά υπάρχουν κι άλλες μεταβλητές, δηλαδή τα εμβόλια. Αναμένουμε κι αλλά πέντε εμβόλια πέραν της Pfizer».

Ο εμβολιασμός για τους πολίτες άνω των 18 ετών και χωρίς υποκείμενα νοσήματα ξεκινάει τον Μάιο – Ιούνιο.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής έκανε λόγο για 480 σημεία εμβολιασμού, στην απόλυτη εκδοχή του, με πάνω από 1.000 εφοδιαστικές γραμμές, με άυλη συνταγογράφηση για όποιον έχει γραφτεί.

«Δεν υπάρχει διαδικασία επιλογής εμβολίου» ξεκαθάρισε.

Και συνέχισε:

«Εξ αρχής θα κλείνεις δύο ραντεβού και για τις δύο δόσεις, υπάρχει πλατφόρμα στο σάιτ embolio.gov.gr ενώ επιστρατεύονται και τα φαρμακεία για να κλείνουν ραντεβού όσοι δεν μπορούν με άλλο τρόπο» σημείωσε. «Στα φαρμακεία θα κλείνεις ραντεβού, δεν θα κάνεις εμβόλιο» εξήγησε. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης προειδοποίησε ότι «δεν πρέπει να χάσεις το ραντεβού δεν είναι απλή διαδικασία, είναι διαδικασία σφιχτή που χρειάζεται πειθαρχία».

Μάλιστα, ο ίδιος παραδέχτηκε πως προβλήματα θα υπάρχουν και θα λύνονται «γρήγορα στο πεδίο».

«Παντελώς άστοχη η κριτική ότι ήρθαν λίγα εμβόλια στη χώρα. Η ΕΕ έχει κάνει κεντρική αγορά των εμβολίων» τόνισε ο κ. Πιερρακάκης.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων