Το απόγευμα της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει ένα ακόμη διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό.
Θα είναι το πρώτο διάγγελμα μετά την «απελευθέρωση» από τα δεσμά του κορωνοϊού, αυτού που θα σηματοδοτεί πλήρως την επιστροφή στην κανονικότητα.
Είναι σαφές ότι πλέον, αφού το ιατρικό σκέλος της διαχείρισης της πανδημίας έχει περάσει σε δεύτερη φάση πως όλη η προσοχή της κυβέρνησης επιστρέφει στην οικονομία και στην γενικότερη αποκατάσταση της ζημιάς που υπέστη η κοινωνία και η ελληνική οικονομία. Μια ζημιά μεγάλη που ακόμη δεν έχει μετρηθεί καθώς η παγκόσμια κοινότητα δεν έχει κλείσει ακόμη τους λογαριασμούς της με το… θηρίο.
Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά έχουν πλέον να αντιμετωπίσουν το μεγαλύτερο τους στοίχημα. Και από αυτό θα κριθούν τελικά. Αν η οικονομία δεν δείξει σημάδια ανάκαμψης το φθινόπωρο λίγοι θα θυμούνται ή θα τους ενδιαφέρει να θυμούνται τον Τσιόδρα και τον Χαρδαλιά. Αντιθέτως θα θυμούνται τις κλειστές επιχειρήσεις και τους ανέργους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λοιπόν, αναμένεται να παρουσιάσει το περίγραμμα του κυβερνητικού σχεδίου επιστροφής στην κανονικότητα.
Έμφαση θα δοθεί στον κλάδο του τουρισμού, καθώς και στους εργαζόμενους και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωναϊού.
Ξεκάθαρο και συνεκτικό θα είναι το σχέδιο που θα ανακοινώσει την Τετάρτη ο πρωθυπουργός για τον κλάδο του τουρισμού, όπως τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης επισημαίνοντας ότι είναι αυτό που χρειάζεται ο κόσμος του τουρισμού.
Από το βήμα της διαρκούς επιτροπής παραγωγής και εμπορίου της Βουλής ο κ. Θεοχάρης στάθηκε στα οφέλη του καταδυτικού τουρισμού, όπως αυτός θα αναπτυχθεί από το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού με τίτλο “Ειδικές μορφές τουρισμού και διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη”.
Όπως είπε ο κ. υπουργός όποιος δεν θέλει να στηρίξει το νομοσχέδιο για τον καταδυτικό τουρισμό θέλει τη στασιμότητα του τουρισμού. Σήμερα, όπως εξήγησε η παράκτια οικονομία είναι η δύναμη της χώρας και συμπλήρωσε ότι ο καταδυτικός τουρισμός είναι ήπιας μορφής ανάπτυξη και προσελκύει τουρίστες υψηλού οικονομικού επιπέδου.
Μεταξύ άλλων, θα ανακοινωθεί ένα συνολικό πακέτο για την επαναλειτουργία του τουρισμού, καθώς και το πλέγμα μέτρων οικονομικής στήριξης υπέρ των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, που είτε ανέστειλαν τη λειτουργία τους, είτε πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, το υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο να ικανοποιήσει ένα καθολικό αίτημα των ελληνικών επιχειρήσεων που έχει να κάνει με τη μείωση προκαταβολής φόρου για τη φετινή χρονιά.
Όπως ανέφερε ο οικονομικός συντάκτης του Open TV Σπύρος Δημητρέλλης, το ΥΠ.ΟΙΚ εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να επιτρέπει στις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες που έχουν υποστεί μείωση του τζίρου τους, να κάνουν αίτηση στην εφορία για τη μείωση προκαταβολής φόρου η οποία είναι «τσουχτερή» και φτάνει στο 100% του φόρου που βεβαιώνεται.
Ουσιαστικά, αυτό που εξετάζεται είναι η διαδικασία να γίνεται αυτοματοποιημένα και τυποποιημένα. Δηλαδή, οι ενδιαφερόμενοι να μπαίνουν στο Taxis και να δηλώνουν τη μείωση του τζίρου που έχουν φέτος και ύστερα με κάποιον αλγόριθμο να τους μειώνεται η προκαταβολή φόρου.
Παράλληλα, η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε επαναλειτουργία του τουρισμού νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί αρχικά.
Τα νέα χρονολογικά ορόσημα είναι:
H 1η Ιουνίου, οπότε και θα ανοίξουν τα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία
Η 10η Ιουνίου, οπότε και ανοίγουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τουριστικά καταλύματα και εποχικά ξενοδοχεία
Την 1η Ιουνίου θα ανοίξουν και τα βόρεια σύνορα της χώρας για να μπορεί να υποδεχθεί τουρίστες από τις βαλκανικές χώρες κατά κύριο λόγο, ενώ από τις 15 Ιουνίου και μετά στον Διεθνή Αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα υποδεχόμαστε διεθνείς πτήσεις, κάτι το οποίο θα γίνεται και στα περιφερειακά αεροδρόμια αλλά από την 1η Ιουλίου.
Είναι προφανές ότι σήμερα η κυβέρνηση καλείται να βάλει ένα μεγάλο στοίχημα. Και για το λόγο αυτό το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορεί να χαρακτηριστεί το κρισιμότερο από όλα τα προηγούμενα.