Σε εποχές εκτάκτων συνθηκών όπως είναι αυτές που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια ενδείκνυνται και τα πειράματα με την τσέπη μας. Ετοιμαστείτε για ακόμα ένα: από φέτος οι φορολογικές δηλώσεις θα υποβληθούν νωρίς νωρίς (πιθανότατα από τον επόμενο μήνα κι όλας) αλλά η πληρωμή των εκκαθαριστικών θα γίνει σε πολλές πολλές δόσεις. Η μικρή και ασήμαντη λεπτομέρεια πού έχει να κάνει με το εισόδημα και πολύ απλά πού θα βρει ο κόσμος τα χρήματα να πληρώσει έστω και τις πολλές πολλές δόσεις (μπορεί και 8 ίσως και 9) προς το παρόν δεν έχει απάντηση και θα αργήσει αρκετά να έχει.
Φόροι και πάλι φόροι και από την άλλη μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Η εξίσωση δεν βγαίνει. Συνηθίσαμε να ακούμε και πλέον δεν μας κάνει και αίσθηση ότι μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει τα ληξιπρόθεσμα όλο και αυξάνουν. Ρυθμίσεις και ξανα ρυθμίσεις στα οφειλόμενα, τα κρατικά ταμεία όμως δεν γεμίζουν, οι θεσμοί απαιτούν σκληρότερα μέτρα και φως στο τούνελ δεν φαίνεται. Πού θα πάει αυτή η κατάσταση;
Για να επανέλθουμε όμως στα κυβερνητικά σχέδια αναφορικά με τις φορολογικές δηλώσεις του 2016: ξεχάστε ό,τι ξέρατε μέχρι τώρα που η υποβολή τους γινόταν κοντά στο καλοκαίρι. Τώρα ο λογαριασμός θα αρχίσει να γράφει από την άνοιξη. Η πρόθεση της Κυβέρνησης είναι από τον επόμενο μήνα να ξεκινήσει η διαδικασία της υποβολής και να ολοκληρωθεί τέλος Απριλίου(την Μεγάλη Εβδομάδα δηλαδή, σημειολογικά λέει πολλά) και μετά η εξόφληση να γίνει μέχρι και τέλος του χρόνου σε μηνιαίες δόσεις και όχι σε διμηνιαίες όπως μέχρι τώρα. Μήνας θα μπαίνει μήνας θα βγαίνει με ραντεβού στην εφορία. Αυτά είναι σχέδια βεβαίως καθώς σε όλα τα πλάνα πρέπει να συμφωνήσουν και οι θεσμοί (που συνήθως δεν συμφωνούν αλλά μην γινόμαστε και προάγγελοι κακών). Για παράδειγμα η κυβερνητική πρόταση για την αποπληρωμή του φετινού φόρου ακινήτων είναι σε 4 δόσεις αλλά οι δανειστές μας κρατάνε σε αγωνία και ακόμα δεν έχουν εγκρίνει την πρόταση.
Το κρίσιμο σημείο σε όλα αυτά όμως είναι άλλο: τι θα γίνει με αυτούς που ήδη έχουν υπαχθεί σε ρυθμίσεις και θα βρεθούν πολύ σύντομα αντιμέτωποι με νέες οφειλές; Ουσιαστικά δηλαδή με την απειλή να χάσουν τη ρύθμιση στην περίπτωση που καθυστερήσουν μια δόση. Δύσκολο; Κάθε άλλο. Μαζί θα έρθει και ο φόρος των ακινήτων που “φουσκώνει” το λογαριασμό και ένας Θεός ξέρει τι άλλο μας ξημερώνει.
Την ίδια ώρα στα 5,3 δις. Ευρώ επανήλθαν τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου στους ιδιώτες κάτι που επιβεβαιώνει αυτό που λένε όλοι ότι έχει κηρυχτεί στάση πληρωμών. Το Δημόσιο που όλο απαιτεί απλούστατα δεν πληρώνει κανέναν. Μια κατάσταση που έχει παγιωθεί πλέον. Και παλαιότερα οι οφειλές αυτές είχαν τραβήξει την ανηφόρα, είχαν πέσει όμως στο ένα δις το 2014 αλλά εδώ και ένα χρόνο εκτοξεύτηκαν και πάλι. Η τακτική είναι δεδομένη: από τη στιγμή που οι εισπράξεις είναι λιγότερες από το στόχο που έχει τεθεί, συγκρατούμε (κόβουμε δηλαδή) τις δαπάνες και έτσι παρουσιάζουμε πλεόνασμα. Τρομερό…