Σάββατο, 21 Μαΐου, 2022

Πίσω από τις αυξήσεις κεφαλαίου

Οι αυξήσεις  κεφαλαίου των λεγόμενων συστημικών τραπεζών θα μπορέσουν να γίνουν κυρίως με λεφτά ελληνικών συμφερόντων που βρίσκονται στο εξωτερικό και με κεφάλαια ορισμένων hedge funds που θα έρθουν για να κάνουν γρήγορα κέρδη. Όμως, για να έρθουν τα ελληνικά κεφάλαια από το εξωτερικό, πρέπει πρώτα να καθαρίσει το πεδίο επιστροφής τους η κυβέρνηση, δηλαδή, να παραβλέψει το πόθεν έσχες και να δώσει ίσως και κάποια κίνητρα, εφόσον τα κεφάλαια αυτά δεσμευθούν για τις αυξήσεις των τραπεζικών κεφαλαίων.

Την εκτίμηση αυτή διατυπώνει έγκυρος παράγοντας του τραπεζικού χώρου, ο οποίος αποδίδει τις συνεχώς ωθούμενες προς τα πίσω αυξήσεις των κεφαλαίων των τραπεζών, ακριβώς σε αυτό το λόγο. Η κυβέρνηση έχει να κερδίσει διπλά, επισημαίνει, καθώς θα επιστρέψουν σημαντικά κεφάλαια και θα διατηρηθεί η ελληνικότητα του τραπεζικού συστήματος. Άλλωστε, τα λεφτά που έχουν βγει στο εξωτερικό δεν γυρίζουν επειδή η Ελλάδα κλειδώθηκε στην ευρωζώνη, αλλά επιστρέφουν μόνο εάν υπάρχει σοβαρή επενδυτική ευκαιρία, επισημαίνει η ίδια πηγή.

Οι ιδιώτες πρέπει να βάλουν 2,8 δισεκ. ευρώ από τα 28 δισεκ. της ανακεφαλαιοποίησης. Έτσι, οι αυξήσεις κεφαλαίου θα γίνουν προς τα μέσα Ιουνίου, από τα τέλη Απριλίου που είχε αρχικά δεχθεί η Τρόικα. Και βλέπουμε…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων