Πέμπτη, 18 Αυγούστου, 2022

Πίσω από το 13% της εστίασης

H μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% που ανακοίνωσε – όπως ανακοίνωσε – χθες ο πρωθυπουργός και η οποία θα ισχύσει από την 1η Αυγούστου, χωρίς αμφιβολία πρόκειται για μια θετική εξέλιξη, ανεξάρτητα εάν συνοδεύτηκε με την απειλή πως αν η φοροδιαφυγή μείνει σε αυτά τα επίπεδα, ο ΦΠΑ θα πρέπει να επιστρέψει στο 23%.

Η έμφαση αυτή δείχνει πως ο παραλογισμός του 23% άρχισε να γίνεται αντιληπτός από την κυβέρνηση, πέρα από ηθικολογίες και «πατριωτικές» εκκλήσεις. Σημειωτέον ότι η απόφαση του πρωθυπουργού ανακοινώθηκε την ώρα που το Κοινοβούλιο ήταν αποκλεισμένο από τους δημοτικούς αστυνόμους και τα οχήματά τους, αλλά και τους σχολικούς φύλακες που στην συνέχεια ενισχύθηκαν από τους απεργούς της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, καθώς και της ΟΛΜΕ. Χωρίς αμφιβολία η επικοινωνιακή πρόθεση ήταν προφανής. Ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι «για πρώτη φορά, δεν αποτρέπουμε πλέον τα δυσάρεστα, αλλά φέρνουμε τα ευχάριστα» και πρόσθεσε πως «με τη μείωση του ΦΠΑ στο 13% και οι επιχειρήσεις δεν θα κλείσουν, και θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας, και θα αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα».

Είναι επίσης προφανές ότι για μια οικονομία που διανύει τον έκτο χρόνο βαθιάς ύφεσης και έχει 25% απώλεια του ΑΕΠ της, ο ΦΠΑ στο 23% είναι οικονομικά παράλογος και πολιτικά τουλάχιστον φασιστικός.

Συνεπώς, η μείωση του ΦΠΑ στο επίπεδο του 13-15% για όλους είναι το πρώτο βήμα προς την ανάκαμψη. Η κυβέρνηση οφείλει να βρει έσοδα από την περιουσία και από εκεί που παράγεται πλούτος και όχι από τη λαϊκή κατανάλωση.

HTML tutorial

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων