Τρίτη, 17 Μαΐου, 2022

Πιθανόν να υπάρχουν αρχαίες κατασκευές στο λόφο Καστά (ΦΩΤΟ)

Ένα ψηφιακό προσομοίωμα (μοντέλο) του λόφου Καστά στην Αμφίπολη πριν από τις παρεμβάσεις για την ανέγερση του θόλου κατασκεύασε η ομάδα του ΑΠΘ, που διεξάγει τη γεωφυσική διασκόπηση και τη γεωλογική χαρτογράφηση του λόφου με τον συντονισμό του καθηγητή Γρηγόρη Τσόκα.

Όπως προέκυψε από τη σύγκριση του προσομοιώματος με τη σημερινή κατάσταση και την κατάσταση, πριν από τις πρόσφατες ανασκαφές, το μεγαλύτερο μέρος του λόφου συνίσταται από φυσικούς σχηματισμούς.

Οι απεικονίσεις του εσωτερικού του λόφου, μέσω των ηλεκτρικών τομογραφιών, εντόπισαν αντιστατικές δομές, οι οποίες πιθανόν να είναι αρχαίες κατασκευές και άρα τα σημεία, στα οποία εμφανίζονται χρειάζονται αρχαιολογική διερεύνηση.

Δυτικά της θόλου, και σχεδόν παράλληλα, σε οριζόντια τομή, που προέκυψε από τις τομογραφίες και απεικονίζει την κατανομή της ειδικής ηλεκτρικής αντίστασης, εντοπίστηκε περιοχή υψηλών τιμών, η οποία πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω με ανασκαφική διερεύνηση.

Το προσομοίωμα αναμένεται να γίνει πληρέστερο μετά την ενσωμάτωση στοιχείων από τις γεωτρήσεις που θα διανοιχθούν για γεωτεχνικούς σκοπούς.

Δείτε τη φωτογραφία:

amfipoli bvc

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων