Παγίδες για τη δημόσια υγεία κρύβει η αγορά φαρμάκων μέσω διαδικτύου. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η αγοραπωλησία σκευασμάτων με αυτόν τον τρόπο και χωρίς συνταγή γιατρού μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στους χρήστες. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των φαρμάκων που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και σε παράνομες ιστοσελίδες, οι οποίες αποκρύπτουν την πραγματική διεύθυνσή τους, είναι παραποιημένα και ψευδεπίγραφα.
Αυτό σημαίνει ότι τα φάρμακα που διακινούνται στο διαδίκτυο μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία μας, γιατί ενδεχομένως να έχουν παραποιηθεί η σύνθεσή τους -οποιοδήποτε από τα συστατικά τους ή και η ισχύς τους- η συσκευασία και η επισήμανσή τους ή και το όνομά τους. Ο αριθμός των δικτυακών τόπων που χορηγούν φάρμακα χωρίς τη συνταγή γιατρού σε χρήστες από όλο τον κόσμο αυξάνεται σταθερά, καθώς αποτελούν εύκολη πηγή κέρδους για τους εμπόρους. Όσο για τους χρήστες, η αγορά φαρμάκων, τα οποία παραλαμβάνουν στο σπίτι τους, είναι τόσο εύκολη, όσο ένα κλικ.
Μεγάλη είναι και η ποικιλία των σκευασμάτων που σύμφωνα με τους ειδικούς αφορούν από στυτική δυσλειτουργία, παχυσαρκία, κατάθλιψη, αρθρίτιδα και φαλάκρα μέχρι καρκίνο, προστάτη ή αλλεργίες. Πρόσφατα ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για δύο σκευάσματα, τα οποία εντοπίστηκαν στη Γαλλία και πιθανόν να κυκλοφορούν διαδικτυακά και στην Ελλάδα. Πρόκειται για τα προϊόντα με τις εμπορικές ονομασίες “ΖΖΖ” και “Mixaflex”, τα οποία ενδέχεται να είναι επικίνδυνα για όσους τα λαμβάνουν.
Ειδικότερα το “ZZZ” (tabs 10mg/tab) περιέχει τη μη εγκεκριμένη ουσία Zolpidem και μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για την υγεία του χρήστη. Το Zolpidem είναι υπνωτικό χάπι και κατατάσσεται στις ψυχοτρόπες ουσίες, με υψηλό κίνδυνο κατάχρησης, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ναρκωτικό. Όσον αφορά το “Mixaflex 250”, περιέχει τις μη εγκεκριμένες ουσίες Nandrolone, Trenbolone και Testosterone, οι οποίες περιλαμβάνονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση 34912/2001 περί καθορισμού απαγορευμένων ουσιών και μεθόδων ντόπιγκ, καθώς χρησιμοποιείται σαν αναβολικό.
Σύμφωνα με τους ειδικούς ο αριθμός και ο όγκος των παράνομων διαδικτυακών χώρων, οι οποίοι διαθέτουν τα συγκεκριμένα προϊόντα, προς το παρόν φαίνεται να μην μπορούν να ελεγχθούν, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατος και ο υπολογισμός όσων εξαπατώνται και καταναλώνουν σκευάσματα επικίνδυνα για την υγεία τους. Αυτό σημαίνει ότι παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται σε επίπεδο κρατών-μελών και Ε.Ε. χρειάζεται εντατικοποίηση των δράσεων και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Όπως εξηγεί στη “Μακεδονία της ΚΥριακής” ο φαρμακοποιός και πρώην γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Δημήτρης Καραγεωργίου, και στη χώρα μας υπάρχουν ηλεκτρονικά φαρμακεία μέσα στα ηλεκτρονικά καταστήματα (e-shops), που λειτουργούν ανεξέλεγκτα. Πωλούν διάφορα φυτικά καλλυντικά, συμπληρώματα διατροφής και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα οποία όμως ακόμη δεν έχουν καθοριστεί ποια είναι.
“Βασική προϋπόθεση για τη λειτουργία τέτοιων καταστημάτων είναι ο καθορισμός εγγυημένης ηλεκτρονικής υπογραφής, που να πιστοποιεί ποιος είναι υπεύθυνος λειτουργίας του καταστήματος. Η ευρωπαϊκή οδηγία που ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία το 2007 προέβλεπε ότι η Αρχή Πιστοποίησης Ηλεκτρονικής Υπογραφής για τα φαρμακεία θα ήταν ο ΠΦΣ. Αυτό όμως μέχρι σήμερα δεν ισχύει. Τώρα υπάρχει σκέψη να το αναλάβει η ΗΔΙΚΑ, αλλά πώς θα ξέρει αν πραγματικά είμαι εγώ που λειτουργώ το ηλεκτρονικό φαρμακείο, όταν ακόμη και στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση παρουσιάζονται συνεχώς προβλήματα και το σύστημα πέφτει διαρκώς;”, τονίζει ο κ. Καραγεωργίου. Επιπλέον καταγγέλλει: “Στην Ελλάδα δεν έχει γίνει τίποτα. Δυστυχώς δημιουργείται μία χαοτική κατάσταση και ένας τρόπος διοχέτευσης πλαστών και ψευδεπίγραφων φαρμάκων από και προς την Ευρώπη. Μόλις πριν από μία εβδομάδα σε νομοσχέδιο ψηφίστηκε ότι απαγορεύεται η πώληση φαρμάκων παντός τύπου από το διαδίκτυο. Όσον αφορά τα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα, για να επιτρέπεται η πώλησή τους, πρέπει το ηλεκτρονικό φαρμακείο να το διαθέτει πιστοποιημένος φαρμακοποιός, ο οποίος θα έχει και κανονικό φαρμακείο και το ηλεκτρονικό θα είναι η επέκτασή του. Ποιος θα τα ελέγξει όλα αυτά; Πιθανώς ο ΕΟΦ; Μήπως η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υγείας; Δύο είναι οι βασικές αρχές, αλλά δεν ξέρω αν διαθέτουν τα μέσα και το προσωπικό”.