Για την πορεία της πανδημίας, αλλά και την έξαρση της γρίπης που σε συνδυασμό με τον κορονοϊό ενδέχεται να δημιουργήσει πίεση στο σύστημα Υγείας μίλησε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Για την πορεία της Πανδημίας ο υπουργός τόνισε ότι η εμπειρία του θερινού κύματος της Όμικρον έδειξε ότι υπήρξαν πολλά κρούσματα αντίστοιχα με αυτά του χειμώνα, όμως ειδοποιός διαφορά είναι ότι τα κρούσματα αυτά δεν οδηγήθηκαν σε βαριές νοσηλείες.
Ο νέος προβληματισμός έγκειται στο γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια με τη λήψη μέτρων για τον κορονοϊό παράλληλα περιορίζονταν και η μετάδοση της γρίπης.
Η γρίπη πλέον φαίνεται ότι υπάρχει σε μία έξαρση και άρα προσπαθούμε να δούμε, οι ειδικοί δηλαδή, πως μπορούμε να έχουμε μία συνύπαρξη γρίπης και κορονοϊού, συνεπώς περισσότερο προβληματισμός υπάρχει ότι μπορεί να έχουμε πίεση από αυτή τη στιγμή, επισήμανε ο υπουργός.
Με δεδομένο ότι κάθε χειμώνα υπήρχε πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας από τις απλές λοιμώξεις πριν τον κορονοϊό, το θέμα προβληματίζει περισσότερο καθώς η γρίπη βρίσκεται σε έξαρση.
Ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι ήδη γίνονται συνεννοήσεις με τις εταιρίες να έρθουν τώρα και τα εμβόλια της γρίπης.
Ειδικότερα για τους εμβολιασμούς είπε ότι τα επικαιροποιημένα για τον κορονοϊό ήδη προχθές έλαβαν και την έγκριση για την Όμικρον, οπότε πλέον θα τα περιμένουμε τις επόμενες εβδομάδες να φτάσουν.
Τόνισε επίσης ότι οι οδηγίες για τον εμβολιασμό δεν έχουν αλλάξει και δεν συνδυάζονται με το επικαιροποιημένο εμβόλιο οπότε ισχύει η σύσταση του εμβολιασμού για τον πληθυσμό των άνω των 60, που είναι ευάλωτος.
Το καλοκαίρι είχαν ανασταλεί όλες οι παραγγελίες, γιατί η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις εταιρείες είναι ότι πάντοτε προμηθευόμαστε το επικαιροποιημένο εμβόλιο. Επομένως, τόνισε ο κ. Πλευρης, δεν τίθεται θέμα επάρκειας αλλά θα έχουμε υπερεπάρκεια και για τα επικαιροποιημένα εμβόλια αν χρειαστεί να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός.
Επανέλαβε επίσης ότι δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα για τη χρήση της μάσκας καθώς διανύουμε τον τρίτο χρόνο της πανδημίας αλλά έχουμε εμβολιασμένο πληθυσμό, πληθυσμός ο οποίος έχει νοσήσει, νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα, αντιϊικά φάρμακα και μεταλλάξεις οι οποίες δεν είναι το ίδιο θανατηφόρες όπως η δέλτα που ζήσαμε.
Σε ότι αφορά τη λειτουργία των σχολείων είπε ότι πρέπει και αυτά να επιστρέψουν στην κανονικότητα και πλέον μπορούμε να ξεκινήσουμε και να μην έχουμε υποχρεωτικότητα στη μάσκα, η μάσκα παραμένει προαιρετική όπως παραμένει σε όλους τους χώρους, αλλά προφανώς υπάρχει αυτή η διακριτική ευχέρεια. Τα τεστ πλέον δεν χρειάζονται με τη μορφή την οποία γίνονται και τα τεστ συνολικά γίνονται πιο στοχευμένα.
Θα ξεκινήσουν τα σχολεία. Υπάρχει το πρωτόκολλο 50+1 και το πρωτόκολλο καραντίνας, εάν υπάρξει κρούσμα.
Σε ότι αφορά τις εκτιμήσεις για έξαρση το κορονοϊού απο το φθινόπωρο ό υπουργός σχολίασε ότι οι επιστήμονες καλά κάνουν τη δουλειά τους και βλέπουν τα μοντέλα που δουλεύουν, αντίστοιχα και εμείς έχουμε τα δικά μας μοντέλα.
Έξαρση θα υπάρξει, είναι φυσιολογικό, αναγνώρισε ο κ. Πλέυρης, υπό την έννοια ότι πλέον θα μεταφέρεται η ζωή από τους ανοιχτούς στους κλειστούς χώρους, θα αλλάζει το κλίμα. Ξεκαθάρισε όμως ότι με τα υπάρχοντα δεδομένα τα μέτρα απομόνωσης είναι αχρείαστα.
Για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα είπε ότι πλέον υπάρχει προετοιμασία ώστε τα περιστατικά με Covid να παραμένουν και να διαχειρίζονται απο την ιδιωτική κλινική. Τόνισε ότι βασική επιδίωξη είναι να μην πιεστεί το ΕΣΥσε καμία περίπτωση, όπως τα δύο τελευταία χρόνια, ειδικά στις εντατικές.
Σε ότι αφορά τις ΜΕΘ δεν υπάρχει η ίδια πίεση με αυτή των προηγούμενων χρόνων .
Σε ότι αφορά την λειτουργία της Επιτροπής και τον ρόλο της εξήγησε ότι όταν η κυβέρνηση θέλει να πάρει μέτρα, καλεί την Επιτροπή. Ζητάει εισήγηση από την Επιτροπή και η κυβέρνηση παίρνει τις αποφάσεις της.
Για την πληρωμή των εφημεριών
Ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι “δεν είμαστε υπερήμεροι. Οι τακτικές εφημερίες είναι να πληρωθούν 13 – 14 Σεπτεμβρίου.
Στα περισσότερα νοσοκομεία έχει τακτοποιηθεί το θέμα. Υπήρξε ένα πρόβλημα με κάποια νοσοκομεία από λάθος i-ban και έχουμε κρατήσει ανοιχτή την πλατφόρμα προκειμένου να μπουν, άρα να πληρωθούν οι εφημερίες στις 13 – 14 Σεπτεμβρίου.
Είναι θέμα γραφειοκρατικό και πιστεύουμε ότι θα το λύσουμε άμεσα. Άρα, οι τακτικές θα πληρωθούν κανονικά.
Οι έκτακτες έχουν μία άλλη διαδικασία εκκαθάρισης. Έχουν δίκιο τα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών”.
Για τον προσωπικό γιατρό που ξεκίνησε και στην Αττική, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε ξεπεράσει τα 2 εκατομμύρια εγγραφές πολιτών. Εγγραφές μέσα στον Αύγουστο και 3200 γιατροί. Πιστεύουμε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες που θα αρχίσει να λειτουργεί και το σύστημα και να γίνονται οι επισκέψεις θα έχουμε ακόμα περισσότερη συμμετοχή γιατρών».