Όπως λέει κι ο θυμόσοφος λαός «πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι». Το «χούι» της φοροδιαφυγής για κάποιες ομάδες φαίνεται πως δεν εγκαταλείπεται, ακόμη κι αν «βγαίνει η ψυχή» από την άγρια υπερφορολόγηση όλων των υπολοίπων που ως υποζύγια σηκώνουν τα βάρη (άγνωστο όμως για πόσο…).
Γιατροί, πανεπιστημιακοί, αγρότες, συνταξιούχοι, πρώην αστυνομικοί, αθλητικά σωματεία, επιχειρήσεις, «άφαντοι» αγοραστές πολυτελών ακινήτων από off-shore εταιρείες και έμποροι χρυσού συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν και αφήνουν τα «κορόιδα» να πληρώνουν τις «μαύρες τρύπες» στα δημόσια έσοδα. Το «μαύρο χρήμα» που εντόπισαν οι φοροελεγκτές από αδήλωτα εισοδήματα, φοροκλοπή και εικονικά και πλαστά τιμολόγια ανήλθε σε 327,227 εκατ. ευρώ.
Στις κραυγαλέες περιπτώσεις φορολογικής απάτης φιγουράρουν 48 αγρότες της Στερεάς Ελλάδος που σε συνεννόηση με τους εμπόρους εξέδωσαν και έλαβαν εικονικά και πλαστά τιμολόγια για τα προϊόντα τους συνολικού ύψους 222,515 εκατ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό οι αγρότες «έβαλαν στη τσέπη» τεράστια ποσά από επιστροφές ΦΠΑ και φόρου πετρελαίου και οι μεσάζοντες κατάφεραν να «φουσκώσουν» τις δαπάνες για αγορές με αποτέλεσμα να αποκρύψουν τα κέρδη τους και να γλιτώσουν την καταβολή φόρου ύψους εκατομμυρίων ευρώ. Άλλα προκλητικά κρούσματα φοροδιαφυγής και κλοπής είναι τα ακόλουθα:
Συνταξιούχος εξέδωσε εικονικά φορολογικά στοιχεία αξίας 4,081 εκατ. ευρώ.
Γιατρός ΩΡΛ στην Αθήνα απέκρυψε εισοδήματα 2,472 εκατ. ευρώ και άλλος γιατρός καθηγητής δεν δήλωσε 188.000 ευρώ.
Πρώην αστυνομικός στη Θεσσαλονίκη που είχε συστήσει εταιρεία παράνομου τζόγου στο διαδίκτυο και μάλιστα εμφάνιζε ως έδρα της την Αυστρία απέκρυψε εισοδήματα 1,190 εκατ. ευρώ.
129 ερευνητές του Δημοκρίτιου Πανεπιστημίου Θράκης «ξέχασαν» να δηλώσουν στην εφορία αμοιβές ύψους 1,693 εκατ. ευρώ.
Υπάλληλος στο Δικηγορικό Σύλλογο Μυτιλήνης από το 2006 μέχρι το 2011 συστηματικά δεν απέδιδε στο δημόσιο τα χρήματα από παρακρατούμενους φόρους και μερίσματα και έτσι «έβαλε στη τσέπη» το ποσό του 1,160 εκατ. ευρώ.
21 επιχειρήσεις έλαβαν εικονικά τιμολόγια ύψους 7,220 εκατ. ευρώ προκειμένου να αυξήσουν τα έξοδα τους και να αποφύγουν την καταβολή του φόρου εισοδήματος και του ΦΠΑ.
Επίσης το ΣΔΟΕ Πελοποννήσου συνεχίζει τις έρευνες για τη μεταβίβαση ακινήτων από 214 offshore στην περιοχή του Κρανιδίου και της Κύμης σε φυσικά πρόσωπα. Διαπιστώθηκε ότι οι αγοραστές φυσικά πρόσωπα στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχουν δηλώσει την αγορά του ακινήτου για να αποφύγουν φόρους, τεκμήρια διαβίωσης και «πόθεν έσχες» και τώρα καλούνται να υποβάλλουν συμπληρωματικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος.
Όλα αυτά μόνο για το μήνα Φεβρουάριο. Για να δούμε τι θα βγάλει και ο Μάρτης…