Οι γυναίκες κατακτούν τον κόσμο της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών χάρη στα νέα σεμινάρια Django Girls που έρχονται και στην Ελλάδα.
Όπως επισημαίνει σε σχετικό άρθρο της εφημερίδας Καθημερινή, δύο νέες ακαδημαϊκοί, η Πέννυ Τραυλού, λέκτορας ανθρωπογεωγραφίας στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και η Ναταλία Αυλώνα, νομικός που ασχολείται με θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας και ερευνά θέματα τεχνολογίας και φεμινισμού, αποφάσισαν να φέρουν στην Αθήνα τη διεθνή πρωτοβουλία που ξεκίνησε πέρσι στο Βερολίνο.
Ο όρος Django Girls αναφέρεται στην γλώσσα Django, η οποία, μαζί με την Python αποτελούν τις πιο διαδεδομένες γλώσσες προγραμματισμού με τις οποίες κατασκευάζονται σελίδες στο Διαδίκτυο και εξειδικευμένες εφαρμογές.
Τα σεμινάρια αυτά απευθύνονται σε γυναίκες χωρίς προηγούμενη εμπειρία και με την ολοκλήρωση τους, οι συμμετέχοντες θα έχουν καταφέρει να φτιάξουν μία ιστοσελίδα.
Η εκπροσώπηση των γυναικών στον χώρο των τηλεπικοινωνιών σε διεθνές επίπεδο υπολογίζεται μεσοσταθμικά στο 40% του εργατικού δυναμικού, αλλά από χώρα σε χώρα κυμαίνεται από 10% μέχρι 50%.
Στην Ελλάδα σύμφωνα με Έρευνα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης στους τομείς της Έρευνας και Ανάπτυξης στην Ελλάδα, απασχολούνται 29.879 γυναίκες, δηλαδή το 42,5% του δυναμικού. Όμως στους τομείς Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής περιορίζεται στο 21,7% και μάλιστα σε χαμηλές βαθμίδες ιεραρχίας. Αντίστοιχα στον ερευνητικό κλάδο κυριαρχούν οι άνδρες με 63,3% έναντι του 36,7% των γυναικών.
Τα Django Girls ξεκίνησαν στο Βερολίνο όταν δύο Πολωνές μηχανικοί λογισμικού, η Ολα Σιτάρσκα και η Ολα Σεντέσκα αποφάσισαν να αναλάβουν δράση κατά του τεχνολογικού αναλφαβητισμού των γυναικών. Οι δύο Πολωνές έγραψαν ένα εγχειρίδιο 24 κεφαλαίων που χρησιμοποιείται στα κατά τόπους σεμινάρια.
Ο λόγος που αποφάσισαν να χρησιμοποιούν Django και Python στα σεμινάρια είναι γιατί αποτελούν πλατφόρμες ανοικτού πηγαίου κώδικα που δεν υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.
Όπως εξηγεί η Πέννυ Τραυλού «Η μέθοδος διδασκαλίας είναι η αλληλοδιδακτική. Οι εκπαιδευτές είναι ουσιαστικά βοηθοί και τα σεμινάρια απευθύνονται σε γυναίκες χωρίς προηγούμενη γνώση.»
«Παραδοσιακά οι άνδρες παράγουν τεχνολογία και οι γυναίκες καταναλώνουν. Μπαίνουμε σε έναν ανδρικό χώρο με σκοπό να δημιουργήσουμε μία ενεργή κοινότητα γυναικών» προσθέτει η Ναταλία Αυλώνα.