Κυριακή, 25 Ιουλίου, 2021

Πλήρως ανίσχυρη η ελληνική εξωτερική πολιτική

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή διαχείριση της προσφυγικής κρίσης αποδεικνύουν την έλλειψη οποιασδήποτε δυναμικής της Ελλάδας στην εξωτερική πολιτική.

Το Βερολίνο εφαρμόζει μαστίγιο και καρότο στην Ελλάδα, τη χώρα με τη μεγαλύτερη αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, για να δεχθεί όχι μόνο την παραμονή και φιλοξενία μεγαλύτερου αριθμού προσφύγων αλλά και κοινές περιπολίες με τους Τούρκους στο Αιγαίο, τον κατεξοχήν δηλαδή χώρο αντικρουόμενων ελληνοτουρκικών διεκδικήσεων.

Την ίδια ώρα και κατά παράβαση οποιασδήποτε ευρωπαϊκής νομιμότητας, η Μέρκελ υπόσχεται απίστευτα πράγματα στον Ερντογάν, προκειμένου αυτός να εκπληρώσει τις διεθνείς υποχρεώσεις που ούτως ή άλλως έχει η χώρα του.

«Η Ελλάδα πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση» δήλωσε στο Μega στέλεχος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών για το θέμα του Αιγαίου. Ευτυχώς βέβαια ο εν λόγω κύριος αναγνώρισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει απόφαση χωρίς τη γνώμη της (Ελλάδας)».

Το μόνο πράγμα που ζήτησε η ελληνική πλευρά πέραν από τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις, ήταν η χαλάρωση των δημοσιονομικών απαιτήσεων για τη χώρα, τη στιγμή που πρέπει να αντιμετωπίσει και δεύτερη ανθρωπιστική κρίση, εκείνη των προσφύγων. Η απάντηση που πήρε αρχικά ήταν «ναι, μεν αλλά» αφού ζητήθηκε από την Αθήνα, να δεχθεί μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων να μείνουν στη χώρα.

Αυτό που φαίνεται να έρχεται πάντως από το ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας είναι «ότι βλέπουμε θετικά μια ευελιξία στους κρατικούς προϋπολογισμούς για τις χώρες που αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα μετανάστευσης».

Ο κ. Κοτζιάς πρέπει να δώσει απαντήσεις στο γιατί η Ελλάδα αντιμετωπίζεται έτσι τη στιγμή που ο Ερντογάν παίρνει διαβεβαιώσεις ακόμη και για επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, μόνο και μόνο επειδή δέχεται να φυλάξει τα σύνορα της χώρας του.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων

spot_img